Alimente miracol: nautul

Nautul, un aliment miracol cunoscut inca din Antichitate 

Desi în trecut era recunoscut ca fiind un produs utilizat de clasele sarace din Egipt, Atena si Roma, multi dintre nobilii vremurilor savurau totusi, din când în când cu mare placere, o mâncare delicioasa de naut.

Astazi, nautul este foarte apreciat în India si în tarile musulmane, dar si în Italia (în special Sicilia) si Spania. În Europa, aceasta leguminoasa a devenit apreciata datorita deschiderii europenilor catre experientele culinare exotice si, în acelasi timp, din dorinta de a gasi o alternativa la proteinele din carne.

alimente miracol nautul

Nautul este o sursa excelenta de fibre, vitaminele B6 si B9, acid folic, mangan, proteine si minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru si zinc.

Extrem de gustos si cu un continut bogat de proteine, nautul poate înlocui cu succes carnea.

Protejeaza inima si regleaza glicemia

Studiile efectuate în Statele Unite arata ca o dieta bogata în naut poate preveni bolile de inima. Prin continutul bogat de fibre, consumul de naut scade nivelul colesterolului „rau” din sânge, care duce la aparitia bolilor cardiovasculare.

Cura cu naut este ideala pentru persoanele care sufera de diabet, deoarece previne cresterea rapida a nivelului de zahar în sânge imediat dupa masa.

Boabele de naut se pot consuma fie ca atare, fie în salate. În cazul în care nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate în apa, sa se înmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine înainte de a le pregati, la foc mic.

Cele mai cunoscute preparate culinare pe baza de naut sunt cele arabe: humus sau falafel (piure de naut prajit).

În diferite colturi ale lumii, faina de naut se foloseste pentru produse de panificatie: în Italia, se obtin din ea asa-numitele panelli, la Marsilia – panisse, în India – Besan Puda, în timp ce în Iran si Afganistan faina de naut este folosita la prepararea biscuitilor.

Previne cancerul de colon

Nautul este ideal pentru îmbunatatirea digestiei, ajuta intestinele sa-si mareasca volumul, prevenind în acest fel constipatia si aparitia altor afectiuni mai grave, precum cancerul de colon.

Fierul din compozitia nautului ofera organismului energia de care are nevoie, iar magneziul ajuta la producerea unor enzime cu efect antioxidant, care încetineste procesul de îmbatrânire. 

Combate anemia

Vitaminele din gama B, fierul si acidul folic care se regasesc în componenta nautului sunt deosebit de bune pentru tratarea formelor usoare si moderate de anemie, dar si pentru prevenirea acesteia.

Distruge parazitii intestinali

Decoctul de naut, preparat din trei lingurite cu naut boabe, care se fierb timp de zece minute în 300 de ml de apa, este un remediu-minune pentru combaterea parazitilor intestinali de orice natura. Tratamentul cu doua cani cu decoct pe zi trebuie urmat timp de o saptamâna.

Îmbunatateste somnul

Vitamina B6, ce se gaseste din plin în compozitia nautului, este importanta pentru productia de serotonina, necesara pentru un somn odihnitor. Îl puteti consuma fiert, alaturi de alte legume, înainte de culcare. Pentru un somn bun puteti mânca si humus, care este pregatit din naut fiert.alimente miracol -nautul

Scade pofta de mâncare

Fiind un aliment cu un procent mic de grasimi si un continut bogat de fibre, nautul este recomandat persoanelor care doresc sa-si tina sub control greutatea, dar si celor care doresc sa slabeasca.

100 de grame de naut fiert are foarte putine calorii, 163, mai putine decât 100 de grame de piept de pui gatit fara piele. Nautul este foarte satios si scade pofta de mâncare, iar o ceasca de naut asigura 50% din necesarul zilnic de fibre. Este ideal si pentru vegetarieni, deoarece înlocuieste cu succes carnea.

Unguentul face minuni în vitiligo

Cercetatorii indieni au ajuns la concluzia ca nautul ar putea sta la baza unui tratament pentru milioanele de bolnavi de vitiligo din întreaga lume. Studiul a relevat ca aplicarea unui unguent cu naut pe zonele depigmentate poate trata eficient boala, ajutând la repigmentarea pielii si controlând eficient extinderea bolii. Cercetarile efectuate pe un numar de pacienti au aratat ca acestia si-au recapatat pigmentul într-o perioada cuprinsa între 20 si 90 de zile.

viata in verde viu .ro