Muntele Nemrut Dagi, muntele dacilor din …Turcia

Cel mai enigmatic loc din Turcia -Muntele Nemrut Dagi 

Muntele Nemrut Dagi  (Nemuritorii daci), se afla in Turcia, are o altitudine de 2150 de metri, si este situat in zona centrala a tarii. Acest munte sacru reprezinta, de fapt, ramasitele sau urmele dacilor pe teritoriul Turciei de astazi. Pe platoul lui, in anul 1881, a fost descoperit un ansamblu de temple, ziduri si statui. Ca rezultat al sapaturilor arheologice, a aparut teoria conform careia acest enigmatic locas a fost de fapt un mormant al unei personalitati ilustre -imparatul Antioh I Commagene. Constructia acestui complex funerar inedit a inceput in timpul domniei imparatului Mithridates si s-a terminat in timpul domniei fiului sau, Antioh I.

nemrut dagi ,muntele dacilormuntele nemrut dagi

O legenda povesteste ca pe aceste meleaguri, in timpurile antice, exista un stat prosper, puternic ci infloritor -Commagene. Un timp indelungat, locuitorii acestei tari au luptat sa se elibereze de cotropitorii asirieni. Commagene a intrat in istorie drept un stat dependent de Asiria, care a devenit ulterior o provincie a acesteia. Unii savanti sunt de parere ca, in anul 72 i.Hr .,aici domneau romanii, care ii impuneau lui Mithridates sa primeasca titlul de imparat.

Asemeni imparatilor Persiei si Macedoniei, dar si multor regi elenistici, Comagenii se considerau egalii zeilor. Pe piscul muntelui Nemrut Dagi, se afla un mormant, care are forma unei gramezi de pietre, iar pe pantele de est si  vest se regasesc doi lei, doi vulturi, dar si alte statui marete, care au inaltimea de pana la noua metri.

nemrut dagimuntele sacru nemrut dagi

Pilonii de piatra, numiti si menhire, sunt invaluiti in mister. Partea de sus a acestor stalpi are forma capetelor conducatorilor antici, care isi dorm somnul de veci in stanca muntelui. Un menhir, avand in partea lui superioara sculptura capului lui Antioh I, apara de talhari vechea intrare in cavou.

Imaginile si sculpturile prezente pe terasa muntelui sacru imita portul si fizicul stramosilor nostri. Statuile de pe partea vestica a terasei s-au pastrat mai bine, avand o structura cu mai multe straturi de piatra. Ele erau enorme, unele avand inaltimea unei cladiri cu cinci etaje!

nemrut dagi ,muntele dacilor din ...Turciadacii din turcia

Spatiul din jurul statuilor era ornat cu basoreliefuri, infatisand atat faptele eroice ale lui Antioh, cat si predictii astrologice. Aici este indicata data realizarii sculpturilor si destinul prevazut de astre.

In partea estica este construit un altar (se presupune ca intre terasele complexului exista un drum imprejmuti de pereti), unde se ajungea doar pe cararea aflata mai jos. Se crede ca aceste constructii erau utilizate frecvent pentru oficierea unor ceremonii religioase.

nemrut dagi sau muntele sacru al tucieinemrut dagi ,muntele sacru al dacilor

O inscriptie in limba greaca permite identificarea planetelor: Jupiter, Marte si Mercur. La cativa ani dupa moartea lui Antioh, de aici au plecat regii magi, urmarind o stea, care-i va conduce pana la Bethleem …

La baza muntelui se afla un depozit  cu manuscrise antice si materiale culturale istorice. Existau doua cai de acces pe munte: prin sud si prin nord. Din partea sudica se poate vedea Podul Roman si Coloana Vulturului. In prezent, in partea de nord se ajunge usor, din Istambul, cu avionul. Zborul dureaza o ora si jumatate.

nemrut dagi din turciachipurile enigmatice de la nemrut dagi

Muntele Nemrut Dagi a ramas necunoscut timp de secole. Abia in anul 1881 a fost descoperit de inginerul german Karl Sester. In timpul sapaturilor arheologice nu s-a gasit mormantul lui Antioh, dar se presupune ca el ar fi  situat aici. Muntele Nemrut Dagi este considerat drept cel mai enigmatic loc din Turcia …

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: