miercuri, februarie 28, 2024
Enigmele istoriei

Asemanarea civilizatiilor: cetatea Zimbabwe si Machu-Picchu

O descoperire ce naste multe semne de intrebare: cetatea Zimbabwe 

In 1868, Adam Renders descoperea in estul Africii cetatea Zimbabwe, veche de cateva milenii. Revelatia s-a produs abia in secolul urmator cand s-au descoperit si cetatile de pe continentul american.

Cetatea Zimbabwe este asemanatoare, atat ca proiect urbanistic, cat si ca mod de realizare, cu Machu-Picchu si Cerra Gallan.

Plasata pe mai multe terase care se retrag succesiv, Zimbabwe are ziduri de 7 metri inaltime, intrerupte din loc in loc de bastioane tronconice, inalte de 8-10 metri, sau turnuri cilindrice, inalte de 12 metri, avand o singura deschizatura, in acoperisul platforma.

Un turn similar, dar conic este plasat in centrul fortificatiei si se ridica semet, dominand, cu cei 17 metri ai sai, intreaga incinta.

Toate zidurile sunt facute din cuburi mari de bazalt; acestea  nu sunt imbinate cu mortar, insa, datorita greutatii si perfectiunii cu care au fost slefuite si potrivite unul peste altul, rezista fara sa se fi clintit de mii de ani.

Numai pentru reduta exterioara, ce serpuieste in jurul intregului complex arhitectonic, asemeni celei de la Cerra Gallan, dar si a celor de la Micene, Tirint si Gla, intr-un stil propiu cetatilor ciclopice, au fost cioplite circa 900.000 de cuburi.

Rezultatul: un zid inalt de 12 metri si lung de 257 de metri pe care numai obuzierele grele l-ar putea distruge. Nimeni nu stie cine si cand a construit aceasta fortareata.

Arheologii nu au gasit nici un obiect sau vreo dovada concludenta de populare. Exista indicii privind practicarea, in afara si chiar in interiorul incintei, a unor ritualuri insotite de sacrificii-ofrande, insa toate sunt de data reativ recenta, 1000 i.Hr .-1600 d.Hr. si apartin triburilor din regiune. Traditiile locale nu pomenesc nimic despre istoria ei.

In schimb, pastreaza amintirea unor oameni albi, inalti, care stiau sa zboare si au trecut prin acele locuri cu multa vreme in urma, „mai multa decat se poate spune”.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum