sâmbătă, mai 18, 2024
Regiuni

Hessen ,mozaicul din inima Germaniei

Peisajul economic al landului Hessen( 21.115 km ² si 6.100.000 de locuitori )  este dominat de marea aglomeratie urbana Frankfurt pe Main .Sediile bancilor din oras sunt deosebit de impunatoare ,la fel ca si uzinele Opel din Russelheim .Mult mai pline de farmec sunt insa orasele si oraselele istorice ,cum ar fi Worms cu catedrala sa in stil romanic ,Fulda, cea inconjurata de vechi complexe manastiresti ,sau Hanau ,asezarea natala a fratilor Grimm.

hessen

Hessen , istoria tumultoasa a unui tinut de vis

Celtii s-au stabilit ,inca din secolul al V-lea i.Hr . ,in sudul landului contemporan Hessen la confluenta apelor Rin si Main .Civilizatia Epocii Fierului ,care s-a dezvoltat aici , a fost distrusa in anul 58 i.Hr . de Iulius Caesar .iulius cezarTot el a dat ordin sa fie construit un val de aparare ( limes) , al carui scop era sa ii apere pe romani de invaziile popoarelor germanice din nord.Dupa romani au sosit francii ,responsabili pentru crestinarea acestor meleaguri .  In secolele al VII-lea si al VIII-lea d.Hr. ,ei au construit numeroase manastiri ,printre care cele din Fulda ,  Fritzlar si   Lorsch .Dupa  anul  900  ,  Hessen   a   intrat in componenta statului german . In aceeasi perioada ,au inceput sa se iveasca exemple minunate ale arhitecturii sacrale romanice ,ca de exemplu catedrala din Limburg sau Biserica Fecioarei Maria din Gelnhausen .Dupa secolul al XII-lea ,Hessen si-a schimbat adeseori stapanii ,iar un vestigiu al domniilor lor il reprezinta monumentele in stil gotic .In epoca barocului ,au fost ridicate rezidentele elegante  din  Kassel   ( aici are loc ,o data la cinci ani , „Documenta” ,cea mai importanta expozitie de arta contemporana din Germania )  , Fulda si Arolsen , in timp ce perioada clasicismului si-a lasat amprenta cu precadere asupra panoramei oraselor Wiesbaden si Darmstadt.

kassel ,unul din orasele  clasice ale germaniei

Vantul schimbator al istorie a facut ca Hessen sa devina un tinut al contrastelor .Aici se pot face drumetii pe ” Calea Nibelungilor ” si pe ” Calea basmelor fratilor Grimm ” care serpuiesc pe langa sate romantice si cetati in ruine .Pe de alta parte ,triunghiul Darmstadt- Frankfurt pe Main-Wiesbaden este a doua regiune industriala a Germaniei ca marime dupa Bazinul Ruhr . La randul sau ,Frankfurt pe Main este inima sistemului bancar al statului .Centrul acestui oras este dominat de zgarie-nori .

frankfurt pe main

O regiune puternica din punct de vedere economic 

Landul Hessen este situat la granita dintre Germania de nord si cea de sud .Este traversata de raul Main , care este supranumit in gluma ” hotarul carnatilor albi „,un produs alimentar foarte popular in sudul tarii .Intr-adevar ,acest rau reprezinta principala granita culturala si confesionala a Germaniei .

raul Main

Main este considerat raul principal al landului Hessen ,desi cea mai mare parte  a cursului sau se afla pe teritoriul landului sudic invecinat ,Bavaria .    Pentru Germania   raul   are  , inainte de toate , o   importanta   simbolica    : separa pamanturile locuite de protestanti de cele ale catolicilor ,arhitectura baroca de cladirile gotice din caramida ,si mentalitatea rece din nord de caracterul deschis si sentimental al germanilor din sud .Populatia landului Hessen traieste la confluenta acestor doua lumi diferite .Deoarece 80% din teritoriul acestei diviziuni administrative este situat la nord de Main ,se considera ca   ,     sub    aspect   geografic ,    Hessen    este un  land nordic .

uzinele Opel din germania

Adeptii protestantismului sunt aici preponderenti .   Multi sociologi sustin insa ca stilul de viata intalnit in Hessen  este mai degraba de tip „sudic „. Printre specialitatile culinare locale se numara costitele si „sosul verde a la Frankfurt „, servite cu cidru produs in regiune. Acest vin delicios este popular mai ales in Frankfurt pe Main .

hessen ,landul din inima Germaniei

Amatorii dornici sa il incerce trebuie sa stie ca aceasta este o bautura cu …efect intarziat .In sfarsit , un alt element interesant   il   constituie   dialectul   aspru caracteristic vorbit in Hessen ,care abunda in expresii injurioase dintre cele mai „rasunatoare „si mai diverse .

Hessen ,landul din inima Germaniei

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum