New Orleans (suprafata de 907 kilometri patrati si 1.320.000 de locuitori) este un punct important pe harta Statelor Unite: unul dintre cele mai mari porturi maritime ale tarii, precum si unul dintre cele mai importante centre economice, stiintifice si culturale ale Sudului american.
Aici sunt cultivate cu grija traditiile franceze (cartierul istoric Vieux Carre sau French Quarter, carnavalul anual Mardi Gras) si cele legate de jazz (festivaluri, cluburi de jazz in frunte cu faimosul Dixieland Hall). Deoarece New Orleans este situat la o altitudine ce variaza intre -2 metri si 6 metri deasupra nivelului marii este inconjurat de diguri impotriva inundatiilor, inalte de 8 metri. In cazul uraganului Katrina acestea s-au dovedit insuficiente…
Spiritul Frantei in Statele Unite ale Americii
Orasul a fost intemeiat in anul 1718. Nasul sau a fost Filip al II-lea de Orleans, care a condus Franta in numele regelui minor Ludovic al XV-lea.
La inceput, revarsarile dese ale fluviului capricios, Mississippi, si lipsa reprezentatelor sexului frumos au ingreunat dezvoltarea orasului.
In 1722, guvernul francez a dat ordin sa fie eliberate din inchisorile pariziene 88 de tinere femei si sa fie transportate cu vaporul in capitala coloniei franceze Louisiana. Dupa razboiul colonial, orasul a trecut in stapanirea Spaniei, iar in 1801, a revenit, pentru scurt timp, sub controlul Frantei.
In 1815, dupa marea „batalie de la New Orleans”, orasul impreuna cu intreaga Louisiana au revenit Statelor Unite ale Americii.
Influenta franceza ramane vizibila in metropola. Deoarece orasul a fost scutit, in secolul al XIX-lea, de mari distrugeri si de catastrofe (cum ar fi incendiile precedente care au afectat New Orleans in anii 1788 si 1794) a inflorit si a devenit un important centru comercial al Sudului.
La 29 august 2005 a lovit cataclismul.
Pentru prima data in ultimii 40 de ani, New Orleans s-a aflat in calea unuia dintre uraganele care ameninta in fiecare an regiunea Marii Caraibilor si a Golfului Mexic.
In consecinta, a fost organizata o evacuare fara precedent a intregului oras. Imediat inainte de sosirea uraganului Katrina, in New Orleans se inregistrau scene apocaliptice: drumuri blocate de autoturisme, jafuri indreptate impotriva caselor si a magazinelor abandonate, patrule militare.
Ulterior, situatia s-a inrautatit si mai mult: cea mai mare putere a lumii s-a dovedit neputincioasa in fata fortelor naturii. Au murit peste 1500 de oameni, au fost distruse cateva platforme petroliere din apele golfului, au fost inchise opt rafinarii, iar pretul petrolului pe pietele mondiale a urcat pana la 70 de dolari pe baril.
Din fericire, uraganul Rita, care a lovit la scurt timp dupa Katrina, s-a dovedit mai putin periculos.
Cajun, vodoo si vapoare cu aburi
New Orleans, a carui aglomeratie urbana numara peste 1.300.000 de locuitori, este cel mai mare si mai important oras al statului Louisiana.
Totodata, metropola este o adevarata Mecca pentru americanii dornici sa guste din placerile vietii, precum si un centru al culturii creole (un amestec specific al culturilor americana, franceza si spaniola).
La New Orleans, noaptea nu se deosebeste mult de zi (in 1995 s-a deschis aici unul din cele mai mari cazinouri din lume, cu peste 6000 de jocuri mecanice si 200 de mese de joc).
Orasul de pe malul fluviului Mississippi (pe care mai plutesc si astazi vapoare cu aburi) rasuna de sunetul muzicii.
In nici un alt loc din lume, pe strazi nu pot fi intalniti atatia muzicanti si atatea cluburi de muzica. Cele mai multe dintre ele se afla in partea veche a orasului numita French Quarter.
Cand, deasupra strazii Bourbon, centrul vietii muzicale a metropolei, rasare luna, New Orleans, incepe sa palpite in ritm de jazz, de blues si de cajun (un gen de muzica populara creola).
Zgomotul se amplifica si mai mult in timpul celei mai mari sarbatori de carnaval din America de Nord, cunoscuta sub numele de Mardi Gras. Negrii reprezinta peste 67% din locuitorii orasului, iar peste 15% din populatie este adepta a credintelor vodoo, o religie fascinanta prin ritualurile sale misterioase, adusa, in secolul al XVIII-lea, de sclavii negri din Dahomey (Benin) din Africa.
Aceasta fata a orasului a incetat sa mai existe dupa lovitura data de fortele naturii.
https://www.youtube.com/watch?v=S_QFeOLnVxE
Caracterul americanilor, capacitatea lor de a face fata obstacolelor si puterea de adaptare la situatiile noi a determinat revirimentul vietii in metropola. La numai cateva zile dupa catastrofa, in oras puteau fi deja cumparate tricouri si alte gadgeturi cu inscriptii de genul „Orleans gonna be New” („Orleans va fi Nou”) sau „I’m gonna build Orleans alone” („Voi reconstrui Orleans singur”).
Chiar inainte ca apa sa fie pompata de pe strazi, cateva mii de locuitori s-au intors la casele lor distruse (in timpul uraganului, in oras au ramas cam 10.000-20.000 de oameni). Cu totii au trecut imediat la indepartarea stricaciunilor…