Angkor Wat, esenta geniului uman

angkor wat ,esenta geniului uman
Angkor Wat ,esenta geniului uman

Sunt putine monumente in lume care sa starneasca asemenea controverse, precum Angkor Wat. Acest templul hindus ridicat in secolul al XII-lea, in timpul conducerii regelui Suryavarman II ( vezi si https://www.mixdecultura.ro/2013/04/imperiul-khmer/), pe parcursul a 30 de ani, este considerat cel mai mare edificiu cu caracter sacru din lume. Este o sinteza de eleganta si armonie, caracteristica arhitecturii asiatic. Dupa moartea regelui, corpul sau a fost inmormantat in templu.

angkor wat

Angkor Wat reprezinta o constructie sofisticata, in trei nivele, cu o multime de scari si pasaje, incununata cu cinci turnuri -unul in centru si patru pe margini. Turnul central se inalta pana la 65 de metri si reprezinta muntele mitic Meru, care este considerat de cambodgieni centrul lumii.

De-a lungul fiecarui nivel sunt construite galerii. Galeria primului nivel are lungimea totala de aproximativ 800 de metri si este decorata cu basoreliefuri de 2 metri inaltime, infatisand scene din mitologia si viata khmerilor antici. Galeriile nivelului doi sunt decorate cu imagini sculptate ale lui Apsaras ,o zeitate hindusa , de o frumusete supranaturala( sunt peste 2000 de imagini   cu aceasta zeita ,ceea ce inseamna ca a marcat profund istoria khmerilor ).

apsara ,zeita preafrumoasa
Apsara

Angkor Wat este inconjurat de un canal cu latimea de 190 de metri. In timpurile stravechi aici cresteau crocodili. In partea vestica, canalul este traversat de un dig din piatra, pe care se face accesul in Angkor Wat. Teritoriul templului este inconjurat de un zid imens. De la poarta spre templu duce un drum lung si lat, construit pe un rambleu, ridicat la un metru si jumatate deasupra solului.

Templul Angkor Wat s-a pastrat mult mai bine decat alte constructii ale ansamblului, fapt ce se datoreaza calugarilor budisti, care au locuit aici. Chiar si in prezent, in templu locuiesc monahi budhisti, care oficiaza, in continuare, ritualuri religioase.

O descriere a templului o gasim in notele de calatorie ale calugarului portughez Antonio de Magdalena, care a vizitat templul in 1586:

„Este extraordinara constructia, astfel incat nu este posibil a o descrie cu un stilou, deoarece arata diferit de toate celelalte cladiri. Are turnuri si decor, si toate rafinamentele care le poate concepe geniul uman”. In anii ’70 ai secolului XX, o parte din edificii si sculpturi au suferit din cauza actelor de vandalism din partea soldatilor lui Pol Pot. In anul 1992, ansamblul monumental Angkor a intrat in patrimoniul UNESCO, reprezentand astazi una dintre atractiile turistice majore ale Cambodgiei.

Unul dintre primele temple construite in cadrul ansamblului Angkor este considerat Phnom Bakheng. Templul reprezinta o cladire cu cinci etaje, cu multe turnuri si trepte. Angkor Thom ( Orasul mare ) este considerat un fel de centru al complexului arhitectural. In zidul exterior exista cinci porti, peste care se ridica un turn de aproximativ 23 de metri.

La fel de maiestuos arata si un alt monument -Templul Bayon. Aici sunt reprezentate niste statui uriase de piatra ale lui Buddha. Din departare, templul arata ca o ingramadire fantastica de pietre uriase.  Doar din apropiere se vede frumusetea extraordinara a acestui edificiu.

Angkor wat -templul

Este unica si Terasa Elefantilor. In centru se afla fosta resedinta a regilor khmeri – Pimenakas ( Palatul Ceresc ).

figurile de la Angkor

In partea de sud  ansamblului Angkor, se afla un bazin artificial imens, cu lungimea de 7 kilometri, care a fost sapat pentru aprovizionarea orasului cu apa. In centrul lacului se afla o insula artificiala pe care se inalta un mic templu, cu  numele Mebon. In prezent doar o mica parte din rezervorul de Vest contine apa, iar iazul de Est este complet uscat.

Cambodgia -lacul

In aceasta zona exista si alte temple monumentale. Sezonul uscat ( din noiembrie pana in martie ) este cel mai potrivit pentru vizitarea Angkorului. Turistii merg sa contemple minunile ansamblului dimineata, deoarece dupa amiaza pozitia soarelui defavorizeaza vizibilitatea.  Apusul soarelui, vazut din apropierea templului Angkor Wat, este neobisnuit de spectaculos.