marți, iulie 16, 2024
Eterna si fascinanta Romanie

Un colt de Romania : Defileul Dunarii

Dupa ce intra in tara noastra ,intre localitatile Moldova Noua si Gura Vaii,Dunarea isi croieste drum printre culmile stancoase ale Carpatilor ,oferind privirii peisaje unice .Pentru ca acestea trebuiau sa poarte un nume s-au numit Defileul Dunarii .Nu exista turist ,care a trecut prin zona, sa nu fie incantat de frumusetea si complexitatea acestei zone.

cazanele Dunarii -harta

Ce e de vazut ?

Cazanele Dunarii sunt alcatuite din Cazanele Mici ,numite asa deoarece in aceasta zona muntii sunt mai apropiati ,iar apa Dunarii „clocoteste” ,dand impresia ca s-ar afla in niste cazane ,si din Cazanele Mari ,unde Dunarea se lateste ,iar apele nu sunt atat de involburate.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pestera Veterani este cunoscuta inca din timpuri stravechi ca sanctuar al lui Zalmoxis . Este o grota de dimensiuni mici ( 87 metri lungime ) .Aici se poate ajunge doar cu barca ,pe Dunare.

pestera veterani

Pestera Ponicova este interesanta nu doar pentru ca reprezinta cea mai mare pestera din Clisura Dunarii ( 1666 metri ) , ci si pentru galeriile fosile ,spectaculoase , ( Galeria Concretionara) .Pestera este sapata in malul stang al Dunarii ,in masivul muntos Ciucarul Mare.Pestera are trei cai de acces – intrarea principala este situata in Cheile Ponicovei ,unde se ajunge din DN 57 , o alta intrare se afla la un nivel superior fata de prima ,dar este greu accesibila ,iar a treia este la nivelul Dunarii si se ajunge numai cu barca.

pestera-ponicova

Tabula Traiana , de 4 metri lungime si 1,75 metri latime , este o placa memoriala romana ,care   comemoreaza finalizarea drumului  militar  roman  al  lui  Traian . Aproape  de  Cazanele   Mici ,amplasata pe partea sarbeasca ,cu fata  spre malul romanesc ,placa are inscriptionat urmatorul text : ” Imparatul Nerva, fiul divinului Nerva ,Nerva Traian ,Augustus , Germanicus , Pontifex Maximus ,investit de patru ori ca Tribun ,Tatal Patriei ,Consul pentru a treia oara , excavand roci din munti si folosind barne de lemn a facut acest pod „. Tabula este fixata in piatra si reprezinta doi delfini plutind si un vultur pe cer .

tabula traiana de la cazanele dunarii

Bustul lui Decebal este o sculptura in stanca ,de 40 de metri inaltime ,care domina peisajul .

bustul lui decebal

Manastirea   Sf.  Ana   este   asezata   pe   coama   Dealului   Mosului , care   domina   orasul   Orsova .Drumul pana la manastire poate fi parcurs cu masina ,dar este de preferat o plimbare pe jos ,pe langa cursul Dunarii ,prin padure .

manastirea sf ana de la cazane

Construirea hidrocentralei de la Portile de Fier I a dus la  demolarea  Manastirii de   Sub   Ape    ( Manastirea Mraconia – ” mraconia” insemnand „loc ascuns” sau „apa intunecata”)  . In 1993 s-a pus piatra de temelie a noii biserici Mraconia.

In rest ,Defileul Dunarii nu mai are nevoie de nici o prezentare.

un colt de romania defileul dunarii

defileul dunarii la cazane

pestera-veterani

Pestera-Veterani-din-Cazanele-Dunarii-Galerie-foto--1347956619-1.456205-[640x480]

cazanele dunarii

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum