Sinai ,peninsula din Vechiul Testament
Granitele Peninsulei Sinai nu sunt precis stabilite . In general ,se considera ca acesta incepe la sud de linia Suez-Aqaba ,dar uneori ii sunt atribuite si teritoriile de la est de Canalul Suez ,pana la granita cu Israelul .O mare sansa pentru aceasta regiune desertica o constituie turismul ,desi, dupa sangerosul atac terorist din luna iulie a anului 2005 ,in statiunea Sharm ash Shaykh ,aceasta speranta pare a fi spulberata pentru moment.
Tinutul lui Moise
Sinai este mentionat de cateva izvoare antice. Conform Bibliei ,poporul lui Israel a ramas aici timp de 40 de ani. Nici in prezent nu se stie exact in ce parte a peninsulei s-a stabilit Moise impreuna cu poporul ales.
Potrivit Bibliei ,dupa parasirea Egiptului ,israelitii s-au indreptat catre sud ,traversand fertila vale Wadi Fayran situata de-a lungul coastei vestice a peninsulei .Ei au apucat apoi catre est ,in interiorul peninsulei . Aceasta descriere a traseului urmat de poporul lui Moise este neclara pentru cercetatori ,care se intreaba cum a fost posibil ca israelitii sa nu dea peste egipteni ,care, in acea perioada ,se ocupau cu mineritul in Sinai. Detaliile descrierilor geografice furnizate de Biblie corespund realitatii ,dar erorile nu pot fi excluse .
Este posibil ca ,in calatoria lor spre sud ,evreii sa fi ales nordul peninsulei .Urmarind acest rationament si lund in considerare posibilele greseli din Biblie ,mai ales in ceea ce priveste denumirile geografice ,se poate presupune ca Marea Rosie ,despre care se vorbeste ,era de fapt Lacul Bardawil din nord. In aceste conditii ,locul in care Yahwe ,divinitatea ebraica a Vechiului Testament , i-a relevat lui Moise decalogul si a incheiat pactul cu poporul ales nu a fost Muntele lui Moise ( botezat astfel mai tarziu ) din sudul peninsulei ,ci Jabal Hilal din nord ( 982 de metri ) ,unicul masiv din aceasta regiune de ses.
Sinai ,un colt de desert apetisant
Peninsula Sinai este alcatuita ,in cea mai mare parte ,din terenuri pustii ,printre care numeroase deserturi de pietris si hamade .Numai in partea nordica ,plantatiile de maslini ,ocupa suprafete intinse. Pe malul Marii Mediterane se intind plaje frumoase . In centrul litoralului ,o limba ingusta de pamant separa de mare Lacul Bardawil ( 168 de kilometri patrati ) ,in care traiesc specii exotice de pesti .
Partea sudica a peninsulei este ocupata de munti de origine vulcanica cu forme neobisnuite . Cel mai inalt dintre acestia este Muntele Sfanta Ecaterina ( 2637 de metri ) . Pe plajele pitoresti ,care inconjoara promontoriul sudic al peninsulei ,turistii pot face plaja si baie tot timpul anului . In ultimii ani, in zona ,au aparut numeroase hoteluri ridicate „la umbra palmierilor ” ,iar infrastructura s-a dezvoltat .
O perioada indelungata , Peninsula Sinai a fost un mar al discordiei intre Egipt si Israel . In regiune s-au descoperit zacaminte de petrol . In plus , o parte dintre aceste terenuri sunt locuibile in ciuda climei desertice : in Sinai au aparut cateva orase-oaza in jurul carora se dezvolta agricultura . In timpul Razboiului de sase zile din anul 1967 , Israelul a ocupat intreaga peninsula ,iar dupa Razboiul Yom Kippur ,din 1973 , a decis sa returneze treptat aceste teritorii Egiptului ,conform prevederilor acordului de la Camp David.
Aceasta schimbare de directie s-a datorat nu numai succeselor militare ale Egiptului ,dar si noii strategii a Israelului dornic sa ajunga la o intelegere cu vecinul din vest ,pentru ca , in cazul unor noi conflicte arabe ,sa nu fie nevoit sa lupte pe doua fronturi . In prezent ,intreaga Peninsula Sinai apartine din nou Egiptului ,cu exceptia unei portiuni a Desertului Negev in est . Cu toate aceastea ,autoritatile egiptene nu au reusit deocamdata sa colonizeze pe scara larga Peninsula Sinai ,pentru a decongestiona Valea Nilului care sufera din cauza suprapopularii .
De ce merita sa vizitati aceasta peninsula dintre golfurile Aqaba si Suez ? In primul rand pentru apa extrem de limpede a Marii Rosii ( se poate vedea pana la 30 de metri ) , statiunile egiptene si israeliene foarte primitoare si ,nu in ultimul rand, pentru vestigiile istorice extrem de interesante ( Muntele Sinai si manastirea Sf. Ecaterina ).