miercuri, iulie 24, 2024
Mituri si mitologii

Samhain-originea sarbatorii Halloween

Pentru ca in aceasta noapte este Halloween si multa lume isi imagineaza ca este o sarbatoare pur americana, mediatizata, ce-i drept, excesiv, vom vedea, pe scurt, de unde provine.

samhain originea sarbatorii de halloween

Sarbatoarea Halloween isi are originile in sarbatoarea celtica a recoltei, Samhain, care celebra ultima recolta din an, marcand sfarsitul sezonului fertil.

De Samhain se faceau pregatiri pentru iarna ce avea sa vina. Se aprindeau focuri. Neopaganii de azi spun ca Samhain este „Anul Nou pagan „, dar celtii nu-l considerau astfel.

Ei credeau ca de Samhain se deschid portile dintre lumea noastra si cea a spiritelor care veneau pe pamant mai degraba acum decat in orice alta zi a anului. Pentru a se feri de strigoii ce bantuiau lumea, oamenii purtau masti. Se puneau ofrande de mancare la usi, pentru spiritele care ar fi trecut pe acolo.

Cand crestinismul s-a raspandit printre celti, prin secolul VIII d.Hr., Biserica a stabilit pe 1 noiembrie o sarbatoare in cinstea sfintilor, numita Ziua Tuturor Sfintilor („All Hallow’s Day „). Noaptea dinaintea ei (noaptea de Samhain) se numea Ajunul lui All Hallow („All Hallow’s Eve”). Sarbatoarea s-a modificat relativ putin cu timpul, dar numele i-a ramas.

samhain -originea sarbatorii halloween

Obiceiul scobirii dovlecilor 

Scobirea napilor sau a tartacutelor si punerea de lumanari in ele era un obicei raspandit de Halloween. Abia cand sarbatoarea a ajuns in America au inceput sa fie folositi dovlecii.

Motivele initiale ale acestei practici nu sunt foarte clare. Lumanarile si chipurile scobite aveau poate rolul de a speria spiritele care bantuiau  pe pamant la acea vreme.

Puteau simboliza si capul regelui galez Bran cel Binecuvantat, care ceruse sa-i fie taiat capul si sa-i fie pus cu fata spre Franta, pentru a apara de invadatori pamanturile celtilor.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum