miercuri, februarie 28, 2024
Regiuni

Kashmir, tinutul din muntii Himalaya

Kashmir,taramul divizat

Celor neavizati le este greu sa se orienteze in ceea ce priveste actuala impartire a Kashmirului. Partea sudica apartine statului indian Jammu si Kashmir, in timp ce controlul partii vestice, din care fac parte Azad Kashmir(„Kashmirul liber”) si Teritoriile de nord, revine Pakistanului. India considera intreaga regiune Kashmir drept proprietatea sa, fapt confirmat printr-un  amendament al constitutiei indiene din anul 1954. Partea nordica a Kashmirului, Ladakh, este la randul sau divizata: vestul formeaza districtul indian Ladakh din statul Jammu si Kashmir, pe cand estul, practic nelocuit ( Aksai Chin ), a fost ocupat cu forta de China in anul 1962.

kashmir,tinutul din Muntii Himalaya

Conflict la poalele Muntilor Himalaya

In secolul al IV-lea i.Hr., Kashmir a cunoscut prima perioada de inflorire. Aici au aparut budhismul si hinduismul. O cultura remarcabila s-a dezvoltat in regiunea Muntilor Himalaya fara oprelisti, pana la cucerirea acestor teritorii de catre conducatorii mongoli acaparatori, in anul 1586. In anul 1820, tara a fost ocupata de razbionicii sikh, dar, 26 de ani mai tarziu, acestia au fost alungati de britanici.

In anul 1947, India  britanica si-a capatat independenta si a fost divizata pentru a forma trei tari. Atunci s-a infiripat conflictul din Kashmir care continua si in prezent. Cauza acestuia o constituie revendicarile teritoriale ale Indiei si Pakistanului.kashmir -indiaAu izbucnit lupte incrancenate, suspendate in anul 1949, cand ONU a negociat o incetare a ostilitatilor. Ulterior, conflictele sangeroase s-au succedat cu regularitate, culminand cu criza din Kashmir din anul 1965, cand ambele tari vecine si-au mobilizat armatele. Situatia s-a complicat si mai mult datorita pretentiilor Chinei: Pakistanul a fost nevoit sa cedeze acestei tari o parte din teritoriile pe  care le detinea in Kashmir. Tensiunile continua si in ziua de azi. Se ajunge deseori la lupte, iar o rezolvare a conflictului in viitorul apropiat este greu de imaginat.

 Kashmir,tinutul din Muntii Himalaya
kashmir tinutul de o rara frumusete

Kashmirul este o regiune alpina, situata la altitudini cuprinse intre 1500 si 8611 metri (varful K2). Din punct de vedere geografic, ea este alcatuita din trei parti: Himalaya Inalta cu lantul muntos Ladakh la est, vaile alpine de pe fluviul Indus si din Valea Kashmir, precum si Muntii Karakorum la nord.

kashmir -muntii salbatici

O parte a Mumtilor Karakorum se afla pe teritoriul chinez, iar influenta Tibetului se face simtita puternic aici, dar cea mai mare parte a Kashmirului este divizata intre Pakistan, la nord, si India, la sud. Ladakh este unul dintre cele mai atragatoare tinuturi din nordul Indiei, deschis turismului din anul 1947. Natura fascineaza prin bogatia si intensitatea culorilor, iar populatia locala este neobisnuit de ospitaliera fata de vizitatori. Tinutul acesta este cel mai slab populat din India, pe un teritoriu de 90.000 de kilometri patrati, traind doar 140.000 de locuitori( locuitorii de aici cresc viermi de matase, matasea de Kashmir fiind una dintre cele mai pretuite tesaturi ).

frumoasa vale kashmir

Centrul regiunii este ocupat de Valea Kashmir, situata la altitudinea de aproximativ 2.000 de metri. Aici se afla cel mai mare oras din Kashmir si totodata capitala sa de vara: Srinagar. Valea este o zona rezervata culturilor de cereale si de fructe, precum si cresterii vitelor si a caprelor din rasa casmir. Din parul delicat al acestora din urma se produce faimoasa tesatura numita casmir, care se vinde la preturi ridicate pe pietele occidentale. O alta zona dens populata din Kashmir este piciorul sudic al Muntilor Himalaya, unde se afla „capitala de iarna” a regiunii: orasul Jammu.

gradinile kashmirului

Kashmir, tinutul din muntii Himalaya, avand o suprafata de 222.000 de kilometri patrati si o populatie de 16.300.000 de locuitori, este din ce in ce mai vizitat de turistii care cauta linistea si frumusetea zonelor montane inca salbatice. Din pacate doar partea indiana este accesibila.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum