vineri, iulie 19, 2024
Calatorind prin lume

Perth, metropola insorita de la capatul lumii

Pe intinderile nesfarsite ale Australiei de Vest, o singura zona merita denumirea de mare centru urban: este vorba despre moderna si vasta metropola Perth (1.445.000 de locuitori).

Perth, capitala Australiei de Vest 

perth ,metropola insorita de la capatul lumii

Pentru australieni, orasul Perth este chintesenta Australiei de Vest. Multi dintre ei, cu exceptia celor angajati in sectorul minier, considera orasul singurul loc demn de vizitat al statului. Totusi, cand un australian din metropolele situate in estul tarii soseste in Perth este nevoit sa recunoasca cu uimire ca acest oras „provincial” de pe malul fluviului Swan nu este cu nimic mai prejos decat Sydney sau Melbourne in ceea ce priveste arhitectura moderna din ”downtown”. Metropola mai impresioneaza prin cladirile sale istorice din secolul al XIX-lea, precum si prin verdeata bogata a parcurilor si a terenurilor de odihna.

perth ,orasul parcurilor

Atentie, rechini!

Numele orasului Perth se trage de la comitatul scotian Perthshire. In preajma anului 1829, in partea de sud- vest a Australiei a fost intemeiata o asezare care a primit drepturi de oras in anul 1856. La inceput, aceasta regiune era considerata foarte inospitaliera, iar oamenii nu erau dispusi sa se stabileasca nici macar pe fasia litorala ingusta acoperita de verdeata. Situatia s-a schimbat insa radical cand, in 1893, a fost descoperit aur in apropiere de Kalgoorlie, in centrul Australiei de Vest. Perspectiva imbogatirii rapide a atras in aceste tinuturi multi colonisti din estul continentului. Desi febra aurului s-a stins cu timpul, ei s-au stabilit definitiv in Perth.

perth ,orasul plajelor

La granita dintre secolele al XIX-lea si al XX-lea, orasul a devenit un important nod de comunicatie al Australiei de Vest. Inflorirea si consolidarea bunastarii orasului s-au datorat extinderii portului din Fremantle, precum si construirii liniei transcontinentale de cale ferata in anul 1917. Cu vremea, opinia publica a aflat ca Perth nu este numai un centru  economic atragator, ci si un loc ideal pentru recreere. Plajele minunate de pe malul Oceanului Indian aduc astazi venituri insemnate capitalei Australiei de Vest.

plajele din perth

Printre inotatori, avertismentul „shark alarm” („pericol de rechini”) trezeste spaima. Incidentele in care sunt implicati temutii pradatori veniti prea aproape de tarm sunt rare, apele din apropierea coastei fiind supravegheate permanent de elicoptere si de avioane. De regula, inotatorii sunt avertizati din timp cand din valuri rasar aripioarele dorsale ale rechinilor, astfel incat multe tragedii sunt evitate.

Perth, un centru dinamic al navigatiei 

Australia de Vest, cel  mai intins stat al celui de al cincilea continent, mai este numita si „the Outback ” („Vestul Salbatic al Australiei „). Capitala sa este orasul Perth, situat in extremitatea de sud-vest a regiunii. Aici traiesc oameni intreprinzatori si plini de optimism. Unii dintre ei sustin ca buna-dispozitie care domneste in oras este meritul soarelui. Intr-adevar, acesta straluceste aproape opt ore pe zi, Perth fiind unul dintre cele mai insorite locuri din Australia.

perth ,orasul soarelui

Perth este un important nod feroviar, precum si principalul centru comercial, industrial si cultural al Australiei de Vest. Aici se fabrica articole din metal si din cauciuc, materiale de constructii, precum si produse petroliere si alimentare.

Regiunea din jurul orasului Perth pregateste numerosi studenti in institutii de invatamant prestigioase, precum Universitatea Australiei de Vest, Universitatea Murdoch, Universitatea de Tehnologie Curtin sau Universitatea Edith Cowan.

perth ,capitala australiei de vest

Primavara, cand in gradina botanica din Parcul Kings infloresc miile de specii de flori salbatice, Perth arata deosebit de atragator. Cine doreste sa admire aceasta feerie de culori nu trebuie sa uite ca, in Australia, anotimpurile sunt opuse celor europene: in Perth soseste primavara cand la noi incepe toamna.

perth ,orasul navigatiei

Capitala Australiei de Vest este si  un popular centru al navigatiei de agrement si sportive. Metropola, situata pe malul Oceanului Indian, atrage numerosi iubitori de iahting, care abia asteapta sa tina piept valurilor uriase. In anul 1987, in Freemantle, asezarea situata la sud de Perth, s-a dat startul prestigioasei regate America’s Cup, ambele orase aparand cu aceasta ocazie pe prima pagina a ziarelor din toata lumea.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum