marți, aprilie 16, 2024
Uncategorized

Odin ,cel ce a creat lumea in mitologia scandinava

Zeu conducator al Asenilor ,una dintre cele doua dinastii de zei scandinavi ,Odin a creat lumea si pe primul om ( triburile germanice il numeau si Wotan ,de aici venind numele englezesc al zilei de miercuri – Wednesday) .Desi zeu al razboiului ,era venerat si pentru cunostintele sale de magie ,de poezie si de arta . Multe mituri povestesc cum cauta neincetat cunoasterea si intelepciunea.

Odin ,zeul suprem al scandinavilor

Corbii lui Odin ,Huginn si Muninn ,erau ajutoarele sale ,strabatand Universul in cautare de stiri ,iar simbolurile  sale erau valknut ,un nod facut din trei triunghiuri, si cei doi lupi ,Freki si  Feri  .El calarea pe Sleipnir ,armasarul cu opt picioare ,ce putea merge prin aer. Odin a avut multi copii  ,printre care zeii Thor si Balder ,facuti cu diferite zeite sau cu uriase .Palatul lui Odin din Asgard ,numit Walhalla ,era locul unde se duceau razboinicii curajosi dupa moarte . Pentru scandinavi ,Odin era personificarea puterii fizice si spirituale .De aceea ,se considera ca a intemeiat numeroase dinastii regale.

walhalla ,palatul lui Odin

Odin invata sa citeasca runele , atarnandu-se de Yggdrasil 

Odin voia sa dobandeasca mai multa cunoastere .Pentru a afla secretele divine ale runelor s-a spanzurat de picioare de ramurile arborelui lumii ,Yggdrasil  ( vezi si https://www.mixdecultura.ro/2013/06/mitologia-scandinava/) .Daca reusea sa invete limbajul runelor ,putea intelege cum functioneaza Universul . A stat spanzurat de arbore noua zile si noua nopti ,fara sa manance si sa bea nimic ,iar lancea sa Gungnir ,cea care nu gresea tinta niciodata, il intepa neincetat in coaste .Drept rasplata pentru suferintele sale ,Universul i-a dezvaluit secretul runelor si noua incantatii magice .De aceea ,scandinavii il numeau adesea Hangatyr ,” zeul celor spanzurati ” .Cunoasterea runelor a fost raspandita printre oameni cand zeul Heimdall l-a invatat despre ele pe fiul sau muritor ,Jarl .

Dar ,ce sunt runele ? 

Despre rune am avut ocazia sa mai vorbim ( https://www.mixdecultura.ro/2013/01/runele-si-scrierea-runica/) . 

Runele sunt un alfabet,dar si un instrument de divinatie .Pentru ghicit ,fiecare litera este trasata pe o piatra sau pe o bucata de lemn .Apoi acestea sunt aruncate sau imprastiate ,ca sa dezvaluie viitorul .Desi mitologia scandinava face adesea referire la secretele runelor ,nu exista nici o mentiune scrisa despre cum erau folosite cu adevarat. S-au descoperit foarte multe pietre cu inscriptii in caractere runice , demonstrand ca scrierea era folosita atat in scopuri obisnuite ,cat si cu intentii mistice.

odin , cel ce a creat lumea in mitologia scandinava (2)

Odin isi sacrifica ochiul pentru intelepciune

Odin a incercat sa gaseasca ” izvorul supremei intelepciuni ” , de   sub    radacinile  lui   Yggdrasil .Cine ar fi baut din el ar fi dobandit o intelepciune extraordinara ,de aceea era pazit de fiorosul urias Mimir. Deghizat in calator , Odin a incercat sa ajunga la izvor. Mimir l-a oprit spunandu-i ca mai intai trebuie sa faca un sacrificiu .Atunci Odin si-a scos ochiul ,apoi a baut o singura inghititura ,putand astfel cunoaste trecutul ,prezentul si viitorul .Ochiul a ramas pe fundul fantanii ,amintind tuturor ca intelepciunea are un pret…

Mitologia nordica ,Ed Enciclopedica 1992

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum