marți, aprilie 16, 2024
Istoria ca o poveste

Imperiul carolingian, prima incercare de unificare a Europei apusene

La mijlocul veacului al VIII-lea Europa cunoaste prima incercare de refacere a unitatii sale politice ,in care s-au imbinat experiente germanice ,romane si crestine .Ea a fost opera dinastiei Carolingienilor ,care s-au afirmat mai intai ca aparatori ai crestinatatii in fata expansiunii arabe .La aceasta data ,singurele regate barbare care se mentinusera pe teritoriul occidental al Imperiului roman erau cele ale francilor ,longobarzilor ,precum si cele anglo-saxone si cel al Asturiei .

imperiul carolingian

Regele franc Carol cel Mare ( 768-814 d.Hr) trece insa Alpii si ,dupa mai multe expeditii ,cucereste regatul longobard din Peninsula Italica .Simultan ,spre est se indreapta impotriva saxonilor ,bavarezilor si avarilor , in nord contra normanzilor si danezilor ,iar in sud creeaza marca Spaniei ,in Peninsula Iberica ,pentru a se proteja in fata arabilor .

carol cel mare ,imparatul crestin

La sfarstiul secolului ,Carol cel Mare domina vechiul Occident roman ,cu exceptia Britanniei ,a Spaniei cucerite de musulmani in 711 si a Italiei de Sud . Dimensiunile stapanirii sale sunt sporite de controlul asupra regiunilor dintre Rin si Elba si de fixarea capitalei la Aachen ,la vest de Rin .

Teritoriile stapanite de Carol constituiau un adevarat imperiu care urma ,in Occident ,celui roman . Aceasta restaurare a Imperiului roman ( renovatio imperii ) este configurata politic si ideologic de incoronarea lui Carol cel Mare ,la 25 decembrie 800 ,ca imparat ,in basilica Sfantul Petru din Roma .Astfel ,Biserica si papa ii recunosteau actiunile politic0-militare ,dar si pe cele de protector al crestinismului ,si consacrau oficial existenta Sfantului Imperiu Roman Occidental .Denumirea oficiala a Imperiului carolingian era Imperium Romanum .Alianta dintre papa si imparat era intemeiata pe aceleasi idealuri : universalismul si egalitatea supusilor ,indiferent de neam si origine .Se nastea civilizatia carolingiana , a carei aspiratie era unificare intregului continent .

imperiul carolingian ,prima incercare de unificare a Europei Apusene

Resursele sarace ale nordului Europei au determinat ruralizarea societatii .Puterea era detinuta de razboinicii victoriosi si se intemeia pe forta si pe stapanirea pamantului ,singura bogatie mai importanta la acea data .Aristocratia ofera celor slabi si saraci protectie si se impune chiar in fata regelui ,care este nevoit sa-i acorde beneficii in schimbul serviciului militar si al fidelitatii. Prin acesta piramida sociala ,cu obligatiile si regulile sale , Occidentul a supravietuit ,conservand mostenirea crestina si romana ,careia ii va adauga idei , virtuti  si o ideologie propie .Unitatea acestei lumi faramitate a fost determinata de crestinism . Imperiul carolingian este prima incercare de a reface Imperiul Roman de Apus. Vor urma si altele ,cu sorti de izbanda temporara , pana in secolul XX cand s-a creat Uniunea Europeana .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum