sâmbătă, mai 18, 2024
Calatorind prin lumeTari

MYANMAR,cea mai misterioasa tara a Asiei

MYANMAR,UN MOZAIC ETNIC

Myanmar este unul dintre numeroasele state asiatice in care democratia exista numai in aparenta.In realitate ,armata detine fraiele puterii din 1988,iar sfarsitul dictaturii nu se lasa inca intrezarit.

MYANMAR

Un stat greu incercat

Europenilor le vine greu sa ii pronunte numele.Figura sa este cunoscuta tuturor datorita presei:Aung San Suu Kyi lupta pentru respectarea drepturilor omului in Myanmar si este simbolul celor oprimati de cruda dictatura militara.In ciuda faptului ca partidul lui Aung San Suu Kyi a castigat alegerile parlamentare din 1990 ,generalii au  refuzat sa se recunoasca invinsi si sa cedeze puterea.

                                                         AUNG SAN SUU KYI

Aung San Suu Kyi

Dupa eliberarea de sub stapanirea Marii Britanii,survenita in 1947,in Myanmar au domnit relatii aproape democratice timp de 15 ani.In 1962 ,a avut loc un puci militar ,iar puterea a fost preluata de generalul Bo Ne Win,care a condus Consiliul Revolutionar si Partidul Birman al Programului Socialist din 1970.Situatia economica deficitara a tarii a determinat indepartarea sa de la putere de catre armata in 1988,iar opozantii politici ai regimului au fost arestati .Aung San Suu Kyi,o reprezentanta de frunte a opozitiei si laureata a Premiului Nobel pentru Pace,a petrecut multi ani in arest la domiciliu (ultimul arest din 2003 continuand si in prezent).Zilnic sute de oameni se aduna in fata casei ei in semn de solidaritate.

MYANMAR JPG

In Myanmar sunt necesare transformari politice profunde pentru a scoate tara din saracie.Statul ,a carui denumire a fost schimbata din Birmania in Myanmar in 1989 ,are datorii foarte mari.Chiar si orezul trebuie importat ,desi Myanmar a fost candva unul dintre principalii exportatori ai acestui produs .Numai piata neagra functioneaza in mod eficient( cu incuviintarea tacita a guvernului ),fiind singura care poate asigura aprovizionarea cu produse de baza.

MYANMAR PHP

Myanmar ,cea mai misterioasa tara a Asiei

Peisajele frumoase si diverse sunt imbogatite de minunatele monumente prezente la tot pasul : pagode,stupe,palate.In trecut ,calatorii erau atrasi in  Myanmar de abundenta de pietre pretioase de aici:smaralde,safire si ,mai ales,rubine rosii ca sangele.In prezent ,turistii se tem sa viziteze aceasta tara guvernata de armata.

pagoda din RAngoon

Femeile cu colane de alama,calugarii cu vesminte de culoarea sofranului ,fetele tinere cu fetele acoperite cu lut galben si ,in sfarsit,pagodele aurite atat de frumoase,incat par un vis:toate acestea alcatuiesc misterul fascinant al statului Myanmar,care farmeca prin stralucirea sa orientala.

CALUGARI BUDISTI

Aici traiesc impreuna grupuri etnice de origini si cu traditii diferite .Ceea ce le uneste este budismul .Aceasta credinta adanc inradacinata in inima oamenilor i-a determinat sa construiasca temple inca de acum 1500 de ani.In asa -numita perioada Pagan (1044-1287),arhitectura religioasa a atins apogeul .Tot atunci ,a inceput ascensiunea birmanilor(cel mai numeros grup etnic),care ,cu timpul ,au ajuns sa domine viata politica si sociala a tarii.In prezent situatia a ramas neschimbata.Cand numeroase grupuri etnice traiesc alaturi ,conflictele sunt uneori inevitabile.Pentru calatorii care viziteaza Myanmar acestea trec neobservate.Turismul este controlat de guvern,care ii „trimite”intotdeauna pe turisti pe acelasi traseu:Bagan-Mandalay-Yangon(Rangoon,capitala statului cu 4.100.000 de locuitori).

                                                                  BAGAN

BAGAN

Curiozitati si date generale:

Suprafata statului Myanmar este de 678.500 de kilometri patrati,iar populatia de 43.000.000 locuitori.Economia este bazata pe agricultura si pe industria lemnului .Este o tara saraca si cu perspective limitate.

Cel mai fascinant domeniu artistic din acest stat este teatrul de papusi.Marionetele sunt puse in miscare cu ajutorul a numeroase sfori(pana la 60 ).La inceputul secolului XIX ,aici exista chiar si un minister de stat care se ocupa de teatrul de papusi.

Myanmar

Birmanii cred cu hotarare ca soarta lor depinde de vointa diverselor duhuri.Credinta unora dintre ei combina elemente ale hinduismului cu cele ale budismului.

Numerosi baieti birmani petrec o perioada de timp la manastire pentru a-si imbunatati karma,adica pentru a se pregati pentru urmatoarea reincarnare.

BUDISMUL

Vizitand aceasta tara ,ca si Marco Polo ,in urma cu mai bine de 1000 de ani,nu poti decat sa ramai consternat de frumusetea peisajelor si sa  doresti sa te reintorci acolo.Statul celor patru natiuni,situat intre India,China si Thailanda,Myanmar ,ramane ,insa,cel mai mare mister al Asiei.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum