Surasul Giocondei sau surasul lui Da Vinci?

O echipa de cercetatori germani este de parere ca a descoperit identitatea celebrului model al lui Leonardo da Vinci, asta dupa cercetari îndelungate ale unei enigme de secole.

Academicienii de la Universitatea din Heidelberg sunt convinsi ca au rezolvat enigma, veche de secole, care se afla în spatele identitatii Mona Lisei, celebrul portret al lui Leonardo da Vinci, expus la muzeul Luvru din Paris. Asta dupa ce, pe acest subiect au existat nenumarate versiuni.

surasul giocondei sau surasul lui da   vinci

 Cercetatorii de la Heidelberg arata ca notitele consemnate, în octombrie 1503, de un cunoscut al pictorului si angajat al primariei din Florenta, Agostino Vespucci pe marginea unei carti, confirma odata pentru totdeauna ca Lisa del Giocondo este modelul ales pentru unul din portretele cele mai populare din lume.

Multi istorici au evidentiat posibilitatea ca femeia surâzatoare din portret sa fie amanta lui Da Vinci, mama lui sau chiar pictorul însusi.

Studiul cercetatorilor germani confirma însa ipoteza cea mai acceptata pâna acum, care arata ca pentru modelul tabloului sau, Leonardo a ales-o pe Lisa Gherardini, sotia puternicului negutator din Florenta, Francesco del Giocondo.

 Descoperirea facuta acum doi ani de doctorul Armin Schlechter, un expert în manuscrise, înlatura „orice îndoiala” privind identitatea Mona Lisei si clarifica „putinele dovezi” puse la dispozitie de documentele secolului al XVI-lea care lasau loc la multe posibilitati de interpretare, se arata în comunicatul emis de Universitatea germana.

În notitele pe care Vespucci le-a facut pe marginea cartii sale asupra oratorului roman Cicero, el îl compara pe Leonardo cu artistul din Grecia antica Apeles, amintind ca pictorul florentin putea realiza trei tablouri în acelasi timp, dintre care unul era „La Gioconda”, care înseamna fericita sau vesela, pe lânga faptul ca era chiar numele de maritis al femeii alese drept model de pictor.

 Expertii datasera deja tabloul din acea epoca, dar acum asigura ca descoperirea de la Heidelberg presupune un mare pas înainte si ca este prima mentiune oficiala care face referire la nevasta negutatorului florentin.

Istoricul de arta de la Universitatea din Leipzig, Frank Zoellner, a declarat ca nu exista niciun motiv sa persiste îndoieli privind existenta unei alte femei si ca toate cele scrise privind enigma din spatele identitatii modelului lui Leonardo „sunt nenecesare”.

 Comunicatul bibliotecii Universitatii din Heidelberg arata ca prima identitate a Mona Lisei a fost propusa de Giorgio Vasari, un functionar italian, în jurul anului 1550, desi existau îndoieli privind fiabilitatea acestui personaj, care facuse aceasta afirmatie la jumatate de secol dupa pictarea tabloului.

Desi descoperirea fusese publicata în catalogul bibliotecii la putin timp dupa ce avusese loc, nu i s-a acordat atentie decât dupa ce un jurnalist a avut grija sa o consemneze. Asadar, dincolo de certitudini, surâsul ramâne la fel de misterios chiar si dupa secole…