Cheile Rametului, un loc de vis din inima Ardealului
Rametul, afluent pe dreapta al Muresului, izvoraste din partea nord-vestica a Muntilor Trascaului. In bazinul hidrografic al Rametului se intalnesc urmatoarele sectoare de chei: Cheia de la Piatra Baltii, Cheia Pravului, Cheia Geogelului, Cheia Rametului si Cheia Manastirii.
Dintre acestea, Cheile Rametului se detaseaza prin lungimea si spectaculozitatea lor. In lungime de peste 2 kilometri, Rametul strabate aceste chei cu pereti verticali care ajung la 150-200 de metri inaltime si un portal deosebit de spectaculos. Traversarea cheilor se face prin portiuni cu lanturi si prin apa.
Sunt situate la o distanta de 95 kilometri de Cluj-Napoca. Din localitatea Teius se ramifica un drum care trece prin localitatea Stremt, pe langa Manastirea Ramet, straveche vatra ortodoxa din Transilvania si se ajunge la Cheile Rametului, o atractie irezistibila pentru iubitorii de munte si de natura, in general, dar si pentru cei ce doresc putina adrenalina ….
Partea cea mai spectaculoasa pentru turisti, a rezervatiei naturale Cheile Rametului, întinsa pe 150 de hectare, o constituie cheile însele – un „canion” strâmt, greu de strabatut, pe alocuri primejdios, dar care îi rasplateste pe cei ce se încumeta sa-l strabata cu privelisti de o maretie unica si cu impresia unei calatorii de basm: printr-o trecatoare îngusta taiata în stânca, prin arcade de piatra si pe sub boltile întunecate ale arborilor, catre un „dincolo” înca nestiut.
Doua masive sapate în calcare jurasice – Uzmezeu la nord, Fundoi la sud – o zona de chei, bogata în forme carstice, iar în jur paduri, pajisti, fânete – aceasta este rezervatia naturala „Cheile Râmetului”, declarata arie protejata înca din anul 1969. Arie protejata de interes national corespunzând categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip mixt), rezervatia, situata în Muntii Trascau, pe teritoriul judetului Alba, în apropiere de Manastirea Râmet, apartine administrativ satului Cheia, din comuna Râmet. Altitudinea minima este de 530 m, cea maxima de 1139 m.
Dar toate aceste lamuriri administrative, geografice, geologice, desi au importanta lor, le par de mica însemnatate celor ce vin aici atrasi doar de dorinta de a strabate Cheile Râmetului. Un traseu turistic marcat, care porneste de la Mânastirea Râmet si ajunge în satul Cheia, este calea pe care o strabat de obicei, urmând, printre peretii de piatra, cursul râului Geoagiu, sau Strema, care pe cursul sau superior poarta si numele de Râul Râmet.
Peisajul zonei a fost putin modificat de om, caci regiunea se afla la distanta de centre urbane, iar relieful face traseul prin chei dificil de strabatut. Prin urmare, presiunea antropica este scazuta, fapt care i-a pastrat rezervatiei frumusetea salbatica, naturala. Interesanta pentru geologi si speologi prin bogatia de forme carstice (doline, pesteri, turnuri, creste, portaluri, grohotisuri), rezervatia atrage totodata si interesul botanistilor si al ecologilor. Situata într-o zona de paduri de foioase – amestec de fag si gorun – aria protejata cuprinde unele plante rare, iar cheile adapostesc o larga varietate de specii vegetale, cu diferite cerinte ecologice, adaptate la o diversitate de conditii ce se întâlnesc – uneori doar pe un petic de pamânt – în defileul îngust.
Sa lasam imaginile sa vorbeasca …