Koln orasul renascut din cenusa
La sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial ,aproape 80% dintre cladirile din Koln erau distruse sau avariate .Cu toate acestea ,in scurt timp orasul s-a ridicat la rangul de cel mai important si unul dintre cele mai mari centre urbane din vestul Germaniei .
De la o gramada de moloz la o metropola a Occidentului
Koln este al patrulea oras ca marime Germania si un puternic centru economic ,financiar si comercial( 405 kilometri patrati si aproape 1 milion de locuitori ) .Aici se afla unul din cele mai mari porturi continentale din Europa si tot aici se intersecteaza numeroase artere de transport .Aeroportul Konrad Adenauer deserveste nu numai pasagerii din orasele Koln si Bonn ,dar este si un nod important in traficul aerian de marfuri .Importanta stiintifica si culturala a metropolei este oglindita de numeroasele universitati ,institute de cercetare , muzee , teatre si monumente locale.
In anul 50 d.Hr. ,imparatul roman Claudiu I a intemeiat ,pe terenurile fertile de pe malul Rinului , o asezare pe care a botezat-o „Colonia Claudia Ara Aggrippinensium” in cinstea sotiei sale Agrippina .In anul 313 d.Hr. ,orasul a devenit sediul unei episcopii care, in anul 785 d.Hr. , a avansat la rangul de arhiepiscopie , in timpul domniei lui Carol cel Mare. Mitropolitul local indeplinea concomitent functia de print-elector al Sfantului Imperiu Roman de Neam German . In perioada Evului Mediu ,orasul a fost unul dintre principalele centre ale Hansei .La scurt timp dupa izbanda Revolutiei Franceze ( 1789 -1799) , a fost cucerit de trupele lui Napoleon .
Koln a intrat astfel in stapanirea Frantei ,iar dupa anul 1815 ,in cea a Prusiei . In secolul al XIX -lea ,orasul s-a extins considerabil si s-a transformat intr-un mare centru industrial .
In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial ,orasul Koln a fost prefacut in cenusa de aviatia aliata. Desi pilotii primisera instructiuni sa crute catedrala ,chiar si aceasta a suferit stricaciuni insemnate. Uriasul lacas de cult ,situat in fata garii principale , este una dintre cele mai mari si mai frumoase biserici gotice din Europa .Domnitorii si arhitectii care s-au perindat unul dupa altul ,precum si lipsa ocazionala a fondurilor au facut ca ridicarea acesteia sa dureze mai mult de 600 de ani ( 1248-1880) . Cele doua turnuri ale catedralei ,inalte de 157 de metri ,sunt vizibile de la distanta. Clopotul imperial din turnul sudic ,unul dintre cele mai mari din lume , a fost turnat in anul 1874 , folosind tunurile franceze cucerite cu ocazia razboiului franco-prusac dintre anii 1870 si 1871 . In catedrala mai poate fi admirat sarcofagul celor Trei Regi .Se spune ca aici se odihnesc ramasitele pamantesti ale celor trei magi din Orient care s-au inchinat lui Isus in iesle .
Biserica ,berea Kolsch si coteriile
Cu litera „k” incepe nu numai numele orasului ,dar si toate lucrurile cu un rol semnificativ in viata metropolei :”Kunst ” ( arta) , „Kneipen ” ( berariile ) , „Klungel ” ( coteriile ) si ” Kirche ” ( biserica ) . Nu poate fi uitat nici ” Karneval ” ( carnavalul ) ,supranumit de localnici ” al cincilea anotimp al anului ” , cand ” Kolschen Jecken ” ( bufonii de la Koln ) pot in sfarsit sa se distreze dupa voia inimii .Cu aceasta ocazie se consuma aproape in exclusivitate bere Kolsch .Aceasta bere blonda ,servita in halbe inalte ,este considerata ” bautura nationala” a locuitorilor orasului Koln.
Si in timpul celorlalte patru anotimpuri ale anului ,oamenii care traiesc in Koln sunt mai destinsi decat compatriotii lor din alte parti ale Germaniei .Datorita vorbirii taraganate specifice acestei regiuni de pe Rin si datorita stilului de viata ,ei lasa impresia unor oameni linistiti si bine dispusi .Pe oaspeti ii primesc de altfel intotdeauna cu bratele deschise .Cu toate acestea ,prefera sa faca afaceri mai ales cu ” ai lor” .Ceea ce in Romania este definit drept „coterie” poarta aici denumirea de ” Kolscher Klungel „. In spatele acestui nume se ascunde o retea secreta de ” ajutor reciproc ” ,tesuta cu grija de politicienii locali ,de antrepenori , de mari personalitati ,de oameni din lumea interlopa si de reprezentanti ai clerului .
Koln nu este cunoscut ,insa , doar prin posibilitatile de distractie pe care le ofera, ci este si un important centru al targurilor si expozitiilor. In oras sunt organizate ,printre altele , targuri de articole sportive ,de articole fotografice ( Photokina) , de muzica ( Popkomm) , de arta ( Art Cologne ) si de biciclete ( IFMA). De asemenea Koln reprezinta pentru radio si pentru televiziune ceea ce Hamburg reprezinta pentru presa scrisa . Pe malul Rinului isi au sediul numeroase statii germane de radio ( Deutsche Welle si Deutsclandfunk) si de televiziune ( RTL , WDR , VOX si VIVA) .
In anii ’80 ai secolului trecut ,intre Sulz si Parcul Rhin au inceput sa rasara ca ciupercile dupa ploaie galerii de arta dintre cele mai diverse .La Koln ,numarul acestora este mai mare decat oriunde altundeva in Germania .Muzeele Ludwig si Wallraf-Richartz prezinta colectii de exponate considerate unele din cele mai valoroase din tara .In oras isi au sediul numeroase misiuni diplomatice.Sunt tot atatea motive pentru care merita sa vizitati orasul Koln…