joi, aprilie 18, 2024
Calatorind prin lume

Honshu, insula „biciuita” de natura

Honshu (231.000 de km ² si 103.152.000 de locuitori) este cea mai mare si mai importanta insula a Japoniei.

Aici traiesc peste 80% dintre locuitorii tarii, iar din regiunea numita Nippon Megalopolis, care ocupa toata partea sudica a insulei, provine cea mai mare parte a productiei industriale japoneze.

Honshu se imparte in trei mari zone economice: Keihin cu Tokyo si Yokohama, Hanshin cu Kobe si Osaka, precum si Chukyo cu Nagoya.

Locuitorii insulei traiesc mai ales in orase (85%). Aceasta concentratie imensa a populatiei urbane explica cum este posibil ca nu mai putin de 65% din suprafata insulei sa fie acoperita de paduri (de peste doua ori mai mult decat in Romania)

honshuDupa explozia bombei atomice 

Pe cand, pe fronturile europene, cel de al Doilea Razboi Mondial se apropia de sfarsit, luptele din Pacific tocmai intrasera intr-o faza decisiva.

In luna mai a anului 1945, americanii au inceput bombardarea sustinuta a oraselor japoneze.

La 16 iulie 1945, un grup de cercetatori din Statele Unite au efectuat in desertul din statul New Mexico un test nuclear incununat de succes.

La inceputul lunii august, presedintele american Harry S. Truman a dat ordin ca noua si infricosatoarea arma sa fie folosita.

In dimineata zilei de 6 august, prima bomba atomica din lume a explodat la Hiroshima, in sudul Insulei Honshu. O arie de 10 km ² a fost complet distrusa, 70.000 de persoane si-au pierdut viata pe loc, iar in timp si-au pierdut viata, ca urmare a exploziei, aproximativ 60.000 de persoane afectate de poluarea radioactiva. Alti 100.000 de oameni au fost raniti sau au ramas invalizi.

hiroshimaLansand bomba atomica asupra Hiroshimei, iar trei zile mai tarziu asupra orasului Nagasaki, Statele Unite si-au atins scopul: Japonia a capitulat.

Pretul acestui succes a fost insa cutremurator de mare.

S-a crezut la inceput ca orasul va ramane nepopulat timp de cateva decenii sau poate chiar secole. Este adevarat ca prognozele cele mai intunecate nu s-au adeverit, iar 50 de ani mai tarziu la Hiroshima locuiau deja peste 1.000.000 de oameni, dar amintirea evenimentelor de cosmar este pastrata cu grija acum si pentru totdeauna.

In 1955, pe locul in care a explodat bomba, cunoscutul arhitect japonez Kenzo Tange a ridicat Parcul Memorial al Pacii. Ca un avertisment, in fiecare an la 6 august, in parc se desfasoara o ceremonie care comemoreaza tragedia din 1945 si care este acompaniata de bataile vestitului Clopot al Pacii.

Honshu, insula „biciuita” de natura 

Cu greu poate fi gasita in lume o regiune care sa depinda in asa masura de bunul plac al fortelor naturii ca Insula Honshu cea dens populata.

Dintre cele patru insule principale ale arhipelagului japonez cea mai mare este Insula Honshu, situata in centrul acestuia, cu o suprafata putin mai mica decat teritoriul Marii Britanii.

Aici traiesc peste 90.000.000 de locuitori, adica peste 80% din numarul total al japonezilor.

Honshu este una dintre cele mai populate zone ale lumii. Doua regiuni urbane ocupa locul fruntas in acest sens: Kyoto-Osaka-Kobe si Tokyo-Yokohama. honshu ,insula biciuita de naturaAici inghesuiala este atat de mare, incat orasele se mai pot dezvolta numai pe verticala. Consecinta lipsei de spatiu din capitala Japoniei o constituie preturile astronomice ale terenurilor, nemaintalnite in niciun colt al globului.

Metropolele de tipul orasului Tokyo nu se mai pot extinde din motive foarte prozaice: acest lucru este facut imposibil de muntii inalti de pana la 3800 de metri care le inconjoara.

La fel ca celelalte insule ale Japoniei, Honshu este de origine vulcanica.

Intregul arhipelag a luat nastere in urma ciocnirii a doua placi tectonice. Afirmatia conform careia locuitorii din Honshu traiesc deasupra unui butoi cu pulbere nu este departe de adevar. Multi dintre vulcanii din zona sunt inca activi, iar situarea insulei la punctul de contact al placilor tectonice face ca zilnic aici sa fie inregistrate in medie trei cutremure de pamant.

Majoritatea acestora sunt inofensive, dar adeseori se ajunge la catastrofe (1995 si 2011 sunt ultimele catastrofe majore).

O problema in plus o constituie faptul ca asupra sudului insulei Honshu se abat taifunuri atat de puternice, incat apa inunda suprafete foarte mari.

Cu toate acestea japonezii privesc viata cu mult calm si optimism…

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum