joi, septembrie 28, 2023
Enigmele istoriei

Enigmaticul manuscris de la Qumran

Un manuscris de la Marea Moarta bulverseaza oamenii de stiinta

Unul din cele mai mici manuscrise ,cu o latime de 16 cm si 2,85 m lungime, a fost descoperit intamplator de un pastor in zona pesterilor de la Qumran,langa Marea Moarta. El consta din trei fasii de piele cusute la un loc cu multa grija ,invelit in pergament ,la originea lui .

manuscrisele de la Marea Moarta

Pentru a ne face o idee despre stilul obisnuit al „Cartii Razboiului” ,iata un citat caracteristic :

” Intr-un timp de treizeci si cinci de ani de serviciu ,razboiul va fi pregatit sase ani si intreaga congregatie il va pregati ,apoi pe etape ;razboiul va dura timp de douazeci si noua de ani ramasi. In primul an ,se vor lupta cu Aram-Naharaim ; in cel de-al doilea ,contra fiilor lui  Lud ; in cel de-al treilea ei se vor razboi contra restului fiilor lui Aram ,contralui Us si Hul ,Togar si Masa,dincolo de Eufrat ; in cel de-al patrulea si al cincilea ei vor lupta contra fiilor lui Arfacsad ; in al saselea si al saptelea ,ei vor lupta contra tuturor fiilor lui Asur si ai Persiei si ai Orientului ,pana la marele desert ; intr-al optulea ei vor lupta contra fiilor lui Elam ;intr-al noulea ,contra fiilor lui Israel si ai Keturei ; in cei zece ani dupa aceea ,razboiul va atinge in etape ,pe toti fiii lui Ham dupa semintiile lor ,in locuintele lor ,iar din cei zece ani ramasi ,razboiul va atinge, in etape , pe toti fiii lui Iafet ,in locuintele lor…”

apocalipsa in vizunea esenienilor

 

Sunt numeroase discutii asupra insemnatatii acestui  manuscris ,dar nu s-a ajuns la nici o solutie definitiva. S-au facut de asemenea multe tentative de gasire a unor paralele istorice cu razboiul descris in sul . In realitate, numerele magice si simbolice ,ceremonialul razboinic ,ce se afla in acest text ,absolut totul este diferit de ceea ce ar putea sa se intample in lumea aceasta sau de viziunea asupra celeilalte . Acest manuscris numit „Regula razboiului ” precede Apocalipsa biblica si nu se cunoaste sursa de inspiratie !!!

Manuscris la Marea Moarta

Este o istorisire apocaliptica diferita de tot ceea ce  citim in operele acelei epoci ( cartea lui Enoh,Daniel sau Apocalipsa ) ,care le este posterioara . Scriitorul ne prezinta cum se va desfasura lupta finala dintre fiii luminii si cei ai intunericului ,atunci cand lumea se va sfarsi .

Ciudat este ca aceasta descriere apocaliptica a razboiului final vine din partea esenienilor ,considerati si descrisi a fi oamenii pacii  ,carora le era interzisa varsarea de sange . De unde aceasta viziune ?

Esenienii de la marea moarta

Unii vad mana extraterestrilor ,care ar fi dictat aceasta scriere intr-un limbaj codificat si  considera ca este un tablou al confruntarii finale dintre Bine  si Rau ,al unui razboi ce va  cuprinde toata omenirea… E un punct de vedere !

apocalipsa acum

Manuscrisul ” Regula razboiului ” este,de fapt, o scriere eshatologica ,adica o invatatura despre realitatile ultime ale mantuirii ( eshatologic= ultim ,final )  . Autorul a preluat anumite idei din Biblie ,dar si din „Cartea Jubileelor” si din „Testamentul celor doisprezece patriarhi „. Rezultatul este o noua viziune apocaliptica asupra sfarsitului lumii.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: