Hicsosii, poporul misterios care a cucerit Egiptul

hicsosii
Hicsosii -„printii din tari straine „

Hicsosii sunt niste popoare enigmatice venite de undeva din Asia. Nu se cunoaste denumirea exacta. Au fost denumiti hicsosi („printi din tari straine „) mult mai tarziu, cand deja disparusera de pe scena istoriei. Cel mai probabil au venit din tara denumita Canaan si erau de origine semitica. Oricum trecerea lor fulgeratoare prin lunga istorie a egiptenilor a lasat urme adanci …

Suntem in Egiptul secolului XVIII i.Hr. Regatul Nilului, aflat sub puterea celei de-a XII-a dinastii a faraonilor, dormiteaza pe patul de lauri ai gloriei. Dintr-o data, somnul e intrerupt brutal de un cataclism. Un cutremur? Nicidecum. Un lucru mai cumplit: o invazie! „Nu stiu cum a fost posibil. Cred ca zeii si-au intors dintr-o data fata de la noi. Din regiunile de vest au aparut invadatori dintr-o rasa necunoscuta, care au pus stapanire pe Egipt fara ca poporul nostru sa opuna rezistenta.” Cine a spus aceste cuvinte? Manethon, un preot-istoric care a trait insa in Egipt 1500 de ani mai tarziu. Din relatarile sale aflam ca orasele au fost incendiate, templele distruse, numerosi barbati masacrati.

hicsosii

Femeile si copiii au fost crutati dar au luat drumului sclaviei. Invadatorii, supranumiti Aamu (asiatici), erau probabil nomazi veniti din Palestina. Manethon, care scria in greaca, i-a numit si hicsosi, adica „printi din tari straine”. Au construit in Delta Nilului cetatea Avaris, capitala lor – unde au instalat o garnizoana cu aproximativ 240.000 de soldati! Sunt cunoscute domniile a sapte regi hicsosi, primul fiind Salitis.

avaris
Avaris

In lungile lor perioade de domnie, recordul il detine Apophis: 61 de ani! Au controlat in special nordul Egiptului. Fara indoiala, au dispus de o armata bine echipata. Printre armele necunoscute egiptenilor figura o sabie curbata si un arc cu o constructie speciala, mult mai puternic decat cele ale egiptenilor. In plus dispuneau de numerosi cai si de care de lupta. Dupa doua sute de ani de prezenta in Egipt, sunt vanati de printi veniti din Teba care vor deschide larg portile Noului Imperiu.

Regina din Saba, urmasa hicsosilor din egipt?

Legenda spune ca in secolul XI i.Hr., o mare caravana ar fi trecut portile Ierusalimului. Era escorta reginei Saba, suverana unui regat indepartat si foarte bogat. Regina a venit sa-l intalneasca pe marele rege Solomon, pentru a se convinge de legendara sa intelepciune. Dupa ce e primita la palat ii cere sa-i raspunda unor intrebari enigmatice. Raspunsurile regelui o cuceresc si-i intaresc credinta ca Solomon este unsul lui Dumnezeu. Dupa care, se pregateste sa se intoarca in misterioasa sa tara, fara sa-i mai dea vreodata de stire puternicului suveran.

Regina din Saba isi datoreaza renumele Vechiului Testament si Coranului. Ambele carti relateaza, cu unele diferente, intalnirea sa cu Solomon, puternicul si inteleptul rege al Israelului. Regina e mentionata deopotriva in legende crestine etiopiene. Aici se mentioneaza faptul ca ar fi avut un fiu cu Solomon, pe nume Menelik. Se spune ca, regina din Saba ar fi domnit in vechea capitala a regatului etiopian, Aksum. Ruinele descoperite au fost insa construite dupa presupusa epoca in care a trait regina, cu cel putin o mie de ani mai tarziu. Nu a fost descoperita nici o urma care sa-i ateste domnia si regatul.

REGINA SABA SI SOLOMON
regina din Saba si regele Solomon

O ipoteza e legata de actualul Yemen, in sudul Peninsulei Arabice. Istoricii ar fi gasit aici urme ale unui prosper regat si ale capitalei sale, Marib. Au gasit si o lista in care era mentionati regii din epoca lui Solomon. Despre regina, nici un cuvant. Sa fie acest personaj doar un mit? Sau poate regatul ei se afla in alta parte? Sa fie ea urmasa misteriosilor hicsosi disparuti brusc de pe scena istoriei ? Sunt intrebari la care inca se mai cauta raspunsul …