miercuri, februarie 28, 2024
Uncategorized

KOLN ,mostenirea romanilor de pe RIN

Koln orasul renascut din cenusa

La sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial ,aproape 80% dintre cladirile din Koln erau distruse sau avariate .Cu toate acestea ,in scurt timp orasul s-a ridicat la rangul de cel mai important si unul dintre cele mai mari centre urbane din vestul Germaniei .

Koln , mostenirea romana de pe Rhin

De la o gramada de moloz la o metropola a Occidentului 

Koln este al patrulea oras ca marime Germania si un puternic centru economic ,financiar si comercial( 405 kilometri patrati si aproape 1 milion de locuitori )  .Aici se afla unul din cele mai mari porturi continentale din Europa si tot aici se intersecteaza numeroase artere de transport .Aeroportul Konrad Adenauer deserveste nu numai pasagerii din orasele Koln  si Bonn ,dar este si un nod important in traficul aerian de marfuri .Importanta stiintifica si culturala a metropolei este oglindita de numeroasele universitati ,institute de cercetare , muzee , teatre si monumente locale.

koln ,orasul de pe RHIN

In anul 50 d.Hr. ,imparatul roman Claudiu I a intemeiat ,pe terenurile fertile de pe malul Rinului , o asezare pe care a botezat-o „Colonia Claudia Ara Aggrippinensium” in cinstea sotiei sale Agrippina .In anul 313 d.Hr. ,orasul a devenit sediul unei episcopii care, in anul 785 d.Hr. , a avansat la rangul de arhiepiscopie , in timpul domniei lui Carol cel Mare. Mitropolitul local indeplinea concomitent functia de print-elector al   Sfantului Imperiu Roman de Neam German . In perioada Evului Mediu ,orasul a fost unul dintre principalele centre ale Hansei .La scurt timp dupa izbanda Revolutiei Franceze ( 1789 -1799) , a fost cucerit de trupele lui Napoleon . koln ,orasul vechi

Koln a intrat astfel in stapanirea Frantei ,iar dupa anul 1815 ,in cea a Prusiei . In secolul al XIX -lea ,orasul s-a extins considerabil si s-a transformat intr-un mare centru industrial .

In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial ,orasul Koln a fost prefacut in cenusa de aviatia aliata.  Desi   pilotii  primisera  instructiuni  sa crute  catedrala ,chiar si aceasta a suferit stricaciuni insemnate. Uriasul lacas de cult ,situat in fata garii principale ,  este  una  dintre  cele  mai  mari  si  mai  frumoase  biserici  gotice  din  Europa .Domnitorii si arhitectii care s-au perindat unul dupa altul ,precum si lipsa ocazionala a fondurilor au facut ca ridicarea acesteia sa dureze mai mult de 600 de ani ( 1248-1880) . Cele doua turnuri ale catedralei ,inalte de 157 de metri ,sunt vizibile de la distanta. Clopotul imperial din turnul sudic ,unul dintre cele mai mari din lume , a fost turnat in anul 1874 , folosind tunurile franceze cucerite cu ocazia razboiului franco-prusac dintre anii 1870 si 1871 . In catedrala mai poate fi admirat sarcofagul celor Trei Regi .Se spune ca aici se odihnesc ramasitele pamantesti ale celor trei magi din Orient care s-au inchinat lui Isus in iesle .

domul din Koln

Biserica ,berea Kolsch si coteriile 

Cu litera „k” incepe nu numai numele orasului ,dar si toate lucrurile cu un rol semnificativ in viata metropolei :”Kunst ” ( arta) , „Kneipen ” ( berariile ) , „Klungel ” ( coteriile ) si ” Kirche ”   ( biserica ) . Nu poate fi uitat nici ” Karneval ” ( carnavalul ) ,supranumit de localnici ” al cincilea anotimp al anului ” , cand ” Kolschen Jecken ” ( bufonii de la Koln ) pot in sfarsit sa se distreze dupa voia inimii .Cu aceasta ocazie se consuma  aproape  in  exclusivitate   bere   Kolsch .Aceasta bere blonda ,servita in halbe inalte ,este considerata ” bautura nationala” a locuitorilor orasului Koln.

carnavalul de la koln

Si in timpul celorlalte patru anotimpuri ale anului ,oamenii  care traiesc in Koln sunt mai destinsi decat compatriotii lor din alte parti ale Germaniei .Datorita vorbirii taraganate specifice acestei regiuni de pe Rin si datorita stilului de viata ,ei lasa impresia unor oameni linistiti si bine dispusi .Pe oaspeti ii primesc de altfel intotdeauna cu bratele deschise .Cu toate acestea ,prefera sa faca afaceri mai ales cu ” ai lor” .Ceea ce in Romania este definit drept „coterie” poarta aici denumirea de ” Kolscher Klungel „. In spatele acestui nume se ascunde o retea secreta de ” ajutor reciproc ” ,tesuta cu grija de politicienii locali ,de antrepenori , de  mari personalitati ,de oameni din lumea interlopa si de reprezentanti ai clerului .

koln ,orasul de pe rin

Koln nu este cunoscut ,insa , doar prin posibilitatile de distractie pe care le ofera, ci este si  un important centru al targurilor si expozitiilor. In oras sunt organizate ,printre altele , targuri de articole sportive ,de articole fotografice ( Photokina) , de muzica ( Popkomm) , de arta ( Art Cologne ) si de biciclete ( IFMA). De asemenea Koln reprezinta pentru radio si pentru televiziune ceea ce Hamburg reprezinta pentru presa scrisa . Pe malul Rinului isi au sediul numeroase statii germane de radio ( Deutsche Welle si Deutsclandfunk) si de televiziune ( RTL , WDR , VOX si VIVA) .

koln ,sediul televiziunilor

In anii ’80 ai secolului trecut ,intre Sulz si Parcul Rhin au inceput sa rasara ca ciupercile dupa ploaie galerii de arta dintre cele mai diverse .La Koln ,numarul acestora este mai mare decat oriunde altundeva in Germania .Muzeele Ludwig si Wallraf-Richartz prezinta colectii de exponate considerate unele din cele mai valoroase din tara .In oras isi au sediul numeroase misiuni diplomatice.Sunt tot atatea motive pentru care merita sa vizitati orasul Koln…

koln

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum