Haiti,insula haosului si a saraciei
Pornind de la romanul lui Graham Greene ,in anul 1967 ,a fost turnat filmul intitulat „Comediantii” ,o drama inspirata de realitatile dictaturii sangeroase a lui Francois Duvalier, din Haiti. Jean-Bertrand Aristide ,in trecut un idol al paturii sarace a societatii ,a contribuit ,cu multi ani in urma ,la rasturnarea dictaturii pline de cruzime instaurate de familia Duvalier . In prezent ,este el insusi considerat un tiran si trebuie sa se ascunda in strainatate ,iar haosul din tara a putut fi controlat numai cu ajutorul trupelor trimise de SUA ,Canada si Franta .In acest stat,de 27.700 de kilometri patrati si 8.040.000 de locuitori ,unul din cele mai sarace din emisfera vestica ,80% din populatie traieste sub pragul de saracie.
Lungul drum catre democratie
Dupa Revolutia Franceza ,in Haiti, a avut loc o revolta incununata de succes a populatiei negre si mulatre impotriva elitei putin numeroase reprezentata de albi .Haitienii au fost nevoiti sa lupte pentru abolirea scalviei impotriva trupelor britanice si spaniole trimise sa ii infranga .In 1804 ,a fost intemeiat regatul independent Haiti sub conducerea lui Jean-Jacques Dessalines. Inca din anul 1806 ,a survenit o diviziune intre statul negrilor din nordul insulei si republica mulatrilor din sud. De pe urma conflictului dintre negri si mulatri a profitat generalul Henri Christophe ,care ,in 1811 ,s-a incoronat rege al statului ( care cuprindea si o parte a teritoriilor spaniole ale insulei ) sub numele de Henri I.
Dupa revolta creolilor spanioli ,in estul insulei a fost proclamata Republica Dominicana .Pe de alta parte ,in anul 1859 ,Haiti a cazut prada anarhiei ,dupa zece ani de domnie a imparatului Faustin I .Intre anii 1915 si 1934 ,tara s-a aflat sub ocupatia Statelor Unite ,perioada care s-a dovedit propice pentru economia locala. Dezvoltarea a fost franata de dictatura brutala a familiei lui Francois Duvalier ( „Papa Doc „) ,inceputa in anul 1957 .
Desi fiul acestuia ,Jean-Claude Duvalier (” Baby Doc”),a fost alungat de la putere in anul 1986 ,Haiti resimte si in prezent consecintele perioadei indelungate de tiranie .Dupa fuga din tara a lui Jean-Claude Duvalier si dupa cateva lovituri de stat succesive ,primele alegeri democratice haitiene au fost castigate de Jean-Bertrand Aristide .
La inceputul anului 2004 ,gruparile rebele au inceput sa solicite demisia presedintelui Aristide .Situatia s-a deteriorat foarte rapid .Tara a fost cuprinsa de haos ,iar interventia fortelor internationale a devenit necesara pentru restaurarea ordinii interne . Aristide a parasit tara ,iar in luna februarie a anului 2006 ,Rene Garcia Preval a fost ales in functia de nou presedinte al statului.
Haiti ,insula misterioaselor practici voodoo
Lumina tortelor cade pe chipul siluetelor care danseaza intr-un ritm salbatic ,cazute parca in transa .Atmosfera este incinsa si mai mult de formulele magice rostite de preotul voodoo.Momentul culminant este atins cand preotul ofera darurile rituale : alune,fructe, monede si o gaina care este decapitata .Haiti este insula misterioaselor practici voodoo ,al caror rol este sa asigure credinciosilor bunavointa zeilor .Credintele voodoo au la baza transa si extazul si fac parte din traditiile negrilor haitieni ,adusi pe insula ca sclavi in epoca coloniala ( secolele XVI si XVII ) de catre francezi si spanioli .Sute de mii de haitieni munceau pe atunci pe plantatiile de bumbac,de arbori de cafea se de plante tropicale din care se obtinea colorantul numit indigo.
Haiti a fost primul stat din lume care a abolit scalvia .Cu toate acestea ,libertatea nu a adus cu sine sfarsitul saraciei care domneste pe insula .Haiti se numara printre cele mai nevoiase 30 de state ale lumii ,fiind etichetat drept un azil caraibian al saracilor ( aici apa curenta sau energia electrica sunt un lux ) .
Pe vremuri ,capitala tarii ,Port-au-Prince ,era considerata un oras portuar de mare importanta din bazinul Marii Caraibilor .In prezent ,se mai vorbeste numai despre slum-urile suprapopulate ,pline de baraci din tabla.Situatia precara si deprimanta a tarii a fost amplificata si de cutremurul din 2010 ,care a facut 220.000 de victime.
Frcventele uragane si saracia acestei tari nu atrag turistii precum tara vecina -Republica Dominicana . Cu toate acestea ,cei ce se incumeta sa mearga pana acolo nu pot trece cu vederea peisajele si plajele superbe.