Legendarul oras Teotihuacan, denumit ulterior Orasul Zeilor, se gaseste la o distanta de 50 de kilometri de Mexico City.
Acolo unde oamenii devin zei
Numele Teotihuacan inseamna „acolo unde oamenii devin zei”. Legenda spune ca orasul a fost construit de uriasii care au trait la inceputul timpurilor. Aceasta asezare avea o suprafata de 30 de kilometri patrati, cele doua strazi principale erau directionate spre punctele cardinale, intersectandu-se in centrul orasului.
Strada orientata de la nord la sud se numeste Calea Mortilor. Pe ambele parti ale acestor strazi se inalta edificii luxoase, care apartineau locuitorilor instariti. Aceste case, unele cu mai multe nivele, au fost construite din piatra si adapostesc fresce care infatiseaza animale, zei si oameni. Totusi, marea majoritate a locuintelor apartinea oamenilor simpli. Ele erau destul de primitive, cu pereti din trestie si lut, iar acoperisul, din stuf. Este cunoscut faptul ca in interiorul caselor mobilierul era foarte modest.
La vest de centrul orasului, se afla doua piramide: prima se numeste Piramida Soarelui (numele dat de azteci) si are o inaltime de peste 50 de metri, cu laturile de 209 si 217 metri. Ea este structurata pe cinci nivele, astfel incat fiecare nivel superior este mai mic decat cel inferior. In varful piramidei de regaseste o terasa, spre care urca o scara lata de piatra. Se presupune ca acolo se afla un templu. Relativ recent, arheologii au descoperit o serie de pesteri, la sase metri adancime sub aceasta piramida, cu lungimea totala de 60 de metri si tavanul la inaltimea de 2 metri, pline de sfere de culoare galbena care nu se stie la ce foloseau.
Piramida Lunii este cea de-a doua constructie de acest gen, descoperita aici. Cu toate ca este mai mica, amplasarea ei intr-un loc ridicat o situeaza la acealasi nivel cu Piramida Soarelui. Intr-o camera funerara din interiorul acesteia, au fost descoperite 12 cadavre, unele cu mainile legate, altele decapitate. Se considera ca acesta era modul de executie al dusmanilor orasului -stat.
Se presupune ca zeitatea suprema era Tlaloc -zeul ploii. Reprezentarea lui apare foarte des in imaginile de pe vasele de ceramica, in sculpturi si picturi.
In antichitate, in timpul apogeului de dezvoltare, Teotihuacan era cel mai mare de pe continentul american si din lume, avand o populatie de 200.000 de locuitori! Majoritatea erau agricultori, dar au fost descoperite si cartiere mestesugaresti. Au fost gasite si sparturi de ceramica, apartinand probabil unor vase intrebuintate in gospodarii.
S-a constatat ca in anul 740 d.Hr., cu aproximatie, Teotihuacan a ramas fara locuitori! Nici pana azi nu se cunosc motivele disparitiei populatiei maretului oras. Au fost descoperite ramasite carbonizate, fapt care sustine teoria conform careia acest oras a fost incendiat. Traditia spune ca aceeasi uriasi, care l-au construit, l-ar fi distrus printr-o explozie puternica, suparati fiind pe oamenii care incepusera sa sfideze zeii. O parte din cercetatori afirma ca orasul este constructia unei civilizatii extraterestre. Probabil, adevarul se afla la mijloc ….