Testoasa de apa europeana"/>

Testoasa de apa

Testoasa de apa europeana

Testoasa de apa europeana ,Emys orbicularis,este singura specie de testoasa acvatica din Romania .Specia este prezenta pe un areal mare ,care cuprinde Europa ,vestul Asiei si nord-vestul Africii.Accidental ,in unele locuri din tara noastra ,de regula in mediul urban ,pot fi intalnite ( din ce in ce mai des din pacate ) si exemplare exotice ,eliberate sau evadate din colectii particulare.

testoasa de apa

Considerata o testoasa de talie medie ,ea poate atinge la maturitate dimensiuni de 20-25 de centimetri ,la nastere puii avand aproximativ 3 centimetri .

De culoare neagra-verzuie ,cu linii sau cu puncte galbene sau portocalii ,testoasa de apa europeana se camufleaza perfect in vegetatia pe care se incalzeste la soare .Inzestrata cu picioare puternice ,prevazute cu gheare si cu o membrana interdigitala ,necesara la deplasarea prin apa,ea isi petrece majoritatea timpului acumuland energie prin expunerea la soare pentru ca ,la cel mai mic semn de pericol ,sa plonjeze in apa pentru a se ascunde.

Oua care se clocesc singure!!!

Exclusiv  carnivora !,specia in cauza se hraneste cu nevertebrate acvatice ,pestisori ,viermi ,crustacee etc. Hrana este capturata in apa sau pe maluri ,dar este consumata exclusiv sub apa.

Primavara ,testoasa iese pe mal pentru a depune  ,in gropi sapate in zone neinundabile ,peste nivelul maxim al apei ,dar in apropierea acesteia, 3-15 oua albe ,de marimea celor de porumbel ,care se clocesc singure ( sexul viitorilor pui este dat de temperatura solului unde este amplasat cuibul ) .Puii ecozeaza de regula toamna sau ,in toamnele reci ,ies din ou ,dar raman sub pamant pana in primavara ( intra direct in hibernare ) . Adultii hiberneaza pe fundul apelor .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: