sâmbătă, mai 18, 2024
Istoria ca o poveste

Uniunea Europeana.Traditie si Inovatie

Uniunea Europeana.Traditie si Inovatie

uniunea europeana.traditie  si inovatie

De la anticele locuri sacre al caror rol inca nu a fost elucidat si pana la adevaratele comori ale arhitecturii si culturii mondiale ,Uniunea Europeana este spatiul in care civilizatia atinge ,probabil,nivelul cel mai dezvoltat al evolutiei sale .In continuare vom prezenta cateva dintre emblemele acestei entitati multinationale .

Podul Oresund

Situat intre Suedia si Danemarca ,Oresund este cel mai lung pod-tunel rutier si feroviar din Europa si una dintre cele mai mari constructii de acest gen din lume.Numele oficial este Oresundsbron ,o combinatie intre suedeza si daneza.Podul ,situat peste Stramtoarea Oresund ,stabate tunelul Drogden din insula artificiala Pepparholm pana in insula Amager ,din Danemarca .Realizand legatura dintre orasele Malmo ( Suedia ) si Copenhaga ( Danemarca ) ,el are o lungime de 7.845 metri ,din care 3,51 kilometri  trec prin tunelul submarin.

Podul,traversat de E20 ,este format din patru benzi rutiere;sub acestea se afla calea ferata ,pe care pot rula trenuri de mare viteza ( 200 km /h ) .El este traversat zilnic de peste 17.000 de  vehicule rutiere ,iar anual de peste 6.000.000 de masini si de 9.600.000 de persoane ,cu trenul.Constructia lui a inceput in anul 1995 si s-a finalizat pe 14 august 1999,dar inaugurarea oficiala a avut loc pe 1 iulie 2000 ,cu participarea regelui Carl Gustav al XVI-lea al Suediei si a reginei Margareta a II-a a Danemarcei.

Podul oresund ce leaga danemarca de suedia

Parcul National Camargue

Declarat Rezervatie a Biosferei inca din anul 1972 ,parcul se desfasoara pe o suprafata de 930 de kilometri patrati intre cele doua brate principale ale Deltei Ronului ,din sudul Frantei ,din regiunea Languedoc-Roussillon.

parcul national camargueCamargue este o regiune geologica recenta ( formata acum 10.000 de ani ) .aparuta prin retragerea apelor marii si depunerea aluviunilor aduse de Ron ,cordoanele de nisip marcand etapele succesive de retragere a apelor marine.Peisajul parcului este format din lagune ,dune ,mlastini ,pasuni ,paduri ,saraturi.Sistemul de dune de la Espiguette este foarte activ ,cu dune mobile de tipul barcanelor sahariene,ele constituind unele dintre cele mai frumoase ecosisteme de dune din nordul Marii Mediterane.Mlastinile de la Vigueirat au pasuni si paduri inundate,numeroase lacuri ,dar si cea mai mare regiune protejata cu stuf din Camargue.

Aici traiesc taurii de Camargue ,o rasa de unica de bovine si caii de Camargue ,o rasa de cai albi ( una din cele mai vechi din lume ,cu o inaltime de 1,25-1,50 metri) .

caii albi de camargue

 

Lagunele ,care au o salinitate mai mare decat cea a marii ,uneori, constituie mediul de viata perfect pentru diferite specii de pesti :platica,chefal,anghila.Cu organismele acestor ape se hranesc flamingii roz .egretele ,ratele,starcii ,dar si ploierul auriu,o pasare mica si foarte rapida.

Universitatea din Uppsala

Fondata in anul 1477.aceasta este cea mai veche institutie de acest tip din Scandinavia si una dintre cele mai vechi din Europa.

Universitatea este localizata in orasul Uppsala ,care initial s-a numit Ostra Aros,fiind principalul centru pagan al Suediei ,in templul de aici gasindu-se idolii zeilor Asar/Aesir.In anul 1164.odata cu hirotonisirea primului episcop al orasului ,Uppsala a fost transformat in centru crestin ,calugarul Stefan devenind primul Arhiepiscop al orasului .

universitatea din Uppsala

Universitatea a luat nastere in urma unui edict papal ,emis in anul 1477 de Papa Sixtus al IV-lea ,dezvoltandu-se apoi intr-un centru ecleziastic .La inceput avea patru facultati :teologie,drept,medicina si filosofie,iar cancelarul universitatii era Arhiepiscopul de Uppsala.

Primele femei studente au fost acceptate abia in anul 1870 si doar in cadrul facultatii de medicina ,considerandu-se ca „datorita compasiunii tipic feminine ar fi capabile sa lucreze ca medici”;prima femeie studenta a fost Betty Petterson ,admisa in 1872.

Astazi ,Univesitatea este cotata ca una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din Europa .Are circa 23.000 de studenti ,repartizati in noua facultati :Arte,Stiinte Sociale,Limbi Straine ,Teologie ,Medicina,Farmacie,Stiinte si Tehnologie,Drept si Stiinte ale Educatiei .Biblioteca Universitatii are 5,25 milioane volume de carti si periodice ,61.960 de manuscrise si aproape 350.000 de harti si de documente grafice.

Tezaurele din Balcani

Bulgaria ,localizata in sud-estul Europei ,este a treia tara a acestui continent ,dupa Grecia si Italia ,ca numar de situri arheologice .Dintre mostenirile culturale ale acestei tari ,demne de mentionat sunt :

1.Calaretul din Madara ,sculpatat intr-o stanca de pe platoul Madara ,din nord-estul Bulgariei ,cu o inaltime de aproape 23 de metri .Monumentul a fost realizat in jurul anului 710 i.Hr . si prezinta un calaret orientat cu fata spre dreapta ,care arunca cu sulita intr-un leu aflat la picioarele calului ( in fata lui zboara o acvila si dupa el alearga un caine ) .

calaretul trac de la madara

2.Bisericile sapate in stanca de la Ivanco ( 20 de km de Ruse ) .La inceputul secolului al XIII-lea ,in stancile de aici erau sapate aproximativ 40 de biserici si de capele ,plus alte 300 de incaperi ,locuite de calugari ,majoritatea pastrandu-se si astazi .

bisericile sapate in stanca de la Ivanco

3. Orasul Nesebar ,numit si „Perla Marii Negre”,cetate-muzeu,cu o istorie de peste trei milenii ,construita pe ruinele asezarii tracice Mesembria ,ulterior fiind colonizata de greci in anul 510 i.Hr. si cucerita de romani in 71 i.Hr.In secolele VII-VIII a devenit important port bizantin .Din anul 1956 ,orasul se constituie ca rezervatie arhitecturala si arheologica ,cu numeroase biserici si ziduri fortificate care dateaza din secolele III-IV ,case din perioada Renasterii ,ruine antice fortificate .

orasul nessebar

4.Cea mai veche comoara de aur din lume ,descoperita in anul 1972 intr-o necropola de langa Varna ,este alcatuita din arme ,bijuterii ,monede si dateaza din anul 4600 i.Hr.

comoara de la Varna

Uniunea Europeana se situeaza in prezent la o mare rascruce.O instorie milenara ,cu nenumarate dispute teritoriale ,trebuie sa lase locul unui viitor comun.Sa vedem daca va fi realizabil .

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum