joi, decembrie 7, 2023
Sacrul si profanul

Locurile sacre din America de Nord

Locurile sacre ale indienilor nord-americani 

Multe triburi nord-americane considerau ca unele locuri sunt sacre .Oamenii se socoteau pazitorii si protectorii acestor locuri ,de aceea , tabuuri   puternice   interziceau   accesul   la   ele .Fiecare trib avea o anumita conceptie despre locurile sacre , dar exista si multe asemanari . Locurile sacre pot fi trasaturi remarcabile ale peisajului ,dupa cum pot fi sacre daca tribul crede ca sunt locuite sau atinse de spirite .In general ,tribul atribuie originea stramosilor lor unui loc sacru ,precum un munte sau un deal mai mare .

Venus-Luceafarul

Miturile anumitor triburi vorbesc despre spirite animale sau zei care prefac oamenii in stane de piatra ;zonele stancoase amintesc de aceste evenimente .Se spune ca luptele dintre capeteniile mitice ori spiritele  mitice erau uneori atat de inversunate ,incat spintecau dealurile ,ridicau muntii sau creau lacuri si   rauri .Peisajul era considerat adesea trupul transformat al unui monstru ,ucis de un erou mitic .

Iata doar cateva din aceste locuri considerate sacre …

Colina in forma de sarpe din Ohio

Colina in forma de sarpe din Ohio este un mister insolvabil pentru arheologi ( am avut ocazia sa vorbim despre ea ,cand am vorbit despre indienii Anasazi – vezi https://www.mixdecultura.ro/2013/06/indienii-anasazi-si-extraterestrii/ ) .Colina impresionanta ,lunga de 417 metri ,are forma unui sarpe care se taraste usor si cu coada incolacita de trei ori .Gura deschisa a sarpelui e indreptata spre o adancitura ovala , descrisa de obicei ca un ou .Straturile de lemn ars gasite aici sugereaza ca era un loc ceremonial .Desi exista multe teorii ,se crede ca sarpele a fost facut de triburile din cultura Adena ,sau „constructorii de movile ” ( din 1000 i.Hr pana in 1200 d.Hr.) .

locuri sacre din america de nord

Lacul craterului din Oregon

Lacul Craterului de pe muntele Mazama ,din Oregon  , s-a format aporximativ in 5677 i.Hr. ,cand varful vulcanic al muntelui s-a prabusit ,fiind apoi umplut cu apa izvoarelor .Tribul klamath,care traieste in zona , considera ca stramosii lor au fost martorii la aparitia lacului .Ei atribuie evenimentul unei lupte crancene intre Llao si Skell ,   doua    capetenii    mitice klamath .Lupta lor s-a sfarsit cu distrugerea casei lui Llao de pe muntele Mazama ,numita si lumea de dincolo ,de catre Skell ,care a preschimbat-o in Lacul Craterului . Tribul considera sacru lacul si tinerii erau trimisi acolo   pentru    cautarea viziunii ,care implica post si coborarea ,plina de primejdii ,in izvoarele vulcanice din jurul lacului .

Aerial View of Crater Lake in Katmai National Park and Preserve

Dealurile Negre 

Dealurile Negre – Black Hills sunt un mic lant muntos ,din Dakota pana in Wyoming .Numele vine de la termenul sioux lakota Paha Sapa ,”dealuri negre” ,numite asa caci copacii de pe ele le fac sa para negre .Lakota credeau ca acesti munti sunt centrul Universului ,deci sacri . Insa in trecut au aparut unele controverse privitoare la aceasta idee ,caci lakota au ajund aici in secolul XVIII ,alungand alte triburi din zona .

locurile sacre din america de nord

Mult timp a existat un litigiu intre guvernul Statelor Unite si triburile lakota ,care s-a terminat la Curtea Suprema a SUA ,pe 23 iulie 1980 ,cand Curtea a decis ca Dealurile Negre au fost luate in mod ilegal de la tribul lakota si a oferit o despagubire .Cu toate acestea ,lakota au refuzat intelegerea si continua sa lupte pentru teritoriul lor sacru .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d