duminică, aprilie 21, 2024
Lumea contemporana si problemele ei

O istorie mai putin cunoscuta : Irlanda ,divizare si independenta

In 1921 ,in Irlanda miscarea nationala obtine o victorie partiala in lupta pentru independenta impotriva Marii Britanii ; aceasta trebuie sa accepte insa, in schimb , divizarea tarii. Dupa ani de razboi civil in care s-a disputat problema unitatii ,insula se divide oficial in anii 1940 . In  timp ce Irlanda de Nord ramane in componenta Regatului Unit ,cea mai mare parte a Irlandei devine oficial republica independenta in 1949 .

miscarea de eliberare din Irlanda

De la razboiul pentru independenta la Tratatul Anglo-Irlandez

In 1922 ,Irlanda obtine statutul de dominion autonom dupa un razboi sangeros pentru independenta , in timp ce provincia de nord a tarii ramane posesiune britanica .

Conflictul care mocnea intre irlandezi si britanici se reaprinde in 1914 ,cand guvernul britanic aproba Legea domestica ( Home Rule Bill ) care garanta Irlandei autonomie partiala ,inclusiv in zonele protestante din nord.Decizia de a suspenda legea in momentul izbucnirii razboiului este intampinata cu furie de nationalisti .La 24 aprilie 1916 ,voluntarii irlandezi militanti ocupa cladirile publice din Dublin si proclama Republica Irlandeza in timpul Revoltei de Paste .revolta de paste din Irlanda

Armata britanica suprima revolta cu brutalitate ; sute de oameni sunt ucisi ,iar conducatorii sunt arestati si executati sau condamnati la ani grei de inchisoare . Radicalizarea care a urmat de ambele parti initiaza o noua faza a violentelor .

Se formeaza un Parlament revolutionat ilegal sub Eamon de Valera .Cei mai multi dintre membrii sai proveneau din randurile partidului politic Sinn Fein ( Noi insine ) . Un an mai tarziu ,se formeaza unitatea militara denumita Armata Republicana Irlandeza ( Irish Republican Army -IRA ) pentru a ataca autoritatile britanice .

In 1921 ,guvernul britanic si Sinn Fein cad de acord asupra incetarii focului si semneaza Tratatul Anglo-Irlandez ,prin care Irlandei i se conferea statutul oficial de stat liber .Din acest tratat sunt excluse sase tinuturi ale provinciei protestante Ulster ,care votasera sa ramana parte a Regatului Unit . In 1922 ,Statul Liber Irlandez obtine statut de dominion .Acceptarea acestei suveranitati partiale este aprobata de Parlamentul irlandez ,Dail ,printr-o majoritate de voturi ,64 pentru su 57 impotriva .O istorie mai putin cunoscuta irlanda divizare si independenta

La 6 decembrie 1922 ,intra in vigoare noua constitutie irlandeza .

De la razboi civil la independenta 

Tratatul Anglo-Irlandez imparte nu doar tara ,ci si miscarea de independenta Sinn Fein .Adeptii si oponentii tratatului incep sa se certe intre ei .Radicalii sub Eamon de Valera ( presedintele al miscarii Sinn Fein ) ,partidul Fianna Fail de mai tarziu ,accepta excluderea Irlandei de Nord ,dar lupta pentru reunificare .Miscarea Fine Gael ,sub prim -ministrul Thomas Cosgrave ,urmareste  stabilirea unei egalitati cu Marea Britanie . Si IRA se impartise ,o parte alaturandu-se armatei irlandeze oficiale , in timp ce ilegalistii radicali lupta in 1922-1923 impotriva guvernului Statului Liber Irlandez . Intre timp ,radicalii pierd din sustinere ,iar de Valera ordona incheierea ostilitatilor . In anii 1930 mai au loc acte de terorism izolate ,dupa care IRA este interzisa .  

                                                                                      EAMON DE VALERA

eamon de valera ,liderul Sinn Fein

Noua constitutie introduce votul universal pentru barbati si femei si reprezentare proportionala .Irlanda devine membra a Societatii Natiunilor .Constitutia impune limba irlandeza ( denumita si erse ) drept limba oficiala nationala . 

 In martie 1932 , de Valera este ales prim-ministru si refuza sa depuna juramantul de credinta in fata regelui britanic . De atunci ,partidul sau , Fianna Fail ,ramane la putere aproape in permanenta ,insa dorita reunificare a tarii nu are loc ,sciziunea adancindu-se .

In 1937 ,dupa modificarea constitutiei ,Irlanda de Sud este redenumita Eire .Ramane neutra in cel de Al Doilea Razboi Mondial ,in timp ce Irlanda de Nord participa ca parte a Regatului Unit .  La 1 aprilie 1949 ,Eire paraseste Commonwealth-ul ,iar la 18 aprilie se proclama oficial Republica Irlanda .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum