miercuri, iulie 24, 2024
Mituri si mitologiiPersonaje mitologice

Zalmoxis, profetul care a reformat religia daco-getilor

Despre Zalmoxis s-au scris sute de pagini, fara a se fi lamurit pe deplin misterul acestui zeu al geto-dacilor. O sa-i dam la inceput cuvantul lui Herodot, el fiind cel care ne-a lasat o descriere amanuntita a acestuia:

Zalmoxis ,profetul dacilor„Dupa cate am aflat de la elenii care locuiesc in Hellespont si in Pont (in regiunile grecesti de pe litoralul Marii Negre), acest Zalmoxis, fiind om ca toti oamenii, ar fi trait in robie la Samos ca sclav al lui Pythagoras, fiul lui Mnesarhos.

Apoi, castigandu-si libertatea, ar fi dobandit avutie multa si, dobandind avere, s-a intors bogat printre ai lui.

Cum tracii duceau o viata de saracie crunta si erau lipsiti de invatatura, Zalmoxis acesta, care cunoscuse felul de viata ionian si moravuri mai alese decat cele din Tracia, ca unul ce traise printre eleni si mai ales alaturi de omul cel mai intelept al Elladei, langa Pythagoras, a pus sa i se cladeasca o sala de primire unde-i gazduia si-i ospata pe cetatenii de frunte; in timpul ospetelor, ii invata ca nici el, nici oaspetii lui si nici urmasii lor in veac  nu vor muri, ci se vor muta numai intr-un loc unde, traind de-a pururea, vor avea parte de toate bunatatile.

In tot timpul cat isi ospata oaspetii si le cuvanta astfel, pusese sa i se faca o locuinta sub pamant. Cand locuinta ii fu gata, se facu nevazut din mijlocul tracilor, coborand in adancul incaperilor subpamantene, unde statu ascuns vreme de trei ani.

Tracii fura cuprinsi de parere de rau dupa el si-l jelira ca pe un mort. In al patrulea an se ivi iarasi in fata tracilor si asa ii facu Zalmoxis sa creada in toate spusele lui.” (Herodot -„Istorii”)Zalmoxis ,zeul

Herodot il numeste pe Zalmoxis in trei feluri.

Mai intai ii spune daimon, apoi zeu, pentru ca in capitolul urmator sa-l descrie drept muritor.

Daimon inseamna cineva cu puteri supranaturale ce se exprima prin manifestari pe care omul nu le poate intelege, fiind iesite din ordinea fireasca a lucrurilor.

Hesiod in „Munci si zile” se refera la oamenii varstei de aur care fusesera muritori de rand, desi superiori din punct de vedere moral, iar dupa moarte au devenit daimones, pazitori ai celor vii si datatori de belsug.

Daimones trimit oamenilor visele si semnele de boala si de sanatate, lor adresandu-li-se purificarile si riturile expiatorii. Ulterior denumirea de daimon va primi un inteles mai limpede: intermediari intre zei si oameni, barbati divini, cum a fost si Pythagoras.

Asemanarea dintre doctrina pythagoreica si cea zalmoxiana  i-au determinat pe greci sa nascoceasca legenda ca Zalmoxis ar fi fost sclavul inteleptului grec, pentru ca, spuneau ei, Grecia este scoala popoarelor barbare.

Legenda este contestata chiar de Herodot care stie ca Zalmoxis a trait cu mult inainte de Pythagoras.

Strabon il incadreaza intre profeti ca Orfeu si Musaios, iar Diodor din Sicilia printre legiuitori cum au fost Zarathustra si Moise.

Orfeu a fost de origine tracica, fiind ulterior preluat de greci. El a reformat cultul lui Dionysos, fiind considerat fiul lui Apollo si al nimfei Caliope. Musaios a fost invatatorul sau elevul acestuia, nu se stie sigur, slujitor al cultului Demetrei la Eleusis, langa Atena.

Concluzia, care se impune de aici, este ca Zalmoxis a fost o existenta istorica.

zeii dacilor

Etimologia numelui 

Grafia numelui comporta anumite discutii.

Herodot, Platon, Mnaseas, Iordanes il scriu Zalmoxis. Strabon, Diodor din Sicilia, Diogene Laertius, Iulian Apostatul au folosit in operele lor forma Zamolxis.

Care este forma originala si care este cea gresita? De la V. Parvan si pana la Mircea Eliade, toti autorii au adoptat forma  Zalmoxis.

N. Densusianu, in a sa celebra lucrare „Dacia preistorica”, este de parere ca numele ar fi compus din doua elemente si un adaos grecesc: Zal-mox-is.

Primul element ar face parte din familia: zal, zel, zil, zer, ca si zios si dios cu sensul de zeu, iar cel de-al doilea ar fi cuvantul mos din limba romana si albaneza.

Deci, Zalmoxis ar fi Zeul Mos, cel mai vechi, tatal zeilor, un zeu stramos (Deus Vetus, Deus Parens, Deus Avus in limba latina).

Acest zeu al carui nume reconstituit era Zlmos, ar fi fost principala divinitate a geto-dacilor. Rhys Carpenter, istoric englez ce a tratat acest subiect, sustine ca Zalmoxis ar fi fost un zeu-urs, referindu-se la faza totemica a religiei geto-dacice.

Subiectul ramane in dezbatere, pentru ca etimologiile propuse pana acum sunt departe de a fi satisfacatoare.

Zalmoxis jpg

Cotroverse si concluzii

Pornind de la faptul ca Herodot, in primul rand, precum si alte mentiuni literare ajunse pana la noi, il prezinta pe Zalmoxis ca pe o personalitate istorica, un preot reformator, un legiuitor, numerosi invatati il considera un profet divinizat, un fel de Dalai -lama.

Nicolae Iorga crede ca este vorba de un profet si de un zeu cu numele de Zalmoxis, intre care se face confuzie. La inceput, spune el, a fost profet si a devenit zeu, apoi rege. Subiectul este departe de a se fi inchis.

In concluzie, se poate spune ca Zalmoxis nu a fost zeul suprem al geto-dacilor, a carui natura urano-solara ori chtoniana (pamanteana) s-au straduit s-o gaseasca atatia invatati moderni, ci un preot, un profet-fondator, cel ce a reformat religia dacilor, sfarsind prin a fi zeificat. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Deceneu ulterior.

A cui preot a fost Zalmoxis? Cel mai probabil al lui Nebeleizis, dupa cum spune Herodot.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum