duminică, octombrie 1, 2023
Calatorind prin lume

Viata in ritm de samba: Rio de Janeiro

Rio de Janiero, perla Americii de Sud 

Rio de Janiero (suprafata 1260 de kilometri patrati si populatia 12.700.000 de locuitori), este unul dintre cele mai mari orase ale lumii si continua sa se extinda permanent.

Dezvoltarea urbana este ingreunata de conditiile topografice (campia litorala ingusta este inchisa dintr-o parte de lantul muntos Serra do Mar), dar nimic nu poate frana invazia oamenilor saraci sositi din toate colturile tarii.

Cartierele celor nevoiasi, numite favelas, se ridica tot mai sus pe coastele abrupte ale dealurilor. Exemple ale arhitecturii moderne pot fi intalnite in cartierul Centro, in timp ce la periferia orasului se ridica resedintele locuitorilor avuti.

Saracii si bogatii se intalnesc pe uriasul stadion Maracana (95.000 de locuri), iar derby-urile fotbalistice la care participa cluburile Botafogo, Flamengo sau Fluminense sunt adevarate evenimente in viata orasului.

Un an de economii pentru cinci zile de distractie

De secole, in Brazilia doua orase se afla intr-o competitie acerba: Sao Paulo si Rio de Janeiro.

Se spune ca „paulistas” muncesc din greu si se distreaza arareori, pe cand „cariocas” din Rio de Janeiro se bucura de viata si nu rateaza nici o petrecere.

Brazilienii sustin ca, daca la Rio de Janeiro carnavalul ar dura nu cinci zile, ci opt, toate familiile pe o raza de 500 de kilometri ar fi ruinate.

Acest pericol ii vizeaza in primul rand pe cei saraci, care fac adeseori economii tot timpul anului in vederea acestei mari sarbatori. Cu ocazia carnavalului de la Rio, cei nevoiasi isi pun vesminte de sarbatoare si ineaca amintirea trista a vietii cotidiene in alcoolul care curge rauri cu aceasta ocazie.

Deoacamdata, carnavalul de la Rio de Janeiro ramane ceea ce a fost la origini: saracii le arata celor bogati ce inseamna distractia adevarata.

Brazilia datoreaza traditia carnavalului portughezilor, iar saracimea locala si mai ales populatia de culoare a prins foarte repede gustul acestei sarbatori. Petrecerile pe strazile orasului dureaza de pe vremea cand elitele locale se strambau inca la auzul cuvantului „carnaval” si se plictiseau cu gratie la balurile mascate organizate in saloane sufocante.

Carnavalul este celebrat in intreaga Brazilie, dar „cariocas” abordeaza evenimentul intr-o maniera aparte.

Pentru ei, carnavalul este doar un alt aspect al vietii cotidiene: daca in Europa, lumea isi petrece timpul in locuinte private si in localuri, la Rio, viata se desfasoara in aer liber, pe malul marii.

Localnicii merg la plaja, beau bere, joaca volei si stabilesc noi intalniri cu prietenii. Nu poate fi trecut cu vederea faptul ca sutele de mii de saraci din cartierele nevoiase au parte de o viata foarte grea la Rio, dar brazilienii privesc, de obicei, realitatea cu multa buna-dispozitie.

Din acest motiv, in fiecare an, pe 31 decembrie, celebreaza sarbatoarea marii.  Atunci se imbraca in alb, aprind lumanari pe plaja si le ofera in dar zeitei oceanului, pentru a avea parte de noroc si a fi sanatosi tot timpul anului.

Plaje primitoare inconjurate de slum-uri

Scriitorul Stefan Zweig, care s-a sinucis in 1942, intr-un orasel de langa Rio de Janeiro, impreuna cu sotia sa, l-a numit „cel mai frumos oras din lume” pentru aspectul sau  si clima deosebit de primitoare.

Rio de Janeiro a fost intemeiat in anul 1565 de colonistii portughezi. Ei au ales un loc deosebit de potrivit: o limba de uscat care patrunde in mare, inconjurata de golfuri care indeplinesc functia de porturi naturale. In 1763, orasul a devenit capitala coloniei portugheze care avea sa devina, mai tarziu, imperiu si in final republica.

In prezent, orasul este un punct de atractie turistica, fiind in acelasi timp al doilea centru industrial brazilian ca importanta dupa Sao Paolo.

Din 1960, capitala statului a devenit Brasilia, „orasul din eprubeta”, construita in interiorul tarii la ordinul fostului presedinte Juscelino Kubitschek de Oliveira.

Dezvoltarea rapida a tarii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si-a lasat amprenta si asupra orasului Rio de Janeiro: el continua sa atraga valuri de nou-veniti din regiunile cele mai sarace din nord-estul Braziliei, care ingrosa randurile locuitorilor din slum-urile gigantice (favelas). Acestea inconjoara din toate partile cartierele paturilor sociale mai bogate, care se apara angajand paznici inarmati. Chiar si pentru Brazilia rata criminalitatii din Rio de Janeiro este infricosator de ridicata.

Cu toate acestea, merita sa va treceti in plan o calatorie la Rio.

Statuia lui Iisus din varful Muntelui Corcovado, opera francezului Paul Landowski (imaginea capului a fost conceputa si realizata de sculptorul roman Gh. Leonida), ce vegheaza asupra golfului Botafogo, Oceanul Atlantic, plajele Copacabana si Ipanema si, in primul rand, carnavalul asteapta turistii de pretutindeni dornici de distractie si aventura.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: