Palenque, orasul apelor, o enigma inca nedezlegata a civilizatiei Maya
Palneque, orasul enigmelor
Palenque este o denumire conventionala a ruinelor unui mare oras, ramas din vremea culturii maya, aflat in statul mexican Chiapas -centru politic si cultural maya. Apogeul dezvoltarii si prosperitatii a fost intre secolele V-VIII i.Hr.
Cine erau constructorii?
Conducatorii acestui oras erau renumiti pentru numeroasele victorii in razboaie. Arhitectii talentati construiau piramide si temple, iar pictorii si sculptorii au materializat, in piatra si alabastru, idealurile lor eterne. Preotii studiau bolta cereasca, patrunzand in ametitoarele taine ale universului. Pentru constructia orasului, mayasii au ales un loc foarte avantajos. Crestele stancoase ale muntelui Sierra ofereau protectie naturala, iar frumusetea peisajului este si astazi remarcata de toti vizitatorii, care au avut posibilitatea sa vina aici.
La sfarsitul mileniului I d.Hr., Palenque a disparut!!! Nu se stie de ce. Sunt mai multe teorii emise, dar nu s-a ajuns, inca, la nici o concluzie. Pana in prezent au supravietuit principalele monumente ale orasului antic, construite in anii 615-683 d.Hr., sub domnia lui Pakal cel Mare: Templul Soarelui, Templul Crucii si Templul Inscriptiilor, toate edificiile fiind bogat ornate cu basoreliefuri. Ruinele orasului lasa impresia unui mister, care nu va fi dezlegat niciodata.
Ruinele complexului sunt cunoscute inca din secolul al XVIII-lea, fiind cercetate de nenumarate ori (in special de catre arheologii mexicani, in perioada 1949-1968).
Se presupune ca Templul Soarelui a fost construit in anul 649 i.Hr. Foarte bine s-au pastrat ornamentele din ghips ale acestui templu. In interiorul lui, pe peretele din spate, se afla o imagine, ce infatiseaza scena inchinarii catre Soare, care este reprezentat aici, sub forma de scut.
Templul Inscriptiilor reprezinta o piramida colosala cu opt nivele, cu inaltimea de circa 24 de metri. In podeaua templului se afla o deschizatura, care duce spre o scara ingusta din interiorul piramidei. Peretii templului sunt decorati cu basoreliefuri si hieroglife. Aceste hieorglife au dat templului denumirea pe care o poarta. In general, toate denumirile actuale, inclusiv Palenque (in spaniola inseamna ograda, ocol), au un caracter conventional. Cercetatorii contemporani au dat aceste denumiri in functie de anumite particularitati accidentale…
In anul 1952, in interiorul piramidei a fost descoperita o camera, sub a carei podea se afla sarcofagul unuia dintre conducatorii Maya. Conform opiniei arheologilor, acest sarcofag a fost amplasat aici anterior piramidei. Pana in prezent, aceasta descoperire este unica in domeniul arheologiei Maya.
In partea dreapta a Templului Inscriptiilor, se afla alte doua monumente – Al Treisprezecelea Templu si Templul Craniilor, nume dat de celebrul ornament din cranii, aflat aici. In anul 1993, si in interiorul Templului al Treisprezecelea, a fost gasit un mormant regal.
In apropierea Templului Inscriptiilor, se afla un alt obiectiv important din Palenque-Palatul. El a fost construit in secolul al VII-lea si ulterior a fost reconstruit de mai multe ori. Actualmente, Palatul este intr-o stare avansata de degradare, mai ales partea sudica, puternic deteriorata. Chiar si in aceste conditii, edificiul insufla o atmosfera mareata.
Templele au primit denumiri in functie de motivele prezente pe basoreliefurile incintelor. Arheologii presupun ca templele din grupul Crucii erau cele mai importante sanctuare ale orasului mayas.
Palenque -sau Lakam Ha (in limba maya insemnand „orasul apelor „) este unul dintre principalele orase care au ramas de la cultura maya si este declarat, din 1987, patrimoniu mondial UNESCO.