marți, aprilie 16, 2024
Enigmele istoriei

Palenque, orasul apelor, o enigma inca nedezlegata a civilizatiei Maya

Palneque, orasul enigmelor 

Palenque este o denumire conventionala a ruinelor unui mare oras, ramas din vremea culturii maya, aflat in statul mexican Chiapas -centru politic si cultural maya. Apogeul dezvoltarii si prosperitatii a fost intre secolele V-VIII i.Hr.

Cine erau constructorii?

Conducatorii acestui oras erau renumiti pentru numeroasele victorii in razboaie. Arhitectii talentati construiau piramide si temple, iar  pictorii si sculptorii au materializat, in piatra si alabastru, idealurile lor eterne. Preotii studiau bolta cereasca, patrunzand in ametitoarele taine ale universului. Pentru  constructia  orasului,  mayasii  au  ales  un  loc   foarte   avantajos. Crestele stancoase ale muntelui Sierra ofereau protectie naturala, iar frumusetea peisajului este si astazi remarcata de toti vizitatorii, care au avut posibilitatea sa vina aici.

palenque,orasul enigmatic al mayasilor

La sfarsitul mileniului I d.Hr., Palenque a disparut!!! Nu se stie de ce. Sunt mai multe teorii emise, dar nu s-a ajuns, inca, la nici o concluzie. Pana in prezent au supravietuit principalele monumente ale orasului antic, construite in anii 615-683 d.Hr., sub domnia lui Pakal cel Mare: Templul Soarelui, Templul Crucii si Templul Inscriptiilor, toate edificiile fiind bogat ornate cu basoreliefuri. Ruinele orasului lasa impresia unui mister, care nu va fi dezlegat niciodata.

Ruinele complexului sunt cunoscute inca din secolul al XVIII-lea, fiind cercetate de nenumarate ori (in special de catre arheologii mexicani, in perioada 1949-1968).

Se presupune ca Templul Soarelui a fost construit in anul 649 i.Hr.  Foarte bine s-au pastrat ornamentele din ghips ale acestui templu. In interiorul lui, pe peretele din spate, se afla o imagine, ce infatiseaza scena inchinarii catre Soare, care este reprezentat aici, sub forma de scut.

templul soarelui de la palenque

Templul Inscriptiilor reprezinta o piramida colosala cu opt nivele, cu inaltimea de circa 24 de metri. In podeaua templului se afla o deschizatura, care duce spre o scara ingusta din interiorul piramidei. Peretii templului sunt decorati cu basoreliefuri si hieroglife. Aceste hieorglife au dat templului denumirea pe care o poarta. In general, toate denumirile actuale, inclusiv Palenque (in spaniola inseamna ograda, ocol), au un caracter conventional. Cercetatorii contemporani au dat aceste denumiri in functie de anumite particularitati accidentale…

In anul 1952, in interiorul piramidei a fost descoperita o camera, sub a carei podea se afla sarcofagul unuia dintre conducatorii Maya. Conform opiniei arheologilor, acest sarcofag a fost amplasat aici anterior piramidei. Pana in prezent, aceasta descoperire este unica in domeniul arheologiei Maya.

sarcofagul lui Pakal cel Mare

In partea dreapta a  Templului Inscriptiilor, se afla alte doua monumente – Al Treisprezecelea Templu  si Templul Craniilor, nume dat de celebrul ornament din cranii, aflat aici.  In  anul  1993,  si  in  interiorul  Templului  al  Treisprezecelea,  a  fost  gasit  un   mormant   regal.

In apropierea Templului Inscriptiilor, se afla un alt   obiectiv  important  din  Palenque-Palatul. El a fost construit in secolul al VII-lea si ulterior a fost  reconstruit   de   mai  multe   ori. Actualmente, Palatul    este  intr-o  stare  avansata  de  degradare, mai   ales   partea   sudica, puternic deteriorata. Chiar si in aceste conditii, edificiul insufla o atmosfera mareata.

Templele au  primit  denumiri  in  functie  de  motivele  prezente  pe  basoreliefurile   incintelor. Arheologii presupun ca templele din grupul Crucii erau cele mai importante sanctuare ale orasului mayas.

Palenque -sau Lakam Ha (in limba maya insemnand „orasul apelor „) este unul dintre principalele orase care au ramas de la cultura maya si este declarat, din 1987, patrimoniu mondial UNESCO.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum