Comete

Comete stralucitoare, un fenomen extraordinar al Universului

Cometele sunt cercetate de mii de ani de catre oameni. Fenomen curios pentru ei, le-au asociat cu prevestirile zeilor, de cele mai multe ori aducatoare de rau. Stiinta a dovedit, de-a lungul timpului, ca nu este asa.

comete

Cand vorbim despre comete, vorbim despre obiecte mici, de cativa kilometri lungime, compuse din gaze inghetate si praf, de obicei instabile.

Din acest motiv exista posibilitatea ca fiecare astru de acest gen sa nu se comporte asa cum stim ca se comporta o cometa. Cat timp nucleul cometar se afla la departare mare de soare nu se intampla nimic.

Acolo, la temperatura spatiului, gazul inghetat, mai dur decat roca, amestecat cu praf si cu bolovani mari, formeaza un obiect solid, atat de putin stralucitor, incat nu poate fi vazut.

Caldura Soarelui incepe sa isi spuna cuvantul atunci cand cometa se afla la mai putin de cateva sute de milioane de kilometri de acesta. Apar moficari in structura. In primul rand, gazul incepe sa se incalzeasca si trece din stare solida in stare gazoasa (sublimeaza). Particulele de praf sunt eliberate si, impreuna cu cele de  gaz, raman pe orbita in jurul cometei, apoi apare un halou transparent numit „coama”, un fel de atmosfera temporara a cometei.

De pe Terra, cometa incepe sa fie vazuta ca o pata difuza, pentru ca atmosfera ei reflecta lumina Soarelui si produce ea insasi lumina. Avem zeci de asemenea  comete in fiecare noapte pe cer, mai mult sau mai putin urate (pete rotunde si difuze care se deplaseaza printre stele).

comete ce merg prin univers

Capricioasele comete

Pe masura ce se apropie de Soare, cometa se incalzeste si mai mult, coama ei crescand in marime si stralucire, iar astrul devine si mai usor de observat.

Uneori, coama cometei poate avea milioane de kilometri in diametru, fiind mai mare decat Soarele, dar de o consistenta (densitate) extrem de mica. Imaginati-va cum in negrul saptiului calatorec mici nuclee solide, inconjurate de nori de gaze mari, de sute de mii sau de milioane de kilometri in diametru !!!!

La departari si mai mici de Soare, un alt fenomen devine vizibil. Coama cometei incepe sa se deformeze, alungindu-se in partea opusa astrului zilei, dar nu pentru ca asa vrea, ci pentru ca asa trebuie.

Soarele emite constant un flux, numit „vant solar”, dinspre el venind particule mici care calatoresc cu viteza spre marginea Sistemului Solar. Vantul solar este, asadar, cel care „produce”cozile cometelor.

In urma cometei apare o coada, materia din coama fiind alungita, in partea opusa Soarelui, de vantul solar. Coada este compusa din praf, existand si cozi de gaze, situate inspre Soare. Coada poate avea milioane de kilometri in lungime si poate fi vazuta cu usurinta de pe Terra daca se indeplinesc unele conditii: cometa trebuie sa fie relativ mare si sa treaca destul de aproape de Soare.

cometa aproape de Soare

La apropierea minima de Soare, cometa inceteaza sa mai fie un astru ascultator. In timp ce gazul iese cu viteze mari din nucleu, partile solide ale acestuia incep sa se miste: cometa este macinata din interior.

Cea mai catastrofica posibilitate este ca nucleul sa se rupa in bucati, aparand zeci de mini-comete pe aceeasi traiectorie (orbita). Alteori, productia de gaz si praf inceteaza, cometa pierzand atat de mult din stralucire, incat nu se mai vede de pe Terra.

Cometa stralucitoare foc

In acest an vom avea ocazia sa vedem una din aceste comete. Pe drum spre Soare se afla C/2012S1ISON, o cometa „proaspata”. S1ISON se va vedea cu ochiul liber in luna noiembrie si in prima jumatate a lunii decembrie 2013, dimineata, in directia din care rasare Soarele.

Calculele ne spun ca inca din octombrie vom vedea  cometa prin binoclu, tot pe cerul de dimineata, in primele zile ale lunii obiectul trecand destul de aproape de Marte, la 15 milioane de kilometri departare.

La inceputul lunii noiembrie, cometa se va vedea cu ochiul liber, cu o coada destul de mare. Se va apropia de Soare pe 18 noiembrie, iar stralucirea ei va fi atat de mare, incat se va observa daca acoperim astrul zilei cu mana, pentru ca in decembrie sa vedem o coada imensa ce va acoperi un sfert de cer!!!!

Dupa care cometa isi va continua drumul prin Univers….asemeni altor comete care ne-au mai vizitat.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: