Au existat cu adevarat regii legendari ai Egiptului ?

Regii legendari ai Egiptului .Mit si realitate 

In urma cu 5000 de ani, in cimitirul regal din Abydos erau depuse corpurile primilor suverani ai Egiptului: Regele-Elefant, Regele-Sacal, Regii-Scorpioni. Se credea ca e vorba de personaje mitice. Descoperirile arheologice au demonstrat faptul ca e vorba de personaje reale, „pietre” de temelie ale civilizatiei faraonice.

regii legendari

Ne aflam in Egiptul Mijlociu, la 400 km sud de Cairo, mai exact, in Abydos. In anii  3500 i.Hr., in aceasta parte a tarii se concentra puterea egipteana. Abydos se afla la rascrucea drumurilor care duceau spre Marea Rosie si oaze. In acea vreme, Abydos era mai aproape de Nil al carui curs a suferit modificari.

Era o cetate prospera (in epoca preistorica) in a carei necropola,  au fost ingropati primii regi ai Egiptului. Situl e descoperit in 1894 de catre un francez care, impreuna cu echipa sa, face sapaturi timp de 4 ani. Sunt reluate de celebrul arheolog englez Flinders Petrie intre 1899 si 1901, care-i acuza pe francezi ca au distrus obiectele descoperite.   Arheologii      condusi    de    F. Petrie cerceteaza mai ales partea de sud din Abydos, in care se concentreaza mormintele cele mai recente. Aici descopera opt mari morminte regale din prima dinastie si doua din cea de-a II-a dinastie. Peste un secol, isi fac aparitia câtiva arheologi germani care preiau lucrarile.

abydos

In 1980, seful echipei germane, Günter Dreyer, se afla „fata in fata” cu un sit abandonat, acoperit de nisip si cioburi de ceramica. Necropola e ravasita si asta, in mare parte, datorita francezilor care au aruncat tone de metri cubi de nisip peste mormintele descoperite, impreuna cu fragmente de obiecte din diverse locuri. Francezii nu sunt insa singurii vinovati. Inca din Antichitate monumentele au fost jefuite. Pe de alta parte (suntem tot in Antichitate), adeptii cultului Osiris, zeul Mortii si al Renasterii, au facut sapaturi in speranta ca vor gasi aici mormântul divin.

Germanii gasesc, printre altele, vârfuri de sageti, obiecte din fildes, arama, obsidian, plachete din ceramica sau fildes cu inscriptii, vesela. Si chiar schelete. De oameni si animale. Printre ele, cele ale unor tineri sub 25 de ani care au fost sacrificati alaturi de animale, pentru a-l insoti pe rege in calatoria sa in cealalta lume. Printre obiectele studiate figurau si sigilii din argila si os care puneau in evidenta liste regale inedite.

regii legendari ai egiptului

In 1988 a fost descoperit un mormânt vast, cu 12 camere, in care se aflau fragmente de vase din ceramica, urcioare pentru ulei, bere si vin importat din Canaan (actuala Palestina) si un sceptru din fildes, apartinând unui rege din prima dinastie. Numele sau? Regele-Scorpion. 60 de urcioare erau marcate cu reprezentarea scorpionului. Si asta nu e totul. In jurul mormântului, au fost descoperite 150 de plachete din fildes purtând incizii (semne) hieroglifice. Cele mai vechi scrieri din lume! (Este vorba de o scriere fonetica) Semne ce identificau un anumit numar de regi: Regele-Gazela, Regele-Sacal, Regele-Leu, Regele-Soim etc.

Suveranii recurgeau la aceasta asociere pentru a-si impune puterea. Unificarea Egiptului Superior cu cel Mijlociu (prin anul 3000 i.Hr.) va da nastere unei monarhii absolute si sacre, capitala regatului fiind la Memphis. 4 secole mai târziu, regii vor fi ingropati insa in necropola Um el-Kaab din Abydos, aproape de stramosii incununati de glorie. Echipa de arheologi germani condusa de Günter Dreyer, directorul Institutului German din Cairo, continua sapaturile. Ultima descoperire, doua morminte intacte, dateaza din anii 3700 i.Hr., continând câte un schelet uman si câteva obiecte ceramice.

regii scorpioni

In paralel, specialistii germani incearca sa ordoneze plachetele inscriptionate si sa precizeze lista monarhilor si ascensiunea acestora. Un puzzle incomplet, pe care germanii spera sa-l reconstituie in câtiva ani.

BBC HISTORY

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

bijuteriidinargint.ro perfect-tour.eu%20
%d blogeri au apreciat:
vegis.ro%20