Liverpool ,patria formatiei Beatles

 Liverpool ,simbolul unei tari de navigatori 

O marturie a rolului urias jucat candva de Liverpool ca oras portuar este faptul ca , in anii ’30 ai secolului al XX-lea ,aici traiau peste 800.000 de locuitori ,de doua ori mai multi decat in prezent . De atunci se inregistreaza insa un proces de scadere a populatiei , desi portul are in continuare o mare importanta. In afara de port si de clubul local de fotbal ,Liverpool este asociat cel mai adesea cu formatia The Beatles care s-a format aici in anul 1960 .Merita facuta o vizita pe strada Mathew ,unde cladirea din caramida rosie de la numarul 10 adaposteste intrarea modesta in „The Cavern Club” ,deasupra careia atarna inscriptia :”Where it all began ” ( „Unde a inceput totul „) .

liverpool ,patria formatiei Beatles

Liverpool ,orasul progresului

Liverpool isi datoreaza inflorirea , al carei apogeu a fost inregistrat la granita dintre secolele al XIX -lea si al XX-lea ,portului local ,principalul punct in care se desfasura transbordarea marfurilor purtate pe calea apei in intregul imperiu britanic .Portul din Liverpool a avut o importanta si mai mare pentru transportul de pasageri .Dupa cei patru ani de foamete cauzati de recoltele ratate de cartofi ,in aniii ’40 si secolului al XIX-lea ,in Irlanda a izbucnit o revolta in masa ,dupa care populatia a inceput sa paraseasca tara. Emigrantii visau sa isi caute norocul in Lumea Noua ,dar unii au imigrat si spre Liverpool .

liverpool ,patria emigrantilor irlandezi

Acele vremuri sunt prezentate in mod minunat de expozitiile Muzeului Maritim de pe Docul Albert ( inchis in anul 1972 ) . In magaziile transformate ale portului de pe estuatul fluviului Mersey ,vizitatorii pot intrepinde chiar si  calatorii virtuale peste Atlantic si isi pot cauta ,cu ajutorul computerelor ,propii stramosi printre emigranti . In afara de Muzeul Maritim , pe doc mai exista restaurante si cafenele( barurile din Liverpool sunt considerate cele mai grozave din Anglia ) ,Muzeul Beatles si o filiala locala a Galeriei Tate din Londra . Mai departe spre nord se ridica cea mai cunoscuta cladire din Liverpool : Royal Liver Building .Acoperisul sau este incununat de doua simboluri ale orasului : ” the Liver birds „. Aceste statui reprezinta niste pasari ,care arata de parca ar fi aterizat pe turnurile edificiului construit in 1911.

the liver birds

Liverpool ,patria formatiei Beatles

Liverpool este situat la granita dintre nordul si centrul Angliei .Acest oras , al saptelea ca marime din Regatul Unit al Marii Britanii , se intinde pe ambele maluri ale estuatului fluviului Mersey ,in apropiere de Marea Irlandei .Legatura dintre cele doua tarmuri este asigurata de tunelul subacvatic Queensway si de liniile de feribot aflate inca in functiune .

beutifull liverpool

Una dintre intrarile in tunel este situata in apropiere de Town Hall , in cladirea primariei ,construita in secolul al XVIII-lea , a carei cupola masiva domina centrul in stil clasic al orasului Liverpool , in apropiere de strada Castle .Orasul industrial a finantat , in secolul al XX-lea , construirea a nu mai putin de doua catedrale ,ceea ce constituie un eveniment la scara mondiala .Piatra de temelie a catedralei anglicane a fost asezata de Edward al VII-lea ( fiul reginei Victoria ) inca din anul 1904 ,dar acest locas de cult ( primul din Anglia si al cincilea din lume ca marime ) a fost terminat abia in 1978 .Prin comparatie , construirea catedralei romano-catolice Christ  the King ( aici atmosfera din interior se schimba in functie de lumina care patrunde prin sticla colorata a cupolei )  s-a incheiat in timp fulgerator : ea a fost sfintita in anul 1967 ,la 35 de ani dupa demararea lucrarilor .

liverpool

Intre cele doua catedrale se gaseste universitatea in care ( mai exact la facultatea de profil umanist) au studiat doi dintre cei patru cei mai vestiti cetateni ai orasului : John Lennon si Paul McCartney,membrii fondatori ai formatiei The Beatles ( grupul rock cu  cele mai mari succese inregistrate si cu cea mai puternica influenta asupra dezvoltarii muzicii usoare ) .De la aparitiile timpurii din Liverpool si din Star Club in Hamburg ,de la primul single de succes intitulat ” She loves you ” .de la filmele ” Help” si ” Submarinul galben ” pana la despartirea lui George ,Paul , Ringo si John care a survenit in anul 1970 ,cei patru baieti din orasul muncitoresc au scos, unul dupa altul , numai albume de succes.

Liverpool_Pier_Head

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: