Templul lui Amon-Ra din Karnak,cea mai mare constructie religioasa

Templul lui Amon-Ra, simbolul faraonilor

Templul lui Amon-Ra din Karnak este cea mai mare constructie religioasa ridicata vreodata.

El a fost cladit in partea de nord a orasului Teba, pe malul estic al Nilului. Aici, faraonii au intreprins lucrari de constructie pe durata a doua mii de ani.

templul lui amon-ra din karnak

Amon-Ra este fuziunea dintre doua zeitati importante, Amon si Ra. Zeul dual era considerat de egiptenii antici zeul soare si regele zeilor. Initial, Amon era zeul local al Tebei, care in timpul dinastiei a XVIII-a, ulterior avansarii statutului acestui oras, devenit capitala, s-a contopit cu zeitatea principala a egiptenilor – Ra, creand o divinitate numita Amon-Ra. In aceasta perioada preotii devin tot mai influenti si dobandesc mari bogatii.

Ansamblul de temple din Karnak era compus din trei parti, cea mai vasta fiind partea de mijloc.

Aici se inalta maretul templu al lui Amon ,care depaseste ca marime , catedralele St. Paul din Londra si Notre Dame din Paris .O alee ,pazita de sfincsi sculptati in piatra ,preceda intrarea in templu ,care este formata din piloni uriasi si obeliscuri ,impodobite cu steaguri si statui ale faraonilor .Sala Hipostyle contine 134 de stalpi si are o suprafata de 5400 de metri .

In jurul templului principal se gasesc mai multe temple mici si alte locasuri de cult ,care s-au pastrat destul de bine .In apropierea zidului sudic se afla un lac artificial dreptunghiular ,care juca un rol important in desfasurarea procesiunilor religioase .Acesta s-a pastrat intact pana in prezent .

aleea pazita de sfincsi din karnak

Regii Egiptului nu ezitau sa sacrifice monumentele ridicate de catre predecesorii lor . Se crede ca la ridicarea templului au contribuit 30 de faraoni .templul lui amon-ra din karnak ,cea mai mare constructie religioasaPrintre ei s-a evidentiat faraonul Tutmosis al III -lea ,care a construit cele mai multe edificii in cadrul Templului lui Amon-Ra .La inceput , el a demolat sala destinata luntrii divine ,care a fost construita de regina Hatsepsut ,si a ridicat alta in loc ,din granit roz , cu un mic pilon la intrare .Intre sala si intrare se afla o mica sala-vestibul ,unde se regasesc doi stalpi de granit .Ei simbolizau Egiptul de Sus si Egiptul de Jos si erau decorati cu imagini ale plantelor de lotus si papirus ,care erau emblemele celor doua teritorii egiptene.Aceste coloane monolite s-au pastrat pana in prezent.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Faraonul Amenhotep al III-lea a construit numai un pilon enorm ,al treilea ca numar ,la vest de al patrulea pilon ,care se gaseste in arealul templului .El a folosit ,ca material de constructie ,ruinele templelor demolate ,ale antecesorilor lui .

Templul si-a capatat aspectul final mai tarziu ,acesta reproducand ,practic ,planul constructiilor egiptene traditionale ,cu functie religioasa .In epoca Ptolemeilor ,pe locul vechii sali cu luntre a fost construita o sala de granit ,destinata rugaciunilor .o mare minune -templul lui amon-ra din karnak

Pana in prezent s-a pastrat statuia zeului Ptah ,care se afla in sala medie ,si cea a zeului Sekhmet ,aflata in sala din dreapta .Lumina invaluie statuile ,patrunzand prin mici ferestre care se afla pe tavan ,imprimand acestora o aura dramatica ,ce cucereste si astazi inimile oamenilor.

Dupa piramida de la Giza ,Templul lui Amon-Ra din Karnak este cel mai vizitat obiectiv istoric din lume.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum