Civilizatiile precolumbiene sunt pline se surprize chiar si dupa ani de cercetari . Dupa ani de zile apar informatii interesante si controversate despre populatii „surprinzatoare ” descoperite de spanioli ,in momentul in care au cucerit continentul sud-american . Una dintre ele este populatia amazoanelor .
Soldatii lui Orellana ,trimisi de Pizzaro in cautarea legendarului El Dorado ,au intalnit un fluviu maret ,pe ale carui maluri ,printre numeroase populatii indiene ,traia si un trib de femei albe ,atat de razboinice ,incat spaniolii au preferat sa le evite dupa primel ciocniri ( iunie 1542) . Indienii din selva ,care se temeau mai mult de aceste arcase neintrecute decat de soldatii imbracati in fier si inarmati cu archebuze ,le-au povestit conquistadorilor ca misterioasele luptatoare veneau din orase bogate in aur ,puternic fortificate si luminate de ” sori mai mici ” ,care „rasareau ” noaptea pe bastioane ,facand imposibil un atac prin surprindere . Spaniolii au botezat fluviul pe care il descoperisera Amazon in amitirea femeilor razboinice, descrise de Homer, si au pornit in cautarea ” oraselor aurului ” . Nu s-au intors decat prea putini ,fara a fi gasit ceva.
Mai tarziu ,portughezii ,precum si alti aventurieri si exploratori europeni vor auzi aceleasi legende . Mult timp s-a crezut ca enigmaticii albi ai padurilor amazoniene nu traiesc decat in fantezia populara ,la fel ca si orasele secrete . De abia in secolul XX a fost descoperit in Peru , Machu -Picchu ,fortareata sacra a incasilor ( considerata a lor ,desi a fost construita cu cel putin sase secole inainte de constituirea statului incas ,dupa cum au demonstrat cercetari recente ) ,locuita numai de femei si careia spaniolii nici nu i-au banuit existenta . Desi putea adaposti zeci de mii de oameni ,impresionanta citadela din domeniul Cuzco ( compusa din turnuri si bastioane tronconice , cladiri piramidale , ziduri de aparare groase de 6-10 metri ,temple si cartiere intregi de locuinte poligonale sau cubice in stil ” pueblo ” ,toate urcand treptele unui masiv terasat artificial ) nu a sevit nici ca punct de rezistenta ,nici ca loc de refugiu . Sapaturile arheologice au demonstrat ca in Machu -Picchu au trait doar cateva sute de femei ,probabil vestale ale cultului Soarelui ( vezi si https://www.mixdecultura.ro/2013/01/machu-picchu/). Ramane o enigma motivul pentru care incasii au ridicat un oras intreg si o multitudine de galerii subterane ,fara o destinatie precisa, doar ca sa slujeasca drept sanctuar ,cand nicaieri , nici macar in Cuzco , templele nu reprezentau mai mult de o zecime din totalul spatiului urban !
Legenda Amazonului s-a transmis pur si simplu pe cale orala ,ca si alte invataturi incase , ajungand pana acum ,la fel de vie ca si civilizatiile precolumbiene . Ramane intrebarea : au existat sau nu femeile albe ale Amazonului ?