vineri, iulie 19, 2024
Calatorind prin lume

Zambia,tara saraca a aurului rosu

Zambia ,o colonie exploatata la maxim 

Zambia ( 752.614 kilometri patrati , 11.030 .000 locuitori ,speranta medie de viata fiind de 34 de ani )   ramane o tara saraca cu toate consecintele pe care aceasta situatie le atrage : coruptia , dependenta economiei de exploatarea materiilor prime ,lipsa fortei de munca calificate, bolile si asistenta medicala deficitara .Dar au aparut semnale  care   indica   o    ameliorare   a   situatiei :privatizarea multor mine de cupru a eliberat bugetul statului de o povara uriasa reprezentata de productia anterior nerentabila ( intre anii 2003-2004 au crescut si preturile acestei materii prime pe piata mondiala ). In plus , a crescut productia de porumb ,ajutorul din strainatate este utilizat mai eficient ,iar politica monetara mai judicioasa din ultima vreme a generat o scadere a inflatiei .

Zambia ,tara saraca a aurului rosu

Dincolo de toate acestea tara poate oferi mai mult amatorilor de natura si de peisaje spectaculoase: cascada Victoria ,probabil cea mai frumoasa din lume , avand 108 metri inaltime ,numeroase parcuri nationale ,care ocrotesc animalele din zona, si o istorie plina de traditii ancestrale …

peisaj din Zambia

O colonie aflata la discretia marilor puteri 

Istoria Zambiei ,stat al carui nume se trage de la fluviul Zambezi ,consta dintr-o suita de neglijente .Inca din epoca coloniala ,accentul a fost pus aici pe exploatarea cuprului , in timp ce alte surse potentiale de venituri au fost trecute cu vederea . In 1891 ,regiunea cuprinsa intre lacurile Tanganyika si Kariba a intrat in sfera de influenta a Imperiului britanic datorita eforturilor lui Cecil Rhodes ( rprim-ministru britanic) ,care a dat numele Rhodesiei ( in prezent statele Zimbabwe si Zambia ) .Adevaratul propietar al acestor terenuri a devenit insa compania British South Africa Company ( BSAC )  ,care   se    ocupa  cu  exploatarea    cuprului .    In    1911 ,terenurile de la nord de Zambezi au fost unite pentru a forma protectoratul britanic Rhodesia de Nord ,proclamat colonie britanica in 1924.

cecil rhodes

In 1953 ,englezii au inclus Rhodesia de Nord ( Zambia ) ,Rhodesia de Sud ( Zimbabwe ) si Nyassaland ( Malawi) in Federatia Rhodesia-Nyassaland .In 1963 ,federatia a fost dizolvata . In anul urmator , a fost proclamata Republica Zambia independenta. Pana in 1991 ,presedintele tarii a ramas Kenneth Kaunda ,iar dupa alegeri ,puterea a fost preluata de presedintele Frederick Chiluba,care , in anul 2001 ,a fost impiedicat sa modifice constitutia in   folos   propiu .In anul 2003 ,Chiluba a fost adus in fata tribunalului sub acuzatia ca si-ar fi insusit peste 40.000.000 de dolari .Alegerile prezidentiale din anul 2001 l-au adus la putere pe Levy Patrick Mwanawasa  ,candidatul Miscarii pentru o Democratie Plupartita.

Lusaka ,capitala Zambiei

Dependenta de cupru

Este un lucru general cunoscut ca exista indeletniciri mai placute decat munca in subteran : in Zambia aceasta este insa un adevarat infern .In minele de cupru din Kitwe-Nkana din nordul tarii, minerii , asigurati numai cu ajutorul unor franghii subtiri ,coboara in adancuri ,unde, cu ajutorul unor burghie rudimentare ,smulg din stanca „aurul rosu” mult ravnit .  La   randul   lor ,camioanele uzate si vagonetele seamana mai mult cu niste exponate de muzeu ,decat cu  un parc de masini modern .

Zambia tara saraca a aurului rosu

Zambia este dependente de cupru si de cursul acestuia pe pietele mondiale.Cu exceptia unei ameliorari ,de scurta durata ,a situatiei ,la sfarsitul anilor ’80 ,pretul acestei materii prime se mentine la niveluri scazute .Acest fapt are, din pacate, consecinte dezastruoase pentru acest stat ,al cincilea producator de cupru de pe glob .Deocamdata ,90% din devizele obtinute de Zambia provin din exportul de cupru ,zinc, beriliu , mangan si cobalt .Agricultura ramane in umbra industriei  miniere .Situatia este agravata de faptul ca rezervele de cupru se micsoreaza permanent .O parte din vina ii revine Fondului Monetar International ,care a continuat sa acorde Zambiei credite noi, facilitand astfel ingroparea unor sume uriase de bani in industria miniera nerentabila.

Imaginile cu aceasta tara demonstreaza ca are si altceva de oferit ,in afara de industria miniera…

saraca tara bogata -Zambia

f32e5aa8b0d3bb9f52f72e8dad7105e1_large

victoria-falls-zambia-griffiths_26019_990x742

Zambia_Main

zambia1_1240615i

zambia-odyssey

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum