miercuri, septembrie 27, 2023
Mituri si mitologii

Asemanarea civilizatiilor. Cultul Cavalerului Trac

Cavalerul trac, cavalerii danubieni si cultul soarelui la daco-geti 

In intreaga lume tracica divinitatea care intruneste cel mai mare numar de reprezentari este cea cunoscuta sub numele de Cavalerul Trac, Heros sau Heron.

asemanarea civilizatiilor -cavalerul trac

Este vorba despre un tanar calaret cu par scurt, fara barba si mustati, reprezentare de origine greceasca micro-asiatica, unde avea drept scop eroizarea defunctului, exprimata prin imaginea calaretului. Aceste reprezentari in Asia Mica incep in sec.III-II i.Hr., iar in lumea tracica patrund incepand din sec I i.Hr. si se vor inmulti, mai ales in epoca romana. Semnificatia initiala greceasca de eroizare a defunctului, inaltat la conditia divina, in lumea tracica se schimba total.

cavalerii danubieni

Ne gasim in fata unui fenomen de interpretatio greaca a religiei tracice. Cavalerul Trac este echivalat cu Esculap, Silvanus, Sabasios, Mithras, Ares, Apollo, Zeus etc… dovedindu-se a fi un zeu universal.

Reprezentari ale cavalerului trac se intalnesc si in lumea geto-dacica, atat in Moesia cat si in Dacia romana. In Moesia este insotit de diverse epitete (Karabasmos, Ordianos) pe cand in Dacia nu.

cavalerul trac si cavalerii danubieni

Descoperirile din Dacia arata ca aici cultul Cavalerului Trac era destul de raspandit. O reprezentare oarecum asemanatoare cu a Cavalerului Trac intalnim la asa-numitii Cavaleri Danubieni.

Este vorba de tablite de marmura ori de plumb pe care este infatisata o figura feminina flancata de doi calareti, iar in colturi avandu-i pe Sol si Luna. Se poate presupune ca acesti Cavaleri Danubieni erau divinitati ecvestre de origine dacica, cu nume necunoscut, care erau adorate ca forte ale cerului, vietii pamantene si subpamantene, iar cultul lor era de tip misteric si initiatic.

Fiind reprezentati in chip de tineri cu tunica scurta,  mantie fluturanda si boneta frigiana, ca si Mythras, identificati cu soarele in mitologia indienilor si a persilor preluati ca atare si de romani, am putea presupune ca si la geto-dacii din epoca romana ar putea fi vorba despre aceeasi divinitate a soarelui, care are o veche traditie in civilizatia stramosilor nostri.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: