Guineea Ecuatoriala ,enclava spaniola din Africa

Europenilor le este foarte greu sa reziste in Guineea Ecuatoriala ( 28.051 kilometri patrati si 1.097.000 locuitori ) in timpul sezonului ploios ,care corespunde verii de pe Vechiul Continent .Ploile torentiale ,norii negri si josi ,furtunile si ,mai ales, umiditatea insuportabila a aerului fac ca totul in jur sa fie imbibat de apa .Seara ,dupa apusul soarelui ,isi fac aparitia tantarii care raspandesc malaria .Anii de dictatura sangeroasa introdusa de presedintele Francisco Macias Nguema au facut ca foarte putina atentie sa fie acordata acestui stat ,unul din cele mai sarace din lume .Descoperirea si exploatarea zacamintelor de petrol din regiune s-au desfasurat dupa un scenariu tipic : in buzunarele elitei aflate la putere au ajuns sume mari de bani ,din care numai o  mica parte a fost folosita pentru nevoile tarii .

guineea ecuatoriala

Teroare in mijlocul padurilor tropicale

Insula Bioko a fost prima regiune a teritoriului Guineei Ecuatoriale descoperita de navigatorul portughez Fernando do Po ,in anul 1472 .Dar, din 1778 ,Bioko ,fasia de litoral situata de-a lungul Ecuatorului si Insula Annobon ( Pagalu ) au intrat in stapanirea Spaniei .Regiunea Mbini ,partea continentala a Guineei Ecuatoriale ,a fost cucerita de spanioli in secolul al XIX-lea .Mbini mai este cunoscuta si sub denumirea de Rio Muni .In 1926 ,intreg teritoriul a primit numele de Guineea Spaniola ,pentru a fi rebotezat Regiunea Ecuatoriala Spaniola in 1959 .presedintele si dicatatorul guineei

La 12 octombrie 1968 ,tara, care dispunea deja de autonomie interna ,si-a cucerit independenta .Primul sau presedinte a devenit Francisco Macias Nguema. Cativa ani mai tarziu acesta a suspendat constitutia si a introdus o dictatura care s-a remarcat prin cruzimea sa ,extrema chiar si pentru continentul african obisnuit cu brutalitatea guvernelor . Unii experti sustin ca, in timpul celor zece ani in care Nguema s-a aflat la putere ,populatia Guineii Ecuatoriale s-a redus la jumatate ca urmare a terorii a a executiilor in masa .Dictatorul a sfarsit atarnat in streang ,dar nici guvernarea nepotului sau ,care l-a alungat de la putere in anul 1979 ,nu  a avut foarte multe in comun cu democratia .In 1993 ,au avut loc primele alegeri parlamentare organizate dupa obtinerea independentei statului ,dar toti candidatii participanti au fost selectati de catre presedinte .

imagem-029

Alegerile din 1999 au fost calificate de opozitie drept o farsa ,la fel ca alegerile prezedentiale din 2002 . In anul 2004 ,a avut loc o tentativa esuata de lovitura de stat . Nu intamplator ,acest stat a reprezentat sursa de inspiratie pentru celebrul roman ” Cainii razboiului ” ,opera autorului britanic Frederick Forsyth.

cainii razboilui

Un puzzle geografic 

Cele trei regiuni ale acestui stat vest-african slab populat sunt situate la mare distanta una de cealalta ,iar aproape toti cei peste 1.000.000 de locuitori ai tarii nu isi cunosc patria ,in afara satului natal si a catorva asezari invecinate .

o parte din Guineea

Economia in partea continentala a statului ,numita Mbini ( Rio Muni ) , se bazeaza , pe langa extractia de petrol ,a carui importanta este in continua crestere , pe silvicultura .Din aceasta regiune se taie si se exporta lemnul de la aproximativ 140 de specii de arbori tropicali . Numarul mic al populatiei si infrastructura distrusa sunt o binecuvantare pentru terenurile impadurite ,facand dificila defrisarea excesiva pe suprafete intinse .

capitala Guineei Ecuatoriale

Un plus de importanta pentru economia slabita a statului are cacaua ,arborii de cacao fiind cultivati numai pe insula Bioko .Aceasta se afla la o distanta de 250 de kilometri de Mbini ( in dreptul statului Camerun ) si este considerata cea mai bogata regiune a tarii . Insula vulcanica de mici dimensiuni cu coaste abrupte are forma unui dreptunghi .La sud de capitala Malabo se ridica Varful Pico Basile cu inaltimea de peste 3000 de metri . La 600 de kilometri distanta spre sud-vest de Bioko se  gaseste Insula Annobon ( Pagalu ) ,care apartine de asemenea Guineei Ecuatoriale . Faptul ca aceste trei teritorii distincte alcatuiesc ,in prezent , un singur stat isi are explicatia in epoca coloniala .Mbini ,Bioko si Annobon au fost ,in trecut , posesiuni spaniole .

peisaj superb din Guineea Ecuatoriala

Daca vreti sa vizitati acest stat ,cu peisaje foarte frumoase de altfel , trebuie sa stiti ca turistii pot circula liber ,dar fotografierea nu este privita cu ochi buni .Controalele militare si politeniesti au loc in mod frecvent ,iar coruptia este un fenomen larg raspandit .

Guineea ecuatoriala (2)

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: