Cai,saloon-uri si cow-boy --- Kansas ,prosperitate multumita graului"/>

Kansas , statul florii-soarelui

Kansas ( 213.096 kilometri patrati si 2.700.000 de locuitori )  este cunoscut sub denumirea de „statul florii-soarelui ” . Aceste plante sunt omniprezente in regiune .Chiar si cel mai inalt munte din Kansas poarta numele acestei flori : Mount Sunflower.

kansas ,statul florii soarelui

Cai,saloon-uri si cow-boy

Preria este forma de vegetatie specifica statului Kansas .Candva ,imparatia amerindienilor ,este folosita ,in momentul de fata ,in scopuri agricole in proportie de aproape 90 % ,situand statul pe locul intai in SUA la productia de grau de toamna si de sorg. Sarcina fermierilor nu este deloc usoara .Clima continentala si schimbarile atmosferice din ultima perioada conduc la intensificarea unor fenomene precum furtunile de zapada ( blizzards ) sau uraganele varatice ,adica tornadele. Sistemul bine dezvoltat de canale de irigatii permite prevenirea secetelor .

Sunflower Field

In partea de sud-vest a statului Kansas se afla legendara localitate Dodge City .Probabil nici o alta asezare de cow-boy nu a fost folosita atat de des ca decor al filmelor western . Perioada de maxima inflorire a orasului Dodge City a durat unsprezece ani ,intre 1875  si 1886 ,cand legea era facuta de  celebrii serifi ,iar vanatorii de  bizoni soseau in valuri .Acestia din urma primeau cate o suta de dolari pentru fiecare exemplar rapus ,ceea ce a facut ca , in decurs de numai cativa ani ,sa fie ucise milioane de animale .

dodge city

Numeroase legende se leaga si de Abilene si Wichita . Aceste povesti sunt adeseori acceptate ca atare ,desi realitatea istorica arata ca asa-zisele ” adevaruri ” popularizate de literatura si de filme nu sunt nimic altceva decat inventii . Kansas a fost , in secolul al XIX-lea ,scena a nenumarate conflicte intre amerindieni ,colonisti ,fermieri si cow- boy . Cu toate acestea ,filmele western nu prezinta evenimentele asa cum au fost ,ba chiar se abat mult de la adevarul istoric . Sarcina filmelor vechi era sa cladeasca mitul trecutului eroic al Americii ,in care singuraticii si individualistii cu un pronuntat simt al dreptatii sociale se angajau in lupta impotriva raului .” Recuzita” obisnuita a peliculelor despre Vestul Salbatic se bazeaza si in prezent pe sabloane : seriful ,saloon-ul ,caii, preria si prejudecatile impotriva amerindienilor . Hollywood-ul a infatisat ,cel mai adesea , pieile-rosii ca pe niste salbatici insetati de sange ,iar publicul a avut arareori ocazia sa faca cunostinta cu personajele unor razboinici nobili ,ca de exemplu Winnetou ,creatia lui Karl May .

Kansas ,prosperitate multumita graului

Numele de Kansas provine de la cuvantul „kansa” ,care inseamna „neamul vantului de sud ” si care desemneaza unul dintre vechile triburi sioux.

Kansas ,supranumit „statul florii-soarelui ” ,este situat in chiar inima Statelor-Unite .El se invecineaza cu Nebraska ,cu Missouri ,cu Oklahoma si cu Colorado .Pamanturile sale sunt udate de apele a doua mari rauri : Arkansas si Kansas .Desi ,in prezent , economia statului este multilateral dezvoltata ,Kansas continua sa fie una dintre cele mai importante regiuni agricole ale SUA . Menonitii ,adepti ai unei secte anabaptiste ,care au sosit in economiaceste tinuturi din Rusia ,in anul 1874 , au adus cu ei diverse seminte de cereale .Cu timpul ,Kansas a avansat la rangul de granar al Statelor Unite .De aici provin majoritatea recoltelor americane de grau ,desi fermierii au mult de furca din cauza capriciilor climei continentale : ogoarele sunt adeseori afectate de perioade de seceta ,de furtuni fierbinti de nisip si de tornade .

furtuna in kansas

Activitatea agricola se concentreaza cu preponderenta in sudul statului . Terenurile din nord-est sunt muntoase si puternic impadurite .Tocmai aici , in mijlocul lacurilor , se ascunde capitala mai degraba modesta a statului Kansas : Topeka .

topeka -kansas

Spre deosebire de aceasta ,orasul universitar liberal Lawrence atrage atentia prin aleile sale frumoase ,incadrate de arbori ,prin oferta culturala bogata si diversificata ,cat si prin atmosfera sa nostalgica specifica . Orasul Kansas City cunocut in lumea intreaga pentru muzica de jazz si pentru fripturi ,apartine in cea mai mare parte …statului Missouri .In statul Kansas au ramas numai suburbiile din partea de vest a asezarii.

kansas city skyline

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: