sâmbătă, septembrie 7, 2024
Calatorind prin lumeTerra si misterele ei

Etna, cel mai enigmatic vulcan din lume

Pentru multi geologi, Etna continua sa fie cel mai enigmatic vulcan din lume. Cel mai activ dar si cel mai inalt din Europa, Etna arunca lava cu o intensitate nemaivazuta in ultimii ani, iar oamenii de stiinta nu inteleg de ce are loc acest eveniment. 

Vulcanul se inalta la 3340 metri deasupra Pamantului (inaltimea sa fiind controversata datorita distrugerii partiale a conului vulcanic prin eruptiile sale). Numele Etna provine de la cuvantul grecesc „Aitne” care inseamna „a arde”

cel mai enigmatic vulcan EtnaLegende, istorie si asezare

Situat pe insula Sicilia (Italia), in apropiere de orasele Messina si Catania, muntele este pozitionat exact in locul in care se intalneste placa tectonica europeana cu cea africana.

In aceasta zona de frontiera, lava cu o vascozitate redusa urca de la o adancime de 30 km intr-un rezervor magmatic situat la 2 km sub varful muntelui. Inca din perioadele stravechi, oamenii se minunau de fortele capabile sa arunce lava in aer la inaltimi considerabile.

In mitologia greaca si romana, vulcanul Etna era sediul zeului-fierar Hefaistos (Vulcanos) care producea scantei lovind cu ciocanul.

Legenda spune ca filozoful Empedocle ar fi sarit in craterul acestuia acum 2500 de ani. In urma sa nu ar fi ramas decat incaltarile sale de fier, pe care vulcanul le-a „scuipat” ulterior.

Superstitii, mituri, mister, stiinta si, de ce nu, tot mai mult turism, toate sunt legate de enigmaticul si gigantul vulcan, infricosator uneori, dar imposibil de ignorat.cel mai enigmatic vulcan din lume Etna

In prezent, in arealul vulcanului Etna exista circa 400 de cratere vechi care au erupt o singura data si cinci cratere active. Aria de actiune distrugatoare a vulcanului se intinde pe suprafata de 1250 kmp.

Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt foarte populate, deoarece lava adusa de eruptii a creat un sol adecvat pentru cultivarea vitei-de-vie, a pomilor fructiferi si a maslinilor.

Eruptii neobisnuite

 De la inceputul anului 2013, Etna a erupt de 13 ori. La fiecare cateva saptamani, din adancuri se „lanseaza” spre cer, adevarate „fantani de lava”, unele dintre ele depasind in inaltime Turnul Eiffel.

Vulcanologul german Boris Behncke unul dintre sutele de cercetatori care monitorizeaza muntele, din cadrul Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Italia, este uimit de ferocitatea ultimelor explozii.

„In trecut au mai fost evenimente de tip «fantani de lava», dar rareori intr-o asemenea succesiune rapida. In aceasta perioada, cenusa cade la distante mult mai mari decat in mod normal”, afirma expertul.

cel mai enigmatic vulcan din lume - Etna

 Geofizicianul Rolf Schick, un „star” intre vulcanologi, nimeni altul decat cel care incepand cu 1972, folosind senzori seismici, a descoperit ca fluxul de magma al vulcanului Etna are un „puls” asemanator cu ritmul batailor inimii umane, 72 batai pe minut, spune ca „fluxul de magma nu se deplaseaza uniform, ci in puseuri, vibrand ca si cum s-ar afla intr-o pompa hidraulica. Din acest motiv, vulcanul Etna este impredictibil”. 

Pe 26 mai, 2013, dupa cum relateaza site-ul LiveSicili.it, in jurul vulcanului Etna au avut loc trei cutremure fiind resimtite de localitatile din jurul muntelui, indicand o posibila noua eruptie, care, de fapt, a si avut loc.

Etna arunca in aer in fiecare zi aproximativ un milion tone de vapori de apa si peste 50.000 tone de bioxid de carbon.

„Astfel de eruptii violente au mai avut loc cu cateva mii de ani in urma, un exemplu fiind eruptia din anul 122 i.e.n.” declara Behncke, cercetatorul asteptandu-se la o eruptie distructiva pe flancul de est al muntelui, in urmatoarele luni sau, cel mult, in cativa ani.

Dar pe langa lava, Etna furnizeaza si foarte multe date. In curand UNESCO va decide daca acest vulcan va fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial, fiind cel mai studiat vulcan din lume.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum