Ce sunt Protocoalele Inteleptilor Sionului?

Protocoalele Inteleptilor Sionului este un document care a fost prezentat, cu argumente tot mai subrede, inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, drept dovada a planurilor evreilor de a cuceri lumea.

Se presupune ca aceste Protocoale reprezinta procese-verbale redactate cu ocazia unei intalniri a liderilor evrei la Congresul Sionist inaugural din Basel, Elvetia, din 1897.

ce sunt protocoalele inteleptilor sionului

Dupa cum se afirma, acest manifest de manipulare si opresiune cuprinde instructiuni despre cum pot fi folosite finantele, razboiul si religia ca instrumente de control, precum si in legatura cu tehnici de spalare a creierului, abuzuri de autoritate si arestari ale oponentilor. Protocoalele sunt prezentate de unii drept dovada a unui complot al evreilor de a-si impune stapanirea asupra lumii sub forma unei autocratii.

Insa  autenticitatea acestor  Protocoale   ale Inteleptilor Sionului   este   aprig   contestata. Multi cred ca este un fals antisemit copiat dupa o satira machiavelica de la mijlocul secolului al XIX-lea, despre ambitiile imperialiste ale lui Napoleon al III-lea. Conform acestei teorii, numele primului presedinte al Republicii Franceze a fost pur si simplu inlocuit cu iudaismul.

Prima aparitie a acestor documente a fost inregistrata in Rusia, la inceputul secolului XX. Tot acolo a fost publicata in cursul urmatorului deceniu, in diverse formate. Aceasta cercetare stabileste o legatura intre aparitia documentelor si convingerea tot mai raspandita ca evreii se aflau in spatele suferintelor pe plan intern si extern ale tarii, fiind responsabili, in special, de pierderea razboiului ruso-japonez din 1905.

Faptul ca versiunile in limba engleza ale Protocoalelor au ajuns sa fie publicate tot mai frecvent in SUA si Europa in anii ’20 si ’30 da consistenta ideii ca documentul era o farsa rasista. Cum Europa se straduia sa-si revina dupa Primul Razboi Mondial, iar economiile de pe ambele tarmuri ale Oceanului Atlantic erau din ce in ce mai instabile, responsabilitatea pentru criza economica a fost aruncata de unii pe umerii populatiei evreiesti.

sionisimul
Sionism

Sa fi fost Protocoalele Inteleptilor Sionului o ocazie pentru masele marginalizate de a-si defula mania si frustrarea? E relevant de observat ca documentul a fost utilizat de Hitler si, ulterior, de catre partidul nazist, pentru a justifica persecutia evreilor, initial in Germania, iar apoi, in cele din urma, in intreaga Europa. 

Faptul ca doctrina de baza a acestor presupuse Protocoale a fost descoperita in documente legate de pretinsele comploturi ale Ordinului Illuminati (vezi si https://www.mixdecultura.ro/2013/12/ordinul-illuminati-si-noua-ordine-mondiala-adevar-sau-teorie-conspirationista/), francmasonilor sau chiar extraterestrilor vine sa arunce si mai multe indoieli asupra autenticitatii lor. Cu toate acestea, unii inca mai cred ca Protocoalele Inteleptilor Sionului sunt un plan care detaliaza complotul evreilor si dorinta lor  de a-si impune dominatia asupra lumii…

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: