Farul din Alexandria una din minnunile lumii antice
Farul din Alexandria a fost prin conceptia,realizarea tehnica si dimensiunile lui exceptionale ,una din minunile de natura sa trezeasca uimirea intregii lumi.
Pentru a orienta navele in timpul noptii anticii se serveau la inceput de semnale luminoase pe care le apindeau pe varful muntilor sau dealurilor din apropierea litoralului.Mai tarziu s-au construit edificii speciale ,in forma de turn ,pe platforma caruia ardea un foc.Astfel de turnuri existau ,inca de pe timpul lui Pericle ,la intrarea porturilor Atenei.
Primul far ,a carui existenta este atestata si care este descris de mai multe lucrari ale anticilor a fost inaltat pe mica insula numita Pharos,din fata celor doua porturi ale marelui oras comercial Alexandria din nordul Egiptului ,fondat,dupa cum se stie ,de Alexandru Macedon care i-a dat numele si care a facut ca insula sa fie legata de tarm cu un dig lung de 1.600 de metri. Cuvantul pharos ,in vechea greaca a poemelor lui Homer, indica un vesmant barbatesc ,sau uneori o bucata de stofa.In egipteana veche ,cuvantul phaar insemna panza,stofa.Asadar ,e foarte probabil ca grecii au dat numele de Pharos acestei mici insule in care veneau sa cumpere de la egipteni vestitele lor stofe pentru vesmintele de lux .Peste veacuri ,numele propiu a redevenit ,dar cu un alt sens ,nume comun:far.
In jurul anului 280 i.Hr arhitectul si inginerul Sostratos din Cnidos a construit in nord-estul insulei Pharos,in punctul in care se marca intrarea in cele doua porturi ,imensul turn-far.Informatiile cele mai multe si mai amanuntite ni le dau autorii arabi ,in special textul lui al-Idrisi ,datand din 1153.
Potrivit acestor informatii ,turnul farului era alcatuit din trei nivele,din trei corpuri suprapuse si din ce in ce mai mici .Primul,corpul de baza,inalt cat jumatate din intregul edificiu,era construit din piatra de culoare alba ,si avea baza patrata cu latura de 31 de metri.Al doilea ,era un corp octogonal ,din caramida arsa si ipsos.Al treilea era un corp cilindric.
Interiorul imensului turn cuprindea locuintele paznicilor ,precum si magazii pentru combustibilul necesar focului de semnalizare ,adica lemne si esente rasinoase .O scara interioara urca pana in varf.Aici ,pe platforma de pe care lumina focului de lemne in timpul noptii si fumul ,in timpul zilei ,orientau navele ,se mai gasea o enorma oglinda parabolica ,din otel lustruit ,lucios,care in timpul noptii intensifica lumina focului ,iar in timpul zilei reflecta imaginea navelor imediat ce acestea apareau la orizont.Mai existau pe platforma si cateva statui ,din metal. Una dintre acestea ,printr-un mecanism complicat,se misca in jurul propiei axe,urmand permanent directia soarelui de pe cer.Fundatiile farului erau construite din arcuri si din bolti , pentru a lasa sa treaca pe sub ele valurile marii .
Incepand din secolul al VI-lea d.Hr, cutremurele au avariat din ce in ce mai grav farul , pana cand cutremurul din 1375 l-a daramat complet. Pe locul lui ,in secolul urmator,turcii au costruit o fortareata. In secolul al XI-lea ,farul avea ,inca,inaltimea de 85 de metri.Initial insa,daca sunt exacte informatiile istoricului antic Josephus Flavius ,lumina lui era perceputa pana la o distanta de 60 de kilometri ( o putere pe care nici farurile moderne nu o depasesc ) ,ceea ce inseamna ca avea o inaltime de 120 de metri.
In epoca Imperiului Roman ,numeroase faruri au fost construite dupa modelul celui din Alexandria.Renumite au fost cel plasat la gurile Nilului ,cel de la Helespont,apoi cele din Corint ,Ravenna,Ostia etc.Niciunul nu a marcat insa generatiile de navigatori precum farul din Alexandria.