sâmbătă, mai 18, 2024
Calatorind prin lume

Fluviul Churchill, calatorul prin imensitatea Canadei

Fluviul Churchill, un „calator” prin pustiurile Canadei

Fluviul Churchill,  izvoraste din lacul La Loche din Canada  si traverseaza teritoriile vaste ale provinciilor canadiene Saskatchewan si Manitoba. Acestea sunt acoperite in mare parte de taiga si slab populate .Acest fluviu ingheata pentru o perioada de opt luni pe an .Cu toate acestea el este folosit pentru navigatie si in scopuri energetice ,desi cursul sau este presarat din loc in loc de praguri si cascade.

fluviul Churchill

Ghirlanda de lacuri

In apropierea granitei dintre provinciile canadiene Alberta si Saskatchewan se afla lacul La Loche ,un mic rezervor ,de unde izvoraste fluviul Churchill .Acesta parcurge apoi 1609 kilometri in drumul sau spre est.

 

Cine priveste cu atentie la aceasta apa curgatoare poate observa cu usurinta ca,in multe sectoare, acesta este ,de fapt , o succesiune de lacuri .Latimea albiei atinge pe alocuri 40 de kilometri si chiar mai mult.Dupa ce colecteaza apele afluentului sau drept ,raul Beaver ,Churchill se indreapta spre Lacul Black Bear Island .

Ulterior el se uneste cu cel mai mare afluent al sau ,raul Reindeer ,dupa care se revarsa in Golful Hudson.Acesta este unul dintre cele mai mari golfuri din lume si comunica cu Oceanul Atlantic prin Marea Labrador .La gura de varsare a fluviului Churchill se ridica orasul cu acelasi nume, principala baza a aventurierilor porniti sa cucereasca imensele spatii necunoscute din nordul Canadei . Orasul a devenit celebru datorita ursilor polari ,care ,in fiecare an ,  inainte de sosirea iernii ,bat strazile orasului in cautare de hrana.Acest spectacol atrage in oras valuri de turisti ce chetuiesc aici sume importante. In scurta perioada estivala in oras se organizeaza croaziere la bordul unor mici nave in zona gurii de varsare a fluviului si in apele litorale ale Golfului Hudson .De la bordul acestora pot fi observate balenele albe ( beluga ) .

Cei ce nu sunt pasionati de acest peisaj se pot orienta catre Peninsula Eskimo Point ,acoperita de flori ,unde se ridica vechiul fort istoric Prince of Wales.

O companie profitabila 

„Missinipi „( ” apa mare” in limba bastinasilor ) este vechea denumire a fluviului Churchill ,in folosinta pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea .

Numele actual a fost adoptat in onoarea lui John Churchill ,caruia regele englez William al III-lea i-a acordat ,in anul 1689 ,titlul de duce de Marlborough drept recompensa pentru serviciile militare aduse .

 

Intre anii 1685 si 1691 ,Churchill a condus Compania „Golful Hudson ” ( Hudson’s Bay Company ) ,care se ocupa cu explorarea regiunilor greu accesibile ale continentului si cu comertul profitabil cu blanuri si cherestea .Trapeurii ,negustorii de blanuri si taietorii de lemne au patruns adanc in interiorul uscatului ,calatorind in amonte pe fluviul Churchill cu ajutorul unor mici ambarcatiuni .Ei isi trimiteau produsele pana la Fort Prince of Wales ,principala factorie a Companiei .Acest punct de schimb se afla la gura de varsare a fluviului ,in apropiere de orasul contemporan Churchill.In prezent aici se incarca ,mai ales cereale din provinciile Manitoba si Saskatchewan ,unde se afla vaste terenuri arabile ,irigate de apele fluviului Churchill si ale afluentilor acestuia.

 

Fluviul Churchill are o mare importanta economica si datorita potentialului sau hidroenergetic .Turbinele uriase puse in functiune de apele sale aprovizioneaza cu energie electrica Canada Centrala si utilajele miniere din Manitoba .

 

Potentialul sau turistic este spectaculos .Pescarii si canotorii pretuiesc fluviul ,datorita locurilor retrase .Birourile de turism ofera pescarilor si vanatorilor cabane excelent dotate ( electrificate ,cu apa fierbinte curenta si cu sali de baie ) .Amerindienii ,cei mai buni ghizi turistici,ii calauzesc apoi pe malurile apei  in locurile stiute de ei ,care abunda in peste sau in vanat. E un motiv in plus de a vizita fluviul Churchill ,un mic episod din frumusetile Canadei .

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum