Enki a fost al treilea membru al triadei sumeriene dupa An si Enlil (zeul cerului si respectiv zeul pamantului).
Numele de Enki are intelesul de „stapan al pamantului”.
Enki era zeul apei limpezi si al purificarilor. Denumirea lui de Ea ,(e-a „zeul al casei apelor”), apare mai tarziu in perioada akkadiana.
Oannes, cel aparut din valurile marii
Mitografii greci il numesc pe Enki, Oannes. Ei afirma ca acesta ar fi aparut din valurile marii, avand corp de peste si picioare de om. El isi petrecea ziua printre oameni si ii invata stiintele, artele, legile, constructia de cetati si de temple, precum si geometria si modul de lucru al pamantului. Noaptea el intra iarasi in mare. Dupa Berossos, preot babilonian, care traia in vremea lui Alexandru cel Mare, Oannes ar fi venit de patru ori la intervale foarte mari si totdeauna ca om-peste.
Zeul Enki este la sumerieni stapan peste arte si peste intelepciune. Cultul sau, in orasul Eridu, constituie una din cele doua scoli de teologie babiloniana si sumeriana.
Aici, la Eridu, preotii invatau o doctrina care pare a fi inspirat in parte pe filososfii greci ionieni, anume ca toate fiintele si lucrurile isi au originea in apa si au inceput sa existe prin cuvantul de viata facator al lui Enki, cuvant numit Mummu.
Tot Enki ar fi zamislit pe om din argila. Mummu este analog Logos-ului de la greci, conceptului de Memra din Vechiul Testament, dar mai ales „cuvantului” din doctrinele cosmologice egiptene. Zeul Enki are peste treizeci si sase de denumiri si epitete. Simbolul lui a fost berbecul-peste, capricornul de mai tarziu.
Enki, cel ce purifica
Functia principala a lui Enki era de a purifica. Descantecele zeului sunt numeroase si folosite in cele mai felurite intamplari: boala, ranire, nastere, pagube etc…
Zeul este un prieten al oamenilor, carora nu le poarta ura precum zeii Anu sau Enlil. Din acest motiv nu exista ritualuri de imblanzire a acestuia.
Simbolul sau berbecul-peste (Capricornul de mai tarziu) este denumit Karubu, „zeitate protectoare”. Acest termen a trecut in ebraica sub forma Kerub, plural Kerubim. In limba romana veche a fost preluat sub sensul de heruvimi,„ingeri pazitori”.
Un prieten al oamenilor
Zeita-mama Ky, a fost venerata mult timp ca a treia mare divinitate.
Zeul din Eridu, Enki i-a rapit acest loc intr-o perioada necunoscuta.
Intelept printre zei, Enki -pe care babilonienii il vor numi Ea- facea obiectul unui cult foarte popular.
Spirit imaginativ, curajos dar ponderat, chiar daca era putin „alcoolic”, Enki avea legaturi foarte stranse cu marele Enlil pe care uneori il tempera.
Cei doi isi imparteau puterea astfel: Enlil stabilea marile orientari ale Universului pe care Enki avea sarcina sa le puna in practica. Era cauza imediata a tuturor actiunilor: „Enki a hotarat”, spunea sumerianul in fata evenimentelor.
Din aceste motive, Enki ar putea fi considerat mai mult un profet decat un zeu, un precursor al lui Zarathustra, Buddha, Isus sau Mahomed, un spirit superior care a oferit oamenilor cunostintele necesare vietii si progresului.
Unii cercetatori l-au considerat a fi extraterestru. Sunt inca multe semne de intrebare legate de acest subiect, pe care viitorul le va rezolva probabil.