Katmandu ,capitala Nepalului , orasul cu peste 1000 de temple
Situata la 1300 metri altitudine, intr-o vale ingusta, capitala Nepalului, Katmandu, este inconjurata de varfurile inghetate ale muntilor Himalaya( vezi si https://www.mixdecultura.ro/2013/01/himalaya/). Cu 10000 de ani in urma aici era un lac, ale carui ape au strapuns dintr-o data defileul Chobar scurgandu-se spre sud. Oamenii de stiinta spun ca totul s-a intamplat din cauza unui cutremur, dar populatia newar crede cu putere ca semizeul Manjushri a despicat muntele cu spada sa de lumina.
Dimineata cand ceata alba invaluie totul fara a reusi sa inabuse sunetele gongurilor si mirosurile de lemn ars, aceiasi oameni newar sunt coplesiti de bucurie, convinsi ca ceata aduce purificare spirituala, ca indeparteaza gandurile rele si pacatele. Atmosfera ireala a diminetilor din Katmandu este degajata si de multimea templelor si statuilor de zeitati din oras.
Numele acestuia insemnand „casa de lemn” dateaza, dupa cat se pare, din secolul al VIII-lea. In perioada respectiva, cateva sate de pe drumul caravanelor care unea Tibetul de India s-au unit, calugarii aducand fiecare o alta religie.
A fost la inceput budismul, apoi hinduismul si apoi lamaismul tibetan. Pentru regii newar s-au construit o multime de temple, perioada cea mai rodnica in acest sens fiind cuprinsa intre secolele XVI-XVIII. Dintre acestea zeci de altare au fost ridicate in timpul regelui Pratapa Malla (1641-1674).
Centru de pelerinaj, intemeiat in anul 723 sub numele Kantipur, a primit actuala denumire in 1593. Dupa unificarea statului nepalez, Katmandu a devenit capitala, mentinandu-si acest statut din 1761. Capitala are Universitate, fabrici, muzee, dar farmecul sau il constituie orasul vechi, presarat de temple si magazine mici cu obiecte specifice tarii, cu strazi inguste, unde vacile sfinte se plimba nestingherite printre oameni. Templele hinduiste, cu acoperisul in trei trepte, alterneaza cu pagodele budiste si cu pavilioane impodobite cu imagini ale zeitatilor sau masti ale demonilor.
Piata Durbar este un loc de referinta in orasul vechi. Aici se ridica palatul regal construit in secolul al XVI-lea. Inaltat pe doua nivele, cu imense sali splendid impodobite, palatul a fost inchinat regelui-maimuta Hanuman. Credinciosii ii adreseaza rugaciuni si ii aduc ofrande, considerand ca zeul ii protejeaza impotriva bolilor. Tot aici se inchina si zeului cu cap de elefant, Ganesh, care aduce intelepciune si bogatie.
In curtea interioara, in care se patrunde printr-o poarta de aur, erau incoronati regii Nepalului. In apropiere se afla o alta curte interioara, in care se aduc ofrande zeitei-mame, Durga. Ofrandele pot fi bivoli, tapi si cocosi, toate menite a o imbuna.
Pe acoperisul unui templu tantric, inchinat zeului Krishna, poate fi vazuta imaginea de piatra a unui cuplu facand dragoste. Se spune ca imaginea respectiva are scopul de a o indeparta pe zeita-fecioara Jaganath, patroana trasnetelor, care, socata de cele vazute, uita sa loveasca templul. Exista in oras si o manastire tibetana, Bonpo, in care calugari si credinciosi asteapta sosirea Paradisului pe Pamant, care ar dura 18000 de ani.
Credinciosii newar, se roaga la o haina pazita strasnic, despre care se spune ca zeul-sarpe a furat-o de la un demon si protejeaza impotriva furtunilor, iar altii venereaza o statuie uriasa a lui Kal, zeul adevarului, care ii pedepseste pe cei ce mint. Un oras plin de mister si de poezie, in care credintele pasesc alaturi si se influenteaza reciproc.