Eros si Dionysos, latura ascunsa a omenirii

Potrivit  Teogoniei poetului grec Hesiod, Eros („dorinta”), zeul iubirii si al dorintei senzuale, s-a nascut din haosul primordial, impreuna cu Geea („pamantul”) si Tartar („infernul”).

Era socotit incarnarea iubirii senzuale, considerata motorul vietii. De vreme ce a unit-o pe Geea cu Uranus, Eros a devenit protectorul casatoriilor umane si divine.

Era si o forta anarhica, in stare sa-i faca pe oameni si pe zei sa uite de ratiune. Deoarece raspandea haosul cu arcul si sagetile sale, simboluri ale dragostei ce apare pe neasteptate si uneori pe necugetate, se spunea si ca este fiul Afroditei.

In aceasta ipostaza, le apare oamenilor ca un barbat atletic. In cultele misterice, Eros e identificat cu Phanes („luminatorul”, nascut din oul lumii si creator al universului).

Pentru filosoful Platon, Eros atrage ochiul catre frumusetea fizica nu ca un scop in sine, ci ca un mijloc de duce mintea la contemplarea ideii de frumusete.

Batranul sau copilul inselator

Eros si Dionysos
Eros si Dionysos

In mana poetilor, Eros se poate transforma, devenind fie un batran respectat, fie un tanar, sau chiar un copil, inselator.

In secolul al IV-lea i.Hr ., Apollonios din Rodos l-a descris ca pe un hot tanar, care triseaza la zaruri si se amesteca in treburile oamenilor, fortand realizarea unor cupluri imposibile, ba chiar maladive. Contrastul dintre aceste doua forme ale lui Eros nu e insa foarte mare, caci, inca de la inceputurile lumii, dorinta este si distructiva si irationala.

Eros si Psyche

Printesa Psyche („suflet”) era atat de frumoasa, ca oamenii abandonau templele Afroditei si o venerau pe ea.

Geloasa, Afrodita i-a cerut lui Eros sa o faca pe Psyche sa se indragosteasca de cea mai hidoasa fiinta din lume. Insa Eros s-a indragostit chiar el de printesa, facand-o iubita lui in secret. Dupa multe aventuri, Psyche a devenit zeita si s-a casatorit cu zeul iubirii.

Eros si Psyche
Eros si Psyche

Medeea si Iason

Unele cupluri faurite de Eros reflecta puterea devastatoare a dorintei,care ii face pe oameni sa uite de ratiune si de legile sociale.

Cand Iason a venit in Colchida dupa lana de aur, a fost nevoit sa indeplineasca niste sarcini imposibile.

Hera si Afrodita l-au ajutat pe Iason, facand-o pe printesa Colchidei, Medeea, sa se indragosteasca de el, oferindu-i puterea ei vrajitoreasca.

Afrodita i-a cerut lui Eros sa o sageteze pe Medeea, promitandu-i ca o sa-i dea ca rasplata o jucarie ce ii apartinuse lui Zeus copil:  o minge de aur ce lasa urme de flacari cand era aruncata.

Vrand jucaria, Eros a tras o sageata, aprinzand-o pe data pe Medeea de pasiune. Ea s-a indragostit atat de tare, incat nu numai ca l-a ajutat pe Iason sa ia lana, dar si-a omorat si fratele ca sa poata fugi cu Iason pe mare.

El a parasit-o apoi pe Medeea pentru o printesa greaca, iar ea si-a omorat copiii, precum si pe printesa, drept razbunare, simbol al puterii distrugatoare a lui Eros.

Dionysos, zeul vinului, al vegetatiei si al extazului orgiastic

Dionysos era zeul grec al vinului, al vegetatiei si al extazului orgiastic. Era fiul lui Zeus si al muritoarei Semele, fiica lui Cadmos, intemeietorul Tebei.

Pentru a fi ferit de gelozia Herei, a fost crescut pe indepartatul munte Nysa.

Devenit adult, a calatorit prin Orient, unde i-a invatat pe oameni sa

Dionysos si Ariadna
Dionysos si Ariadna

cultive vita de vie. Dionysos avea puteri semnificative: a inviat-o chiar si pe Semele, mama sa, si a adus-o pe muntele Olimp.

Dionysos era zeul eliberarii de constrangerile sociale, iar insotitoarele sale (menadele) aveau reputatia de a fi desfranate.

Leganda spune ca din acest motiv unii regi greci, ca Lycurg sau Pentheu, i-au respins cultul, de obicei cu consecinte teribile. Nu se cunoaste originea zeului, dar grecii credeau ca e un strain, venit din Orient sau poate din Tracia.

Era venerat la misterele din Eleusis, impreuna cu zeitele fertilitatii Demetra si Persefona.

Casatoria cu Ariadna

Dupa ce si-a tradat tatal, pe regele Minos al Cretei, ajutandu-l pe eroul Tezeu sa scape de labirintul in care ucisese Minotaurul, Ariadna a fugit cu Tezeu la Atena.

El a abandonat-o, insa, la ordinele lui Dionysos se pare, pe insula Naxos. Gasind-o acolo Dionysos a luat-o de sotie. Ea i-a daruit multi copii si, cand a murit, zeul a facut din diadema ei nuptiala constelatia Corona.

Calatoriile lui Dionysos in Orient

Dupa ce a inventat cultivarea vinului, se spune ca Dionysos a vizitat cateva tari orientale: Lidia, Frigia, Egipt si chiar India, unde a stat mai mult timp.

Intr-un mit se zice ca Hera l-a facut sa innebuneasca, fiind astfel obligat sa rataceasca fara scop prin Orient, pana cand zeita frigiana Cybele l-a purificat si l-a invatat riturile ei religioase.

Mitul este potrivit cu Dionysos, caci Cybele era tot o zeita a pamantului careia, ca si lui, i se inchinau ritualuri orgiastice. Conul ei de pin era pus in varful tirsului, batul lui Dionysos.

Dionisiile

Dionysos, numit Bacchus la Roma, era celebrat in Grecia prin sarbatori numite Dionisii.

Initial probabil un rit de fertilitate trac, misterioasele Dionisii erau

Menadele dansand
Menadele dansand

insotite de un cortegiu salbatic de satiri (jumatate oameni, jumatate tapi), centauri (jumatate oameni, jumatate cai), renumiti pentru betiile si desfraul lor, si de Silenus, un satir batran, considerat tutorele lui Dionysos.

Partea intunecata a zeului vinului era reprezentata de menade sau bacchante, femei innebunite dupa vin, care, in delir, putea sfasia un om sau un animal cu mainile goale.

Eros si Dionysos exprima, in concluzie, latura umana a grecilor, dorintele ascunse ale lor.

Sunt simbolurile pure ale faptului ca iubirea, senzualitatea, nebunia interioara a fiecaruia, sunt adevarate „arme” prin care poti controla caracterul uman.

Eros si Dionysos se gasesc in fiecare din noi, sunt latura noastra ascunsa, de care ne este frica si de care nu putem fugi.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: