Lacul Bourget, cel mai mare lac al Frantei

Lacul Bourget este situat in departamentul Savoie din sudul Frantei ,in apropiere de Valea Ronului . Acest colt de tara farmeca prin peisajele sale bucolice.

lacul bourget

Statiunea de vacanta a romanilor antici

 

Romanii si-au botezat statiunea preferata Aquae Gratianae sau Allobrogum.Autoritatile din Aix-les-Bains se mandresc cu aceste traditii si stiu cum sa le foloseasca in scopuri turistice .Invazia de turisti care viziteaza anual imrejurimile lacului depaseste cu mult populatia de peste 25.000 de locuitori ai orasului . De o popularitate deosebita se bucura baile termale de la Aix-les-Bains,unde izvoare sulfuroase ating temperaturi de pana la 45 de grade Celsius ( bolnavii sosesc aici pentru a-si trata problemele legate de articulatii si de afectiuni ale sistemului respirator ) . Constienti de proprietatile deosebite ale locului ,romanii au construit in jurul izvoarelor una dintre cele mai frumoase statiuni ale Antichitatii.

aixles bains in france

Odata cu prabusirea Imperiului Roman ,a luat sfarsit si perioada de glorie a asezarii Aix-les-Bains  . Minunatele sale cladiri au fost distruse de germani in secolul al V-lea . Evolutia orasului Aix-les-Bains aminteste in mare masura de istoria statiunii germane Baden-Baden : ambele au atins apogeul infloririi in Antichitate ,au cazut in uitare in Evul Mediu si au renascut din nou in perioada moderna .Termele Nationale ( Thermes Nationaux) au fost reconstruite din temelie si extinse . Ruinele instalatiilor romane ,deasupra carora a fost construit complexul contemporan ,au fost puse la dispozitia vizitatorilor . Din pacate, distrugerile provocate de germani au fost atat de masive ,incat vizitarea termelor antice lasa un sentiment de dezamagire .Cea mai bine conservata constructie din epoca romana este Arcul lui Campanus ,datand din secolul al III-lea ,situat vis-a-vis de terme.

arcul lui campanus

In secolul al XIX-lea ,statiunea Aix-les-Bains a fost vizitata de oaspeti de seama . In 1816 ,aici a poposit poetul Alphonse de Lamartine ,care, impresionat de frumusetea regiunii ,a compus poemul ” Lacul ” .La sfarsitul secolului al XIX -lea ,pe aici s-a abatut si regina britanica Victoria ,care a cazut ,la randul sau , prada farmecului oraselului si lacului.

 

Poarta catre Savoia

Lacul Bourget cu lungimea de 18 kilometri si latimea de pana la 3,5 kilometri este cel mai mare lac situat in intregime pe teritoriul Frantei .Suprafata sa atinge 44,5 kilometri patrati . Tarmul vestic abrupt al lacului atinge pe alocuri inaltimi de o suta de metri ,dand nastere unor peisaje care raman  multa vreme intiparite in memorie . Deasupra bazinului ascuns pe fundul unei depresiuni planeza o clima blanda ,de care profita in egala masura atat iubitorii de odihna ,cat si culturile de vita de vie . Pe coasta nordica a lacului se produc vinurile rosii foarte fine din soiurile Gamay si Mondeuse ,pe cand malurile raului Leysse sunt rezervate vinurilor seci spumante de inalta calitate.

lacul bourget jpg

La gura de varsare a raului Leysse se afla localitatea Le Bourget-du-Lac ,supranumita de multa vreme „poarta catre Savoia ” ,deoarece inca din Evul Mediu portul local comunica cu orasul Lyon printr-o cale navigabila directa .In prezent pe malul Lacului Bourget se poate ajunge cel mai usor dinspre partea sudica ,unde este amplasat aeroportul Chambery-Aix-les-Bains.

 

Pe malurile estice ale lacului ,terenul nu este la fel de abrupt ca in partea opusa ,fapt ce a permis popularea mai intensa a zonei . Cea mai mare asezare din regiune este Aix-les-Bains ,de unde sunt organizate asa numitele „Tours du Lac” : este vorba despre un traseu lung de 50 de kilometri ,care viziteaza toate punctele de interes si toate colturile demne de atentie ale tinutului .Abatia cisterciana Hautecombe ( unde se afla mormintele membrilor Casei de Savoia ,o dinastie candva foarte puternica .Ultimul membru al familiei ,inmormantat aici in anul 1983 ,a fost printul Umberto al II-lea .) ,situata pe malul vestic al lacului ,datand din secolul al XII-lea ,este fara indoiala una dintre principalele atractii locale. Cativa kilometri mai departe spre sud ,pe un teren situat la o altitudine mai ridicata decat abatia ,se inalta capela Notre Dame de l’Etoile ,de unde se intinde o priveliste minunata asupra lacului .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: