Reconquista, lupta de eliberare a Spaniei de sub dominatia araba

Ce a insemnat Reconquista?

Reconquista inseamna recucerirea teritoriilor crestine din Spania de sub dominatia araba.

Cum s-au petrecut evenimentele?

In veacul al X-lea in teritoriul de la sud de Pirinei erau patru state de marime si importanta diferite: Califatul de Cordoba, Comitatul Barcelonei, Regatul Navarrei si Regatul Leonului. Dintre acestea, cel mai puternic era Califatul de Cordoba. ]

Capitala califatului, orasul Cordoba, numara in acea vreme circa 300.000 de locuitori. In centrul orasului se afla celebra moschee sustinuta de 1400 de coloane. Universitatea de aici avea o biblioteca ce numara peste 600.000 de volume !!!

In califat, dar mai ales in capitala sa, pulsa o intensa activitate mestesugareasca, devenita celebra in special prin obiectele din piele sau metal. Acest stat a devenit astfel cel mai dezvoltat din punct de vedere economic din intreaga lume mediteraneeana.

Comitatul Barcelonei si regatul Navarrei se gaseau la poalele Pirineilor.

La origine, cele doua state au fost doua marci: marca Spaniei si marca Gasconiei, infiintate la sfarsitul veacului al VIII-lea de catre Carol cel Mare.

Dupa tratatul de la Verdun, cele doua marci au intrat in stapanirea lui Carol cel Plesuv, facand parte din Regatul Frantei.

La inceputul veacului al X-lea, marca Gasconiei s-a transformat in regat independent sub numele de Regatul Navarrei. Cea de-a doua marca, devenita doar comitat, a continuat sa faca parte din Regatul Frantei.

reconquista ,lupta pentru eliberare a spaniolilor

Regatul Leonului, numit astfel dupa numele capitalei sale, ocupa partea de nord-vest a Spaniei.

In istorie el mai este cunoscut si sub numele de Regatul Asturiilor. Desi cel  mai mic dintre toate statele crestine din Peninsula Iberica, si cel mai slab, el a fost acela care, catre sfarsitul secolului al VIII-lea, a deschis conflictul cu califatul de Cordoba, conflict care va fi cunoscut sub denumirea de reconquista, si care va dura pana in ultimii ani ai veacului al XV-lea.

In cursul acestor lupte de secole, victoriile au alternat.

La inceput ele au suras crestinilor, datorita in special crizei interne care cuprinsese califatul.

Ca urmare a primelor cuceriri, in teritoriile de curand eliberate au aparut, la inceputul veacului al XI-lea, doua regate noi: Aragonul si Castilia. Primul, situat pe Ebru, la est de Navarra, cel de al doilea, pe platouri, intre Navarra si Leon.

Decadenta musulmana din Spania a luat sfarsit o data cu sosirea pe aceste meleaguri a almoravizilor, nomazi din deserturile sahariene, asceti si fanatici, un amestec de calugari si razboinici, chemati in ajutor de catre califul din Cordoba.

Sositi in Spania ca aliati, ei s-au transformat rapid in cuceritori. Avandu-i pe almoravizi in frunte, califatul si-a recapatat brusc vigoarea militara.

Nu pentru mult timp, intrucat, cuceriti repede de rafinamentele civilizatiei andaluze, almoravizii au agatat cu graba armele in cui pentru a se bucura din plin de nevisata viata descoperita aici.

reconquista ,lupta impotriva necredinciosilor

Dupa anul 1090 d.Hr. lumea islamica s-a impartit in cateva zone: sultanatele si emiratele turce din Orientul Apropiat; Califatul Fatimizilor din Egipt si o zona cuprinzand Spania si Maghreb-ul, guvernate de emiri saharieni.

Din aceasta lume singurele regiuni care aveau contact direct cu statele crestine erau sultanatele si emiratele turcesti din Orientul Apropiat si zona vestica a lumii musulmane, care cuprindea Spania si partea de nord-vest a Africii.

In Peninsula Iberica, profitand de noua decadere a califatului, statele crestine reiau ofensiva lor la finele veacului al XI-lea.

Desi avantajati intr-un fel, crestinii nu repurteaza nici de data aceasta numai victorii. Motivul semisucceselor trebuie cautat, printre altele, in faptul ca expeditiile crestine au avut un caracter sezonier, temporar, lucru pentru care ele au fost denumite algarades, adica incursiuni facute de cateva cete de calareti.

O alta cauza care a contribuit la alternarea succeselor cu infrangerile a fost si fragmentarea fortelor crestine.

Inainte de a incheia acest episod, se cuvine sa amintim un fapt care a provocat o oarecare confuzie in randul istoricilor.

Dupa cum se stie, la reconquista au participat si nespanioli. Astfel, incepand cu veacul al X-lea isi fac aparitia pe campurile de lupta ale Spaniei cavaleri francezi.

Primii sositi in ajutorul reconquistei proveneau din ducatul Gasconiei si din comitatul de Toulouse. Din veacul urmator participa la reconquista si cavalerii din Burgundia.

Cu participarea acestora, lupta a imbracat un caracter „international”. Si desi a fost indreptata impotriva lumii islamice, reconquista nu poate fi numita cruciada pentru simplul motiv ca acest razboi indeplungat nu a fost nici organizat si nici condus de papalitate, cu toate ca unele incercari in acest sens le-a schitat biserica apuseana, inca din 1073, cand papa Grigore al VII-lea a facut tot ceea ce i-a stat in puteri pentru a pune pe picioare o cruciada…