miercuri, octombrie 4, 2023
Mituri si mitologii

Miturile creatiei din America de Nord

Miturile despre creatie ale triburilor nord-americane sunt foarte variate ,in functie de trib ,de regiunea geografica si de persoana care povesteste .Dar exista cateva teme generale ,care se intalnesc in multe povestiri .

Universul de dinaintea creatiei e de obicei conceput ca o lume intunecata ,pustie, de ape nesfarsite .Apoi un zeu creator se misca in intuneric si face soarele ,pamantul si animalele    sau ,in unele cazuri , creaza alt zeu care face aceste lucruri in locul lui .In majoritatea traditiilor ,zeul creator face lumea in aceeasi ordine :intai cerul ,apoi pamantul si infernul .

Zeul creator e reprezentat uneori ca un spirit invizibil ,un spirit cu atribute umane ori ca un spirit animal .El sau ea e si parintele sau creatorul spiritelor mai marunte ale tribului si fie face el ( sau ea ) oamenii,fie le ordona spiritelor marunte sa creeze omenirea.

Indienii Hopi si aparitia celei de a patra lumi 

Indienii hopi din sud-vestul SUA au multe mituri ale creatiei .Intr-unul ,Tawa ,spiritul    soarelui ,a creat lumea din tokpella ,vidul nesfarsit .In altul ,lumea a fost facuta de doua spirite ,numite Femeia  cu Suflet Tare din Rasarit si Femeia cu Suflet Tare din Apus ,iar Tawa le privea .In alt mit ,Tawa a creat cerul si spiritul ploii ,numit Sotuqnangu ( papusa kachina a indienilor hopi ,reprezentand spiritul tunetului ) , care a creat-o pe Bunica Paianjen ,iar aceasta a facut lumea .

miturile creatiei din America de Nord

Indienii hopi credeau si ca traiesc in a patra lume .Fiecare dintre cele anterioare fusese distrusa cand oamenii s-au dedat la vicii si la lucruri rele .De fiecare data ,un spirit ii cruta doar pe cei virtuosi ,ducandu-i in lumea urmatoare.

Seminolii -marea scoica de pe munte 

Seminolii din Florida actuala si din sud-estul Americii de Nord credeau ca, la inceput ,Bunicul Spirit ,creatorul lumii , a facut mai intai animalele si le-a inchis intr-o scoica uriasa ,pana a terminat de facut lumea .Cand a terminat a pus scoica pe un munte si le-a spus animalelor sa astepte pana crapa cochilia .

A trecut mult timp ,dar scoica n-a crapat .A stat atat de mult pe munte incat din ea a crescut un copac .O radacina a copacului a spart cochilia .Primul animal care a iesit a fost pantera ,urmata de pasari ,de urs , de cerb , de sarpe ,de broasca si de vidra.Apoi animalele s-au dus la locurile lor din noua lume .

Femeia visatoare din cer a irochezilor  
mituri ale creatiei din america latina

Irochezii din nord-est credeau ca la inceput nu exista pamant ,ci doar o mare nesfarsita si pustie .Deasupra ,in cer, traia tribul din ceruri .O femeie din trib era cunoscuta   pentru visele ei .Intr-o noapte ,ea a avut un cosmar despre copacul magic care lumina cerul ,caci soarele nu exista .La  cererea ei ,tribul a sapat la radacina copacului ,dar acesta a cazut in groapa facuta in cer. Furiosi ca au pierdut copacul ,oamenii din trib au impins-o prin gaura pe femeie ,dar un soim a prins-o .Cum nu avea pe ce sa stea ,pasarile si animalele au pus pamant pe carapacea unei testoase ,pana cand movila s-a marit si astfel s-a facut pamantul .

Haosul primordial incepuse sa prinda forma ….

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: