vineri, iulie 19, 2024
Calatorind prin lume

Kamceatka, peninsula cu 160 de vulcani

Kamceatka, peninsula cu 160 de vulcani

Kamceatka (472.300 de kilometri patrati si 349.000 de locuitori), o regiune din partea asiatica a Rusiei, situata intre Marea Ohotsk si Marea Bering, este un tinut aspru si muntos, al iernilor crunte, in timpul carora temperaturile scad pana la -30 de grade, iar uneori chiar pana la -50 de grade. Cei 349.000 de mii de oameni sunt in principal rusi. Pe langa ei mai locuiesc koriaci, itelmeni, ciukci, eveni si aleuti.

kamceatka

Rusii au devenit interesati de Kamceatka din pricina numeroaselor animale cu blana care traiesc in regiune.

In anul 1697, cazacii condusi de Vladimiri Atlasov au luat in stapanire peninsula in numele Rusiei. Petru cel Mare a intemeiat in Kamceatka un centru al negotului cu blanuri de sobol. El a concesionat si dreptul de a pescui somoni, pesti care au devenit o importanta marfa de export a Rusiei. Initial, locuitorii originari ai Kamceatkai au facut front comun impotriva invadatorilor, dar au fost nevoiti sa se supuna in fata superioritatii acestora.

Wild Russia Ep1 Kachatka IBMS# 024127

In paginile de istorie ale peninsulei Kamceatka un loc important este ocupat de Vitus Bering, navigatorul danez aflat in slujba Rusiei. El a plutit pentru prima data in jurul peninsulei intre anii 1725 si 1728. Bering nu s-a achitat insa de cea mai importanta insarcinare primita de la tar: nu a reusit sa descopere stramtoarea care unea Asia cu America. In 1740, a doua expeditie a exploratorului a ajuns pana in Golful Avacinsk. Pe malul sau, danezul a pus piatra de temelie a orasului al carui nume ulterior, Petropavlovsk-Kamceatski, se trage de la numele corabiilor care au participat la expeditie:”Sf Petru” si „Sf. Pavel”.kamceatka jpg

Kamceatka, peninsula lavei incinse

Kamceatka face parte din „Cercul de Foc al Pacificului”, un lant de vulcani care inconjoara in intregime acest ocean. In 1737 si in 1952, peninsula a fost afectata de cutremure extrem de puternice, ambele inregistrand in jur de 8 grade pe scara Richter, urmate de tsunami, care au produs pagube materiale si au secerat vieti omenesti. Anul 2006 a adus si el cutremure severe.

Kamceatka este celebra pentru izvoarele sale termale, pentru gheizere si pentru lava. Dintre cei 160 de vulcani locali, 29 sunt activi, ceea ce face ca peninsula sa apartina uneia dintre regiunile cu cea mai mare activitate seismica de pe Terra.

Kamceatka se afla la marginea estica a placii tectonice eurasiatice, care se loveste in acest loc de placa fundului oceanic. Datorita miscarilor tectonice, aceasta din urma patrunde sub peninsula, scufundandu-se astfel tot mai mult. La adancimea de 150-200 de kilometri placa oceanica incepe sa se topeasca. Ia nastere magma, care iese la suprafata pamantului, sub forma de lava, formand conuri vulcanice.

peninsula Kamceatka

Curiozitati

In Kamceatka exista mari zacaminte de minereu de fier, care nu sunt exploatate deocamdata.

Conditiile aspre de clima si izolarea geografica au facut ca in peninsula sa se dezvolte o vegetatie specifica. O specie de arbore reprezentativa pentru regiune este mesteacanul de piatra.

Wild Russia Ep1 Kachatka IBMS# 024127

Intre anii 1770 si 1771, aici a trait in exil Maurice August Beniovszki, cel care a reusit sa organizeze evadarea condamnatilor.

Âîñòî÷íîå ïîáåðåæüå Êàì÷àòêè

In 1930, a fost intemeiat Districtul National Koriac (autonom din anul 1991). Din anul 2007, face parte din regiunea Kamceatka si ocupa o suprafata de 300.000 de kilometri patrati.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum