Orasele subterane din Cappadocia, o enigma la care stiinta nu are un raspuns.
Orasele subterane ale Cappadociei reprezinta un complex unic de asezari, situate pe un teritoriu vast, care s-a dezvoltat in decursul mai multor secole. Cappadocia este, cu siguranta, unul din cele mai extraordinare locuri de pe planeta.
Complexul include mai multe orase subterane, dar si numeroase manastiri sapate in stanca. Aflata in inima Turciei, acesta regiune, dominata de muntele Argaeus (cel mai inalt varf al sau, Ercizes Dagi, avand 3916 metri), atrage o multime de turisti. Pesterile, bisericile si orasele subterane ale Cappadociei reprezinta un tezaur inestimabil al lumii.
Cand au fost executate primele caverne? Nu se stie o data exacta. Multi cercetatori dau ca date exacte mileniile II-I i.Hr. Foarte multi, mai ales in ultimii ani, spun ca sunt mult mai vechi. De altfel, traditia locala spune ca ele vin din negura timpului …
Cu mii de ani in urma, eruptiile vulcanice si vanturile puternice ce au erodat stanca au creat un peisaj ciudat. Valea nu a fost acoperita de nisip sau jungla. Aici natura a creat un land-saft minunat: pe o vasta intindere exista o padure formata din stalpi si turnuri de piatra in mai multe culori, a caror inaltime atinge 50 de metri. Aceasta zona pare pustie si neospitaliera, fiind deseori comparata cu suprafata selenara. In ciuda acestui fapt, ea are o populatie relativ densa. Aici se gasesc satucuri turcesti, in care oamenii urca pe niste scari inguste pana in incaperile parasite, sapate in stanca, unde sunt pastrate cereale si alte produse.
Chiar daca vietuiesc in acest sit arheologic, localnicii nu stiu cine si cu ce scop a creat aceasta minune. Cappadocia, datorita pozitiei sale geografice, era deseori invadata de straini. Astfel, pentru a putea supravietui, populatia bastinasa se refugia in ascunzisuri. Cotropitorilor le ea greu sa-i gaseasca pe localnici din pricina reliefului muntos. In plus, pesterile (care, in unele cazuri, erau destul de incapatoare), erau usor de mascat, prin astuparea cailor de acces. Se estimeaza ca exista peste 36 de orase de acest fel, cele mai importante fiind situate la Kaymakli si la Derinkuyu.
Orase labirint
Aceste orase sunt mici labirinturi: o retea de tunele si camarute. Din cauza inaccesibilitatii, regiunea respectiva a devenit loc de refugiu pentru un numar mare de emigranti politici in perioada iconoclasmului.
Orasele subterane abandonate din Cappadocia au fost descoperite in secolul al XIX-lea. Preotul francez Jerphanion a gasit intamplator o deschizatura nu prea mare in mijlocul sesului montan. Coborand prin aceasta a nimerit intr-un oras subteran etajat, care avea sistem de ventilatie, fantani, depozite pentru pastrarea cerealelor, teascuri, dar si biserici !!!!
Populatia orasului iesea la suprafata doar pentru a lucra pamantul. In caz de pericol, intrarile inguste, care duceau la suprafata, erau astupate cu pietre masive.
Viata in chiliile din stanca, fara cele mai elementare conditii, departe de centrele urbane, in conditii climaterice aspre, a determinat evolutia spirituala a locuitorilor. Iata de ce foarte multi calugari s-au stabilit permanent in aceste locuri.
Numarul mare de ferestre si usi, sculptate in stanci, vorbeste despre densitatea populatiei locale (majoritatea calugari). Unele locuinte se afla la mare altitudine, accesul fiind posibil numai pe scari de franghie.
Locasele sfinte din Cappadocia pastreaza numeroase fresce remarcabile, ce reprezinta scene biblice; unele dintre ele dateaza din secolele IX,X si XI. Se estimeaza ca in Cappadocia exista peste 3000 de biserici sapate in piatra, cele mai cunoscute fiind cele de la Goreme, Zelve si Ihlara.
Multi si-au dedicat o mare parte a vietii studierii bisericilor si oraselor subterane ale Cappadociei. De altfel, asemanarea dintre aceste constuctii si cele din Ajanta, India, este foarte mare, dovedind, inca o data, o similitudine dintre civilizatii indepartate. Nu se poate explica cum s-au construit aceste orase subterane, fara sa ai cele mai elementare scule de sapat si forat in stanca dura!!! Fenomenul cel mai interesant este dispunerea in sus a masivelor usi din piatra!!! De cine s-au aparat cei ce au construit acest complex sistem de strazi si locuinte subterane? Cine au fost cei ce le-au construit? Sunt doar cateva intrebari la care stiita este datoare cu un raspuns …